serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% strata gorzka czekolada Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Śmietanę ( 150 ml) ubijamy, dodajemy serki, miksujemy do momentu, aż serki połączą się ze śmietaną i dodajemy pokruszone wafelki, mieszamy. Masę wykładamy(...)momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki :) Pianę ze śmietany i galaretki można jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam, bo według mnie masa i tak była słodka
kruche babeczkipieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy(...)już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkipralin (wszystko zależy na jak duże, bądź małe kulki się zdecydujemy) 200 g suchej kaszy jaglanej 400 ml wody (również może być mleko), do ugotowania kaszy 100 g gorzkiej czekolady ok. 90 g surowej, słodkiej marchwi (mniej więcej to jedna, duża marchewka) 3-4 łyżki miodu wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Kaszę ugotować w wodzie (bądź mleku), zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Uprzednio kaszę podprażyć na patelni i obficie przepłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać czekoladę, miód i przykryć. Pozostawić do rozpuszczenia. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do kaszy. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę i pozostawić do ostygnięcia, aby nie poparzyć sobie rąk podczas lepienia kulek. Ulepić kulki dowolnej wielkości
gutfutSkładniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa cukrowa ze sklepu CUKIETERIA ozdoby cukrowe CUKIETERIA perełki cukiernicze CUKIETERIA Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przelewamy do dwóch tortownic. U mnie 20 i 16 cm. Pieczemy do suchego patyczka. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy wiśnie z rumu. Ilośc
Z Majeczką w kuchnicukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 puszka masy krówkowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 śmietana fix 1/2 czekolady mlecznej do dekoracji Blaszka o wymiarach 26/23 cm Wykonanie : Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło, zagotowujemy. W drugiej połowie mleka mieszamy budynie z mąką wlewamy(...)warstwa herbatników białych 4. budyń 5. warstwa herbatników kakaowych 6. masa krówkowa 7. warstwa herbatników kakaowych 8. budyń 9. warstwa herbatników białych 10. bitą śmietana 11. starta czekolada Odstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy ciasto dobrze stężeje możecie je wyjąć delikatnie z blaszki i przełożyć na deskę, będzie Wam się lepiej kroiło. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipuszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej banan 3 łyżki kakao odżywka białkowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Fasolę odcedź, kaszę jaglaną ugotuj, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zmiksuj. Piecz około 35 minut w 180 stopniach
Bike By Lifepromocyjnej cenie. Składniki: banan, 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 szklanki mleka, 3 gałki lodów waniliowych , 2 szklanki wrzątku, posypka lub starta czekolada do dekoracji. Wykonanie: Kawę zalać wrzątkiem i ostudzić. Zmiksować przy pomocy blendera z pokrojonym na plasterki bananem oraz mlekiem. Rozlać do trzech szklanek, do każdej dodać po gałce lodów(...)oraz udekorować posypką lub startą czekoladą. Podawać od razu. Możecie użyć kawy Inki i napój podać dzieciom
Z miłości do słodkościmąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Dodatkowo: czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę(...)wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościMlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Przykryć folią spożywczą(...)warstwę herbatników. Na nich wyłożyć krem, na kremie jedną warstwę biszkoptów które po całości należy posmarować kajmakiem. Przykryć czapeczkami z biszkoptów. Na nich - krem śmietankowy. Całość posypać tartą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejterytrolu (lub inny wybrany słodzik) 100 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 250 g mleka Dodatkowo: 80 g gorzkiej kuwertury lub czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Za pomocą miksera miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę. Piecz w dobrze(...)nagrzanym piekarniku na 180*C przez 50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystygnięcia. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ostygnięte ciasto
Zdrowie na języku :Pcukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady melisa do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek(...)minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować. Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała
Kuchnia Danusiciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód(...)mikrofali tak aby się tylko rozpuściła, należy uważać żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące, wlać do masy serowej i ponownie zmiksować, na koniec wsypać tartą czekoladę i wymieszać łyżką . Masę rozprowadzić na ciasteczkach. Wierzch: Pokrojony na plasterki rabarbar zasypać cukrem wlać wodę i dusić do miękkości pod przykryciem aż się rozpadnie, zdjąć z ognia i wsypać suchą
Wanilia i Kardamonpszennej tortowej 2 czubate łyżeczki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 3,2% 25 g orzechów laskowych 25 g migdałów 100g czekolady mlecznej dodatkowo czekoladowa posypka Sposób przygotowania placka: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. W oddzielnej misce łączymy kakao, proszek(...)wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy w formie. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofali mleczną czekoladą i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Czekoladowa polewa 150 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 2 łyżki perłowej posypki Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno(...)odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostudź Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą
codojedzeniaół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika w rewelacyjnym smaku... Biszkopt okazał się(...)mocno zwarty, w ys uszony i wręcz twardy; białej czekolady niemalże tu nie wyczułam; nadzienia porzeczkowego była jedynie kropka. Całość apetycznie oblana karmelem i przyozdobiona czeko ladowymi listkami . A le niestety zewnętrzne wrażenia artystyczne nie ratowały tu niezadowalającego smaku środka . Porcja wielkościowo niezbyt oszałamiająca. Nie ma w ą tpliwości, że Deker Patissier & Chocolatie r będ ę nadal odwiedzać
Grunt to przepis!