czekolada - 27946 przepisów (strona:974/1864)

Deser z mleka i jajek 176

żeby uraczyć swojego ukochanego własnoręcznie zrobionym deserem.   Składniki: 1 litr mleka 4 jajka 4 łyżki cukru 2 torebki cukru waniliowego 3 łyżki mąki 2 dkg. z tarkowanej mlecznej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić ani nie pozwolić wykipieć, dodać cukier waniliowy i pomieszać. Mąkę przesiać żółtka oddzielić od białek. Do żółtek(...)bardzo delikatnie i dalej gotować też z minutę. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Gotowe przełożyć do salaterek albo pucharków, posypać z tarkowaną czekoladą, można ozdobić według własnych upodobań.   Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Ciasteczka brownie grahamkowe 198

miękkiego masła, solone ½ łyżeczki soda oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia 1 duże jajko 150 g muscovado cukru 100 g kokosowego cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę Masło, cukier i jajko utrzyj na puszysto. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zmiksuj. N akoniec dodaj pokrojoną czekoladę i wszystko połącz w całość. Kulę z ciasta

codojedzenia
Bajka wg. Siostry Anastazji 1808

cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki przegotowanej wody około 40 dag galaretki w cukrze 2 tabliczki czekolady  1 łyżka śmietanki Wykonanie biszkoptu jasnego : Jajka  ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać  mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać. Blaszkę dużą tradycyjną spód(...)Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać. Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki.  Ciasto ciemne przeciąć na pół. Warstwy ciasta : 1. Biszkopt ciemny 2. Połowa masy śmietanowej 3. biszkopt jasny 4. Reszta masy śmietanowej

Sama słodycz i szczypta chili
Tort z M&Msami 164

śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem(...)przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort

Smaki Przyprawy i Kolory
Kruche cytrynowe ciasteczka 184

miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki  2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej starta skórka z 1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto(...)mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Mochatini - kawa mrożona 160

chociaż u mnie za oknem deszcz :-)). Kawa mrożona może być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker

Smaki Przyprawy i Kolory
Peanut butter cheesecake - Sernik z masłem orzechowym 206

szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem na gładką masę. Przełóż do tortownicy, wyrównaj(...)sernik i nożem przejedź po krawędzi sernika. Wstaw znowu do wyłączonego piekarnika na 2 godziny. Potem sernik powinien dostać swoje w lodówce, najlepiej zostawić go na noc żeby stężał. Czekoladę rozpuść z masłem nad garnkiem z gotującą wodą i polej nią sernik. Wierzch posyp krówkami. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto czekoladowe z kwaśnymi gruszkami 210

kesksówkę: 7 dag masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 jaja 20 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 3-5 gruszek, obranych z łupin i z wyciętymi gniazdami nasiennymi 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę

Apetyczna babeczka
Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej . 309

Składniki : 4 małe pucharki 1 szklanka kaszy jaglanej 600 ml wody do gotowania kaszy dodatkowo około 0,5 szklanki mleka można posłodzić miodem ,u mnie bez 150 g gorzkiej czekolady Kaszę płuczemy w zimnej wodzie ,następnie przelewamy gorącą pozbywając się goryczki i wsypujemy do 600 ml wody .Gotujemy na małym ogniu około 12 minut ,kasza może się rozgotować . Do gorącej(...)kaszy dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki , pół szklanki ciepłego mleka i miksujemy blenderem na gładki krem . Jeśli macie ochotę możecie budyń posłodzić ,dla nas był idealny bez dosładzania .Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami . Jeśli będzie za gęsty można dodać więcej mleka

Ladylaura.
COFFEE SWEETS 31 kcal ''czekoladka'' 221

odżywką- ODRADZAM) - 4g preparowanego ryżu/kaszy/gryki WYKONANIE: 1)Wsyp kakao/odżywkę w mały pojemnik. 2) Do kakao/odżywki nalej łyżeczką wodę, dodaj słodzik i wymieszaj do konsystencji rozpuszczonej czekolady. *Na początku będzie szło opornie, później powinno być lepiej. *Jeśli masa jest za sucha dodaj odrobinę wody. *Jeśli masa jest zbyt wodnista dodaj kakao. 3) Gotową''czekoladę'' przelej na folię aluminiową

fitolarun.blogspot.com
Dwukolorowe muffinki z budyniem waniliowym. 317

płaskie łyżki kakao. Ponadto :  budyń waniliowy, który należy zrobić w 0.37l mleka ( jeżeli na opakowaniu jest napisane, że jest na 0.5l ) i pozostawić do ostygnięcia, roztopiona czekolada do polania muffinek. Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Pierwsza miska ( składniki na jasne ciasto):  mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie wymieszać.  Druga miska ( składniki(...)budyniu.   I kolejną warstwę, przeciwny kolor do spodu. Foremki nie uzupełniać do pełna, gdyż ciasto wyrośnie.   Piec ok.20 min. w temp.190-200stopni. Gdy lekko ostygną polać lekko czekoladą. Muffinek wychodzi więcej niż mam na zdjęciu - gdzieś ok.20 powinno wyjść. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasteczka szachownice. 225

ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes".  Składniki: 175g miękkiego masła + do wysmarowania blachy, 85g cukru pudru, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 250g mąki pszennej, 25g czekolady, 1 białko. Przygotowanie :  Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części. Czekoladę roztopić

W kuchni u Moniki
Tort z masą budyniową i bezami. 363

masła w temperaturze pokojowej. owoce do dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi(...)masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki  ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 209

Składniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i  dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając.  Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem(...)pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto Kubuś 332

miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) -  Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :)  Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby(...)ciasta możesz pominąć delicje.  Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywną masę. W połowie ubijania wsypać dwa opakowania śmietan fix. Gotową masę wyłożyć na górę ciasta. Zetrzeć kilka kostek czekolady na bitą śmietanę. Odstawić ciasto na noc do lodówki. Smacznego

W kuchni u Moniki