półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie, małym strumieniem wlewamy(...)masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpłaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek(...)garnka i zagotowuję. Do gorącego soku wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt makowy i wyrównuję. Przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą
Tradycyjna kuchnia Kasicukru, 110 g cukru pudru, mus: 300 ml pulpy z mango, 10 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 ml sorbetu cytrynowego „ ziemia”: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać(...)ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę
królestwo garówskładniki: 200 g mąki 30 g masła 250 ml wody 2 łyżki cukru 3 jajka 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania czekolada do podania wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą dodajemy mąkę i mieszamy. Zmniejszamy ognień i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od garnka. Następnie(...)złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*. *Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek śmietany kremówki rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Domowy Smak Jedzeniacukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 15 ml mleka 15 ml wódki szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia( u mnie olej) gorzka czekolada lub cukier puder opcjonalnie kolorowe posypki Drożdże, ucieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki-przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem(...)odsączamy na papierowym ręczniku a na koniec dekorujemy wedle uznania.Pączki nie są zbyt słodkie , dlatego można poszaleć z dodatkami. Nam najlepiej smakują z czekoladową polewą. Tabliczkę gorzkiej czekolady, rozpuszczam w rondelku z 1 łyżeczki masła i w takiej ciepłej maczam ostudzone pączki, posypujemy kolorową posypką i gotowe. A wszystkim kobitkom radze dziś wszamać co najmniejm dwa pączki
Farmażonyokoło 50 sztuk 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 biała czekolada posypka kolorowa Mleko , masło , jajko razem mieszamy. Suche składniki - mąka , proszek do pieczenia i cukier również mieszamy razem następnie wsypuje je do mokrych składników i razem dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto(...)mieszamy nie dokładnie łyżką by powstała marmurkowa barwa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , ciasto wykładamy do foremek na cake pops i pieczemy 17 minut. gdy wystygną dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką. Smacznego:) ps: te piękne talerze od LUPECK
na gaziestylu życia znajdą tam chyba wszystko! :D Oferta sklepu jest ogromna i ciągle się powiększa, produkty różnorodne, często niespotykane, ciekawe, interesujące. Suszone owoce, nasiona, orzechy, oleje, ciasteczka, krakersy, chlebki, czekolady, masła orzechowe i można tak wymieniać bez końca. RAWFOODS to miejsce idealne dla osób stosujących diety eliminacyjne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, wegańskie, cukrzycowe i wiele wiele innych. Dużą część sklepu zajmują(...)gryzienia wyraźnie czuć nasiona. Dobrze wyczuwalna jest także figa oraz przyprawy. Na przekąskę w sam raz :) MASŁA ORZECHOWE I CZEKOLADOWE masło czekoladowe W składzie znajdują się: migdały, czekolada, masło kakaowe, syrop z agawy, sproszkowana wanilia. Każdy składnik surowy! Na wierzchu oddzieliło się masło kakaowe. Moje ocena: pyszne! Przecież nie mogło być inaczej :D Masełko jest dość suche
Zdrowie na języku :Psmaku. Ja nie przepadam za nadmierną słodyczą, więc moje desery są z tonacji gorzko - słodko - pikantnej. Dziwne to ale tak jest. Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej - 1 banan - 3 paczki herbatników. - 1 łyżka cacao - szczypta chili ( na czubek łyżeczki) Wykonanie - Herbatniki rozdrobnić, banan rozgnieść na masę. - W misce rozpuścić masło i czekoladę, dodać cacao, wymieszać
Eli Gotowanieścięty i sprężysty. Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową! Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g masła Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy polewą sernik :) Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie(...)łyżką. 2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką. Do przygotowania ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasipieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć(...)wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe
Codzienne Gotowanieziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao. Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy(...)wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny i masy śmietankowej. Na koniec kładziemy trzecią bezę. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Gotowy torcik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy ostrym nożem z piłką. Smacznego
Passion of Cookingoblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka(...)180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż
Ostra na Słodkopatyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki 36% 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce
Calzonella.comprzygotowaniu- wystarczy jedynie wymieszać składniki. Świetnie smakuje z dodatkiem smażonych czereśni. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 20 gram gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub innego smażone czereśnie lub inne owoce do podania Mleko mieszam z kakao, dodaję nasiona chia i odstawiam na kilka godzin lub na całą(...)jakiś czas mieszając. Kolejnego dnia rano podgrzewam pudding chia z dodatkiem czekolady, do momentu aż ta się rozpuści. Dodaję syrop. Pudding podaję z owocami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja