czekolada - 27946 przepisów (strona:934/1864)

Deser - 7 niebo 163

Najbardziej ulubione danie? ... deser! Dzisiaj propozycja na pyszny deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną, galaretką i dodatkiem czekolady. Nazwałam go "7 niebo" bo właśnie tak smakuje i może trochę wygląda ;) Składniki na 3 porcje: 125 g serka mascarpone (1/2 małego opakowania) 250 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 niebieska galaretka do dekoracji: paluszki w mlecznej czekoladzie

Alutka-Gotuje
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 259

minut w 170 st. C. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 3 łyżeczki żelatyny  puszka ananasów czekolada mleczna kilka łyżek mleka Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy(...)ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Sernik z orzechami 163

cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać(...)Wykonanie masy waniliowej: Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Po czym ostudzić i utrzeć z masłem, wyłożyć na placek i posypać obficie startą czekoladą. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do180 stopni i piec około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 535

masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru  30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki 50 g gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki(...)wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż cukier się rozpuści, uważajcie

Słodkości i nie tylko
puchate ciasto malinowe 203

pieczenia na krem: 300 g malin 400 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej dodatkowo: 200 g biszkoptów lady fingers (podłużne) 2 kostki czekolady 1/2 szklanki wody z cytryną Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i mieszać (najlepiej mikserem). Po chwili powstanie gęsta pulpa, jeszcze ciągle mieszając kilka minut zaparzyć ciasto uważając, żeby(...)mascarpone a następnie dodać maliny i dokładnie połączyć. Wylać na ciasto. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i układać na cieście, lekko docisnąć, żeby przykleiły się do masy malinowej. Czekoladę rozpuścić nad parą i popisać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, przechowywać także w lodówce, w zamkniętym pojemniku, ponieważ to ciasto łatwo przechodzi zapachami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowiec 142

400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych(...)pierwszy blat, naponczować. Posmarować kajmakiem, wyłożyć 1/2 kremy, wygładzić, przykryć drugim plackiem, który również naponczować. Pokryć do nutellą, pozostałym kremem, wyłożyć ostatnim blatem, polać resztą ponczu. Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Ciasto Pszczółka 224

upieczeniu i wystudzeniu podzielić ciasto na dwa blaty. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 6 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo powidła śliwkowe 100 g czekolady Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i wymieszać z dwoma budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować i na wrzątek wlać budyń stale mieszając aż będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia(...)utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować. Składanie ciasta 1 blat ciasta cienka warstwa powideł masa budyniowa warstwa powideł blat ciasta z masą kokosową polewa z rozpuszczonej czekolady ciasto pszczółka

O kuchni z uczuciem
Sernik z amarettini i lemon curd 195

curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia(...)cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę. Udekorować kremem zimny sernik i posypać  cytrynową posypką lub startą białą czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Czekoladowo-kokosowe naleśniki owsiane - obłędnie pyszne, dietetyczne, bardzo zdrowe :) 170

Kiedy nachodzi Cię ochota na czekoladę zrób sobie naleśniki, czekoladowe! :) Dokładnie tak było ze mną, a że dawno nie jadłam naleśników, to właśnie je postanowiłam przyrządzić.  Przepis jest bardzo prosty, a same wykonanie łatwe. Naleśniki nie stawiają oporu i bez problemu przewracają się na drugą stronę, także nie łamią się i nie przypalają.  Czekoladowe naleśniki smakują bajecznie pysznie(...)Wyobraźcie sobie połączenie wysokiej jakości gorzkiego kakao z kremowym mlekiem kokosowym - po prostu pycha! Naleśniki nie tylko zaspokajają apetyt na słodkie, ale i poprawiają humor - w końcu są z czekolady! Nie dość, że smacznie to i zdrowo! Nie ma tu mąki , a są płatki owsiane, nie ma cukru , a wybrany słodzik naturalny, a tłuszcz niepotrzebny - bo naleśniki usmażą się

Zdrowie na języku :P
Super łatwe ciastka z czekoladą (bez miksera)… 271

Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnego przepisu na ciasteczka z drobinkami czekolady, myślę, że ten ma ogromne szanse wypełnić ta kulinarną pustkę ;) Ja jestem całkowicie przekonana :) Nie zrozumcie mnie źle, wciąż uważam, że nie ma jak chrupiące ciasteczka owsiane, czy te z czekoladowymi drobinkami z przepisu Nigelli, ale te… Te są po prostu prze-pysz-ne!… Continue reading Super(...)łatwe ciastka z czekoladą (bez miksera

brunetkawkuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 232

margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze(...)układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku mlecznej czekolady (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu). Posmarowałam nie wszystkie, bo czekoladowe miały wyglądać jak podgrzybki, a te bez polewy jak prawdziwki :D KREM: Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie 292

upieczony spód i pieczemy w temp. 160 st. przez 50 - 55 minut w kąpieli wodnej.  Właściwie ciasto już gotowe :)  Ja dekoruje je jeszcze polewą czekoladową: 1 czekolada mleczna lub gorzka - jak wolicie 1 łyżka masła 2 - 3 łyżki mleka Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy mleko. Błyszczącą polewą czekoladową dekorujemy sernik:) Jak Wam się

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zdrowa żywność z Kuchni Świata :) 195

pełnym smakiem prawdziwych, wyselekcjonowanych nasion kakaowca . Jest bardzo intensywne, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość, aby nadać napojom i potrawom czekoladowego smaku i aromatu. Doskonale sprawdza się w gorących czekoladach, polewach, domowych czekoladach, wypiekach i innych kakaowych deserach. Pokochałam to kakao za wyśmienity smak , całkowicie różniący się od proszków kakaowych dostępnych hurtowo na sklepowych półkach oraz za przepiękne i urocze opakowanie

Zdrowie na języku :P
Tort herbaciany 168

Poncz: 2 łyżeczki herbaty Dimbula Basilur 2 łyżki syropu o smaku irish cream 1 łyżka spirytusu 150 ml wrzącej wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego kakao lub starta czekolada Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno po jednym(...)sączymy ostatnią częścią ponczu i wykładamy ostatnią część masy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem posypujemy tort kakao lub czekoladą.  P.S.  Jeśli chcecie by tort postał chwilę dłużej na stole, to zamiast 1 dodajcie 2 łyżki żelatyny, wtedy masa będzie nieco sztywniejsza

Czary - gary w kuchni
Babka dyniowa 190

drobnej tarce 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3 jajka  1 pomarańcza  1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Polewa: 2 białe czekolady 6 - 7 łyżek mleka dowolny barwnik (u mnie pomarańczowy w proszku) Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną(...)foremki (u mnie tortownica 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.  Mleko podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z palnika, a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Polewamy przestudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.  Inne wypieki biorące udział w akcji przygotowały: Agnieszka Dorota

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania