czekolada - 27946 przepisów (strona:966/1864)

sernik z budyniem i ciasteczkami 204

budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 opakowania ciasteczek "paryskie" 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki kokosu 2 łyżki mleka Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować(...)delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C.  Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kajmakowiec 215

łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą(...)masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
powidlak z gruszkami 180

śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru  1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta(...)Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"ciasto pocieszenia" Siostry Anastazji 464

masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej  1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.  Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać(...)zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.  przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik toffi z orzechami 173

szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki.  Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie(...)upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kakaowe naleśniki z malinami ze słoiczka 208

latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.   Składniki(...)mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru  2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z orzeszkiem 192

bardzo smakowały, mnie zresztą również. Lubię kiedy w wypiekach mocno czuć kakao i przepadam za połączeniem orzechów i powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj.  Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 3 duże łyżki kakao łyżka(...)cukru pudru 125 g masła szczypta soli polewa kakaowa lub rozpuszczona czekolada ok. 150 g orzechów włoskich w połówkach 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Mąkę i kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i pokrojone masło. Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort orzechowy z chałwą 247

pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić(...)Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów, pozostałym kremem i kwiatkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce.  inspiracją do zrobienia tortu był tort na stronie ciasta.net

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort kawowo-kokosowy 194

parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomysłowe ciasto z pierniczkami 184

budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.  Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około(...)Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.  Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
torcik makowy z brzoskwiniami 178

krem: 500 ml mleka 35 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/3 szklanki wódki 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka 240 g małych biszkopcików Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić(...)ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin.   Paterę, na której podałam tort

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 192

galaretki.  Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: galaretka pomarańczowa szklanka soku pomarańczowego 100 g czekolady deserowej masło i mąka do wysmarowania foremki  Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą(...)rozpuścić w nim galaretkę. Przelać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego) i odstawić do stężenia. Kiedy galaretką będzie twarda  kieliszkiem wycinać z niej kółka i układać na ciastkach. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch i boki ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki orzechowe z wafelkami 200

łyżek oleju na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym  30 g czekolady łyżka mleka Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi(...)minut. Wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą i polać babeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka misie 152

jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki. Składniki: 200 g mąki 100 g masła 75 g cukru pudru małe jajko szczypta soli łyżka kakao łyżeczka mleka dodatkowo: lukier rozpuszczona czekolada Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć(...)kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut.  Na wystudzonych ciasteczkach narysować lukrem oczy a pyszczki czekoladą. źródło przepisu-  Moje Gotowanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka na krupczatce 213

dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania