MURZYNKOWY SERNIK 749półtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie, małym strumieniem wlewamy(...)masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto Marchewkowa Bajka 274płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek(...)garnka i zagotowuję. Do gorącego soku wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt makowy i wyrównuję. Przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą
Tradycyjna kuchnia Kasi
bezowe kule z mango - deser bezowy 178cukru, 110 g cukru pudru, mus: 300 ml pulpy z mango, 10 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 ml sorbetu cytrynowego „ ziemia”: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g płatków migdałów, 1 łyżka cukru pudru, Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać(...)ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ Ziemia”: zmiksować migdały z czekoladą i cukrem. Składanie deseru: Mus wyjąć z zamrażarki, wyjąć kulki i odstawić na 10 minut. Na Na talerz wysypać trochę ziemi, ułożyć bezę wgłębieniem do góry. We wgłębienie włożyć kulkę
królestwo garów
churros przysmak hiszpański 274składniki: 200 g mąki 30 g masła 250 ml wody 2 łyżki cukru 3 jajka 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania czekolada do podania wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą dodajemy mąkę i mieszamy. Zmniejszamy ognień i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od garnka. Następnie(...)złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*. *Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek śmietany kremówki rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Domowy Smak Jedzenia
Pączki z dziurką. 228cukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 15 ml mleka 15 ml wódki szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia( u mnie olej) gorzka czekolada lub cukier puder opcjonalnie kolorowe posypki Drożdże, ucieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki-przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem(...)odsączamy na papierowym ręczniku a na koniec dekorujemy wedle uznania.Pączki nie są zbyt słodkie , dlatego można poszaleć z dodatkami. Nam najlepiej smakują z czekoladową polewą. Tabliczkę gorzkiej czekolady, rozpuszczam w rondelku z 1 łyżeczki masła i w takiej ciepłej maczam ostudzone pączki, posypujemy kolorową posypką i gotowe. A wszystkim kobitkom radze dziś wszamać co najmniejm dwa pączki
Farmażony
tort lizakowy 249około 50 sztuk 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 biała czekolada posypka kolorowa Mleko , masło , jajko razem mieszamy. Suche składniki - mąka , proszek do pieczenia i cukier również mieszamy razem następnie wsypuje je do mokrych składników i razem dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto(...)mieszamy nie dokładnie łyżką by powstała marmurkowa barwa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , ciasto wykładamy do foremek na cake pops i pieczemy 17 minut. gdy wystygną dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką. Smacznego:) ps: te piękne talerze od LUPECK
na gazie
Raw foods - 100% zdrowia :) 201stylu życia znajdą tam chyba wszystko! :D Oferta sklepu jest ogromna i ciągle się powiększa, produkty różnorodne, często niespotykane, ciekawe, interesujące. Suszone owoce, nasiona, orzechy, oleje, ciasteczka, krakersy, chlebki, czekolady, masła orzechowe i można tak wymieniać bez końca. RAWFOODS to miejsce idealne dla osób stosujących diety eliminacyjne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, wegańskie, cukrzycowe i wiele wiele innych. Dużą część sklepu zajmują(...)gryzienia wyraźnie czuć nasiona. Dobrze wyczuwalna jest także figa oraz przyprawy. Na przekąskę w sam raz :) MASŁA ORZECHOWE I CZEKOLADOWE masło czekoladowe W składzie znajdują się: migdały, czekolada, masło kakaowe, syrop z agawy, sproszkowana wanilia. Każdy składnik surowy! Na wierzchu oddzieliło się masło kakaowe. Moje ocena: pyszne! Przecież nie mogło być inaczej :D Masełko jest dość suche
Zdrowie na języku :P
Bananowe kulki 198smaku. Ja nie przepadam za nadmierną słodyczą, więc moje desery są z tonacji gorzko - słodko - pikantnej. Dziwne to ale tak jest. Składniki - 200g margaryny lub masła - 1 tabliczka czekolady garzkiej - 1 banan - 3 paczki herbatników. - 1 łyżka cacao - szczypta chili ( na czubek łyżeczki) Wykonanie - Herbatniki rozdrobnić, banan rozgnieść na masę. - W misce rozpuścić masło i czekoladę, dodać cacao, wymieszać
Eli Gotowanie
Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej 324ścięty i sprężysty. Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową! Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g masła Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy polewą sernik :) Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto Salceson 223Mąki Luksusowej Młynomag , 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie(...)łyżką. 2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką. Do przygotowania ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chilli Con Carne z wolnowara 225pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć(...)wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe
Codzienne Gotowanie
Kakaowy torcik bezowy 225ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody, Składniki na krem: 500 ml śmietany 30% do ubijania, 250 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao. Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy(...)wykładamy połowę frużeliny oraz połowę masy śmietankowej. Przykrywamy kolejnym blatem bezowym. Na niego wykładamy resztę frużeliny i masy śmietankowej. Na koniec kładziemy trzecią bezę. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Gotowy torcik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy ostrym nożem z piłką. Smacznego
Passion of Cooking
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 209oblizujecie się na samą myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka(...)180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż
Ostra na Słodko
Sernik tradycyjny - Najlepszy! 223patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki 36% 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce
Calzonella.com
Czekoladowy pudding chia 150przygotowaniu- wystarczy jedynie wymieszać składniki. Świetnie smakuje z dodatkiem smażonych czereśni. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 20 gram gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub innego smażone czereśnie lub inne owoce do podania Mleko mieszam z kakao, dodaję nasiona chia i odstawiam na kilka godzin lub na całą(...)jakiś czas mieszając. Kolejnego dnia rano podgrzewam pudding chia z dodatkiem czekolady, do momentu aż ta się rozpuści. Dodaję syrop. Pudding podaję z owocami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja