czekolada - 27946 przepisów (strona:939/1864)

Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova. 189

będzie jak znalazł. Składniki: 4 schłodzone białka plus szczypta soli 200 g cukru pudru płaska łyżeczka octu spożywczego płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej czekoladowe jajka - 15 dag 50 g gorzkiej czekolady i łyżka mleka  odrobinka żółtego barwnika, dosłownie tylko tyle by było go widać na czubku łyżeczki. Wykonanie: Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm. Można skorzystać(...)ozdobną tylką, formować gniazda (najpierw koła, następnie brzegi gniazda).  Rozgrzać piekarnik do 120 stopni i na środkową półkę wstawić bezę. Piec przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać nią bezę i ozdobić jajeczkami.  Bezę najlepiej przygotować w dzień podania. Smacznego i Wesołych Świąt Kochani!!! :-) Istagram /// Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 226

szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree. 2. Rozgrzać piekarnik(...)zblendować na gładką masę. 6. Formę wysmarować olejem, najlepiej kokosowym lub rzepakowym (polecam formy silikonowe, które nie potrzebują natłuszczania) i piec około 40 minut. 7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe, przyprawy i wymieszać. 8. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i czekać aż zastygnie. 9. Polać ciasto polewą i podawać. Smacznego

Pland based fille
Świąteczne pudełka ze śniadaniem Wielkanocnym dla alergika i nie tylko :) 118

środku są  produkty wybrane z listy, min.: jajka, owoce, kanapki z masłem i czekoladowa posypka, soczki, croissanty, itd...  a co dla alergika???? kiedy nie może czekolady mlecznej, mąki pszennej, jajek... co zrobić, by nie czuł się wykluczony? Wszystko dokładnie omówiliśmy z rodzicami dziecka, które robiło śniadanko dla naszego synka. Antos dostał chlebek orkiszowy z masłem kokosowym(...)tego posypka z gorzkiej czekolady (bez mleka), owoce i napój ryżowo-kokosowy. Antos szczęśliwy  :):) Co myślicie o takiej tradycji z szkole? Zobaczcie sami jak bardzo dzieci się postarały

nietadieta
Babka migdałowa 239

migdałowego 4 jajka (w temp. pokojowej) 150 g masła 150 g cukru łyżeczka cynamonu 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki letniego mleka 100 g białej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania babki migdałowej: Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę mieszamy(...)mieszamy. Gotową masę przekładamy do długiej formy np. keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`C Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka krówkowa 458

Jeśli lubicie cukierki krówki to na pewno ta babka przypadnie Wam do gustu :) Sama masa krówkowa jest dosyć słodka, więc do dekoracji zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady. Składniki: 1 puszka masy krówkowej (400g), 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie:  Jajka ubijamy(...)pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje

Aga w kuchni
Mazurek Wielkanocny 569

przepis na Mazurek Wielkanocny. Składniki: 300 g mąki 200 g masła 5 łyżek cukru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany dodatkowo dżem 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny orzechy czekolada Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić(...)minut do złotego koloru. Cukier puder wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Wystudzony kruchy spód smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wierzch polewamy lukrem. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis, gałązki i dekorujemy orzechami

magiczna kuchnia Kasi
Puszysty fit sernik jogurtowy 6231

tłuszczy. Bardzo delikatny i puszysty, co to dużo mówić fit sernik idealny :). Spód: 9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być  także inne np. owsiane) 4 żółtka 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao 6 łyżek mleka Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka i mleko i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej

Cynamonowe szczęście
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 268

był zbyt gęsty – wystarczy go ogrzać do temperatury pokojowej. Ajerkoniak jest także podstawą innych likierów. Możemy otrzymać likier czekoladowy, dodając do ajerkoniaku tabliczkę rozpuszczonej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady (w przypadki słodkich czekolad można zmniejszyć ilość cukru). Likier kawowy otrzymamy dodając kawę w proszku lub mocne, podwójne espresso. Prosta, ale pyszna jest wersja kakaowa – wystarczy utrzeć żółtka

Poezja smaku
Naleśniki Gundel 181

kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 1,5 ml śmietany 13 g cukru 10 g gorzkiej czekolady 5dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia 1,5dkg mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki(...)ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda ć stopiono czekolad ę , a następnie wla ć cienkim strumieniem , szybko mieszając wanilii ,ciepłego mleka.Usuną ć sos z ognia,doda ć ubitą śmietanę , następnie trochę rumu mieszamy. Naleśniki z kremem orzechowym robimy

Smaczne Potrawy
Baton musli, z piekarnika, nie ze sklepu 180

kcal. Mój baton ma ok. 50 g i ok. 130 kcal. Żadna z tych kalorii nie pochodzi z dodanego cukru ani tłuszczu. Smakuje wyśmienicie. Jeśli lubicie batony w czekoladzie, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią gotowe batony. Smacznego! Aby zrobić ok. 14 batonów potrzebujemy: 300-350 g bananów (trzy duże

Kucharzyca
Czekoladowe ciasto :) bez laktozy i bez mąki pszennej 191

pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1 dojrzały banan pół szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao miód/agawa czekolada gorzka/posypka (opcjonalnie) Wszystkie składniki suche: mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszałam ze składnikami mokrymi: banan, jajko, olej, mleko, miód, agawa. Masę przełożyłam do formy silikonowej i wstawiłam do piekarnika(...)temp 180 °C. W międzyczasie rozpuściłam gorzką czekoladę, by wysmarować nią przepyszne ciasto :) dodatkowo posypałam kolorowymi cukiereczkami. ps. Ciasto po upieczeniu nie jest suche, ma raczej konsystencję wilgotną

nietadieta
Wegańskie kulki jaglane w czekoladzie :) 158

takie słodkości przygotowywałam z suszonych owoców i orzechów. Jednak posiadanie gorzkiej kuwertury zmobilizowało mnie do zrobienia tych przepysznych kulek. Są miękkie w środku, a podczas gryzienia słychać przyjemny trzaski czekolady. Połączenie kaszy jaglanej z czekoladą wyszło idealnie! Smaki pasują do siebie perfekcyjnie! Dodatkowo masę jaglaną posłodziłam syropem z agawy i urozmaiciłam masłem orzechowym - PYCHA! :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej

Zdrowie na języku :P
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 528

jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową

Ugotować
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 169

szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni do posypania Sposób przygotowania: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce(...)mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”. W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Pyry na Gaz
Tort piętrowy "Michałek biały" 201

cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej 150 gram Michałków(...)kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej białą czekoladę i studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu masy pozostawiam. Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy z Michałków

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania