czekolada - 27946 przepisów (strona:976/1864)

Tiramisu 158

użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania   Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego(...)moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce.   Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam ... mniam mniam

cucinare
Trufle czekoladowe 145

oryginalnym przepisie jest gęsta śmietana 48% niestety nie można jej u nas nabyć, szkoda jestem ciekawa jak zmieniłoby to smak...) 30 g cukru pudru 350 g gorzkiej ciemnej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70% 30 g niesolonego masła 1 łyżka cointreau lub armaniaku (opcjonalnie) dobrej jakości kakao Wykonanie : Śmietanę z cukrem podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia, i natychmiast zdejmujemy(...)ognia. Mieszamy i kolejno dodajemy kostki czekolady aż uzyskamy gładką emulsję. Następnie dodajemy kawałki masła i mieszamy do czasu uzyskanie jednolitej masy. Całość wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut (w oryginalnym przepisie było 20 jednak wówczas ciężko było mi lepić kuleczki).  Po wyjęciu z zamrażalnika lepimy niewielkie kulki (nie martwcie się jeśli Wam nie wychodzi

cucinare
Koktajl kawowy 123

żałuję:) Składniki na 2 porcje :     3 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g każdy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ciemnego kakao łyżka cukru szczypta cynamonu starta, gorzka czekolada lub kakao do dekoracji   Wykonanie :   Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.  Jogurt mieszamy z kakaem, cynamonem, ostudzoną kawą i dokładnie mieszamy. Wstawiamy(...)schłodzenia do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą lub kakao. Dosłodziłam syrepom klonowym

cucinare
Cytrynowa kostka z masą dyniową 207

miąższu dynię na mniejsze kawałki, piekąc ją w piekarniku w 180 stopniach pod folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/ Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce(...)Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem. Masę dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki. Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę dyniową. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez

Trzeci talerz
czekoladowy torcik z malinami 263

malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiące ciastka czekoladowe 222

Składniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej) 2 szklanki płatków kukurydzianych     1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
budyń waniliowy 158

chwilę. Składniki Danie dla trzech osób 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się  tutaj odrobina startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym.  Pozostałą szklankę  wlewamy do miski , dosypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz żółtka jaj i mieszamy trzepaczką lub widelcem(...)miski, intensywnie mieszamy całość trzepaczką i ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu  trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie rozlewamy do salaterek. Dodajemy ulubione owoce i posypujemy startą gorzką czekoladą

Miód i pieprz
Domowe lody kokosowo-ciasteczkowe 215

wiórki kokosowe i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut. W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby(...)kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie

Karo in the Kitchen
Sernik z mlekiem 188

Wielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek 100 g rodzynek Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej(...)zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. 3. Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Muffinki z poziomkami i białą czekoladą 178

prosto z własnego ogródka :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 180 g jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju 100 g białej czekolady 200 g poziomek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z pozostałymi(...)mokrymi składnikami, jogurtem i olejem. Zawartość obu misek ze sobą mieszamy. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz poziomki i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki 160

domowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania: 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym(...)cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc dobrze

Na Ciasteczkowych Papierach
Deser z galaretek, świeżych, sezonowych owoców i otrąb. 257

Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy(...)innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy otręby zmiksowane z czekoladą. Ponownie wkładamy do lodówki, żeby całość stężała

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą 171

Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka maślanki  szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę   Kruszonka: 6 łyżek cukru 10 łyżek mąki 120 g miękkiego masła Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą

Pobite gary Barbary
Kruchy sernik 205

margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej(...)suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania

Pobite gary Barbary
Ciasto Cappuccino 302

cappuccino Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Ponadto: 0,2 szklanki kawy  espresso 3 łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem(...)cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę.  Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy następnie masę śmietanową. Całość posypujemy kakaem lu startą czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Smacznego

kgwjanczewo