czekolada - 27946 przepisów (strona:933/1864)

Migdałowa owsianka z kakaową polewą 172

Dużo ostatnio o maśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona(...)chociaż nie chodzi tu o czas bo robi się ją bardzo szybko a raczej chodzi o mycie dodatkowego garnka:) to zamiast polewy posypuję tę owsiankę posiekaną na kosteczki gorzką czekoladą. Więc jak to zwykle bywa z owsiankami potraktujecie moją propozycję jako inspirację a nie przepis do ścisłego stosowania. Migdałowa owsianka z kakaową polewą   Drukuj Prep time 5 min Cook

Cooking for Emily
Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem” 214

szklanki mąki razowej 1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku 1 płaska, łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych fig, posiekanych Polewa: 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać(...)figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 o C do tzw. "suchego patyczka". Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ostudzone ciasto udekorować polewą i cukrowymi perełkami

Czerwień i błękit
Chiacchiere all'arancia - włoskie faworki z nutką pomarańczy 113

wódka) 6 g proszku do pieczenia  3 jaja 1 żółtko  1 pomarańcza  1 laska wanilii szczypta soli olej do smażenia  Dekoracja: cukier puder  gorzka czekolada **** INGREDIENTI per circa 30 chiacchiere 500 g di farina   80 g di zucchero 50 g di burro 30 g di grappa  6 g di lievito per dolci(...)olej do temperatury maks. 170 stopni.  Chiacchiere smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego  koloru . Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą.  **** PREPARAZIONE In una planetaria versate la farina, il lievito vanigliato e lo zucchero. Aggiungete un pizzico di sale, le uova sbattute e la grappa. Amalgamate bene gli ingredienti

La grande e la piccola cuoca
Muffinki z musem z dyni i kawałkami jabłek (fit) 139

dyni** 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła  *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie(...)całość i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy  w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Trufelki rumowe w czekoladzie 131

Trufelki rumowe, to pyszne, delikatne w smaku pychotki, obtoczone czekoladą. Pod czekoladową warstwą znajduje się mięciutka- rozpływajaca się u ustach masa. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu- robi się je prawie tak szybko, jak szybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej 😉 Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać […] Artykuł Trufelki rumowe(...)czekoladzie pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort Chałwowy 170

Znajdziecie tu pyszny przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że […] Artykuł Tort

Domowe Torty
Torcik dla Anny 131

dżem wiśniowy * 600ml śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 200g serka mascarpone * polewa -150g cukru, 100g mleka skondensowanego słodzonego, 75ml wody, 1 łyżka żelatyny, 60ml wody, 150g białej czekolady  * czerwony barwnik sp ożywczy  * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort  Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem(...)przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć że latyn ę w 60ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. G dy się zagotu je dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki. Całość dokładnie wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Przestudzoną polewą oblać cały tort. Udekorować

Magiczne Życie Marty
tanie pączki (bez jajek i masła) 139

niż sklepowe) 500 g mąki 300 ml wody  80 g drożdży 4 łyżki cukru 30 ml oleju 2 łyżki spirytusu dodatkowo: 1/2 słoiczka masła orzechowego 1,5 tabliczki czekolady deserowej 5 łyżek mleka wiórki czekoladowe 2 litry oleju do smażenia Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić(...)czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać wiórkami.  *inspiracja- blog  Anety   Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem MPM. Świetnie sprawdza się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gruszka w czekoladzie 163

razem :) kiedy okazało się, że ... W spiżarni odkryto gruszki w syropie... :) To już jest dobry powód żeby zrobić coś pysznego :) Szybko z masła kakao i cukru pudru robimy czekoladę... Gruszki  wyjmujemy z syropu... Oblewamy czekoladą... Wykładamy na talerzyki... Obsypujemy płatkami migdałów i wokół posypujemy wiórkami z kokosa :) No i tak to mamy super deser na podwieczorek :) Smacznego

chleba naszego
Zaskakujące oraz wyśmienite ciasto buraczano – czekoladowe z cynamonową kruszonką 158

ciastach. Mam wtedy mniejsze poczucie winy jedząc takie rarytasy. Cały czas jednak należy uważać by nie przesadzić – a można bo ciasto jest pyszne. Składniki: 250g ugotowanych buraków 200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru 150g maki pszennej 50g kakao(...)mniejsze kawałki i zmiksowałam je blenderem razem z olejem, jajkami oraz cukrem (bardzo się spieszyłam, bałam się, że nie wyjdzie ale efekt zadowalający) Następnie dodałam pozostałe składniki (rozpuszczoną czekoladę, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli) i dokładnie wszystko wymieszałam. Całą masę wlałam do natłuszczonej blaszki i piekłam 15 minut w 180 º C. W tym czasie przygotowałam kruszonkę

wysmienity
Tort z KitKat i M&M's 152

250g masła 250g cukru 3 jajka 200g mąki 50g kakao łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem czekoladowy: 200g masła 250g cukru pudru 200g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 400g czekoladowych M&M's 16 podwójnych batoników KitKat Sposób przygotowania: Biszkopt: miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz(...)upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Krem czekoladowy: Miksujemy masło z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Możemy wstawić na chwilę do lodówki jeżeli krem jest trochę za rzadki. Wykończenie: w jednym z biszkoptów wykrawamy dziurkę. Następnie każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przystępujemy do układania tortu. Na początku pierwszy

wysmienity
Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny 126

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo pierniczki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek(...)upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem czekoladowy i ozdabiamy pierniczkami

wysmienity
Babeczki bałwanki z pianek marshmallows 97

jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem maślany: 200g masła 2,5 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 24 pianki marshmallow, 24 paluszki czekoladowe oraz odrobina rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstraktem(...)musimy dosyć długo miksować. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na każdą babeczkę. Na wierzch układamy pianki przełożone odrobiną kremu. Oczy, buzie i guziczki wykonujemy wykałaczką z rozpuszczonej czekolady. Na koniec w babeczki wbijamy czekoladowe paluszki

wysmienity
Tort piernikowy z suszonymi śliwkami 107

galaretkę z suszonych śliwek: 200g suszonych śliwek 200ml wrzątku 50ml nalewki śliwkowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki brązowego cukru Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)najmniej 6 godzin. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Ciasto wyciągamy z blaszki ciągnąc za folię spożywczą. Smarujemy kremem czekoladowym oraz szprycą nakładamy okrągłe wzorki oraz ozdabiamy paroma suszonymi śliwkami. Boki ciasta można ozdobić zmielonymi piernikami

wysmienity
Tort marchwiowy 100

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 3 szklanki tartej marchewki Dodatkowo: dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki) 250g masła 350g cukru pudru 50g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W dużej misce ubij razem jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie strumieniem dodawaj olej rzepakowy cały czas miksując. Wymieszaj z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą(...)patyczka. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół i posmaruj jedną połowę dżemem a następnie przełóż kremem (masło ubite z cukrem pudrem) Zostaw trochę kremu i wymieszaj go z roztopioną czekoladą. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tworząc ładne wzorki. Całość posyp cukrem pudrem

wysmienity