Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy(...)odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort wstawiamy
Bajeczna KuchniaSkładniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach ok 3 minut kremem 2. Wyłożyć dno blachy(...)ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć
W królestwie smaków Beatywody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 śmietan-fixy Na dekorację: 40 g gorzkiej czekolady + wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli(...)ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać górę ciasta. Na każdym kawałku położyć wiśnię do dekoracji
Passions hobbies lifelitra mleka 2 - 3 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Posypka: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić(...)naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego zamiast posypki można użyć kakao lub startej czekolady gorzkiej. Przepis autorsk
Ciastka - domowe słodkościNadzienie ma być gęste jak dżem (czas smażenia około 10 minut). Formowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Posmaruj wiśniami i posyp posiekaną czekoladą. Zawiń ciasto w rulon. Podziel na 12 części (najłatwiej cały rulon na pół, połówki na pół, i ćwiartki na 3 części) Plasterek ciasta ułóż „zawinięciem” pod spód(...)przykryciem do ponownego wyrastania na minimum 30 minut. Piecz w temp. 180 C bez termoobiegu przez około 20 minut. Smacznego! Artykuł Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa: 250 g serka mascarpone 1 szklanka czarnej porzeczki bez szypułki 4 łyżki cukru pudru Do dekoracji: czarna porzeczka czerwona porzeczka truskawki 2 batony w polewie z białej czekolady
Szefowa kuchnikoniec sezonu truskawkowego, zapraszam na pyszną łagodna nalewkę o wspaniałym aromacie truskawek i mleka. Składniki: • 700 dag truskawek • 330 ml śmietany 30% • 3/4 szklanki cukru • 1 biała czekolada 100 g (miałam z milki ) • 4 łyżki mleka w proszku • 0,5 l wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem. W garnku do gotowania mleka z podwójnym(...)dnem ,wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę,mleko w proszku i zmiksowane truskawki. Zagotować. Cały czas mieszać. Zmiksować wszystko razem blenderem. Zostawić powstały krem do ostygnięcia. 2. Po ostudzeniu wymieszać z wódką rozlać do butelek. Nalewka idealnie nadaje się na różne imprezy okolicznościowe, np. na urodziny ;) Z okazji 3. jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool chciałabym życzyć Wam: Sukcesu, wielu
W królestwie smaków Beatyróżnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag startej białej czekolady 4 listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa(...)zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą
Wanilia i Kardamonnajlepsza. Naprawdę bardzo się cieszę, że akurat moja przypadła jury do gustu.Nagroda była duża, bo obejmowała 22 produkty! Przygotowałam dla Was post w którym pochwalę się, co dostałam :D Czekolada VIVANI 70% kakao, figi w czekoladzie galaretki bez żelatyny, mogli moothie, mogli batonik kokosowy kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane
healthy dreamstrzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje na straganach. Kolorowe, lekkie, podane z czekoladą którą uwielbiają wszyscy. Przepyszne :) A całej ekipie Akademii Kulinarnej Whirlpoll oraz gospodarzom tego miejsca, życzę wielu kulinarnych inspiracji. Niekończącego się sezonu na ulubione produkty :) Wielu ciekawych gości od których na pewno(...)około 30 sztuk: opakowanie papieru ryżowego szklanka malin szklanka truskawek pół szklanki jagód pól szklanki czereśni lub inne dowolne owoce opcjonalnie jadalne kwiaty np. bratki 150 g gorzkiej, surowej czekolady Owoce myjemy, z czereśni usuwamy pestki, większe truskawki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Do miski nalewamy zimnej wody i namaczamy w niej arkusz papieru ryżowego. […] Artykuł Owocowe zawijaski imprezowe
Mienta blogmąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji POLEWA KAJMAKOWA 400 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu WYKONANIE SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie(...)powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i w 3 partiach dodajemy do masy makowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Staramy się
cool and mintyszklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 g śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego lub masła WYKONANIE BAKALIE : W rondelku podgrzewamy lemoniadę z brandy. Nie zagotowujemy. Dodajemy wszystkie bakalie z wyjątkiem orzechów. Mieszamy, odstawiamy(...)przekładamy na kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia. GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%. Powinna być bardzo gorąca. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy do otrzymania gęstej i jednolitej masy. Dekorujemy wierzch keksa
cool and mintywyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY(...)papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, krótko - tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy do ciepłej
cool and mintyszklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO : 200 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady+50 g masła, orzechy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim rondlu, na małym ogniu(...)ciasto kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy rozwałkowanym (pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) - na wielkość blatu ciasta - marcepanem. Składamy razem, wierzch smarujemy polewą (roztopiona czekolada wymieszana z masłem) i dekorujemy orzechami
cool and mintyjajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10x30(...)formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce. POLEWA CZEKOLADOWA : W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę i masło oraz alkohol. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładka polewa. Dekorujemy wierzch ciasta
cool and minty