łyżki komosy ryżowej Skworcu 3 jajka 5 dag cukru trzcinowego Skworcu 3 łyżki jogurtu naturalnego 10 dag orzechów włoskich lub pekan Skworcu łyżka miodu lipowego + do polania Skworcu gorzka czekolada do posypania Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier i polewamy miodem a także posypujemy łyżką cukru. Mieszamy i zostawiamy aby zastygło(...)minutach smażenia wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą. Smacznego! A na zakupy zapraszam do sklepu internetowego Skworcu.com.pl
Radość kipiąca uśmiechem.opakowania, mąka tortowa 2 łyżki, masło 250 gram, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie DODATKI: dżem 250 ml/aroniowy, ananas w puszce 565 gram/puszka, truskawki świeże 250 gram, czekolada gorzka 100 gram, orzechy włoskie 50 gram składniki o temperaturze pokojowej = 600 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać mąkę z budyniami, wlać do gotującego się mleka(...)nałożyć porcję kremu, rozsmarować, rozsypać kawałki ananasa z puszki odsączonego z soku na sitku, nałożyć ciasto, lekko przycisnąć, nasączyć sokiem posmarować wierzch, boki resztą kremu, w rozdrabniaczu zmiksować gorzką czekoladę z orzechami, posypać ciasta, ananasy ułożyć wokoło rantu, ułożyć połówki truskawek, schować do lodówki - torcik jest lekki, wilgotny, aromatyczny, pyszny..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć(...)masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego
Pełny talerzwierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany 30% Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;) Kremówkę podgrzać, doprowadzając(...)prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie masę wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Smacznego
Domowa cukiernia EwyMasa śmietanowa: 900ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka świeżych malin do dekoracji syrop malinowy rozrobiony z wodą 200 gram gorzkiej czekolady dżem wiśniowy Przygotowanie: BISZKOPT - najlepiej przygotować dzień wcześniej Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao(...)sokiem, następnie smarujemy cieniutką warstwą dżemu, a następnie wykładamy ¼ masy śmietanowej , przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy maliny. Tort wstawiamy
Gotuj z Mąkąkawy? Nie macie pomysłu? Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na Muffinki czekoladowo-kawowe. Babeczki/ muffinki czekoladowo - kawowe Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szklanki cukru 100 g mlecznej czekolady 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 1 szkl. letniego mleka Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski, jedną(...)większą, drugą mniejszą. Do miski mniejszej wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Masło z mlekiem wlewamy do większej miski, wbijamy jajko - wszystko miksujemy. Stopniowo dodajemy wymieszane produkty z pierwszej miski, nadal miksując do powstania jednolitej masy. Następnie przelewamy do foremek
My World by Dagmara Reknich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny twaróg niż chudy, daj 50g mąki (ewentualnie dwie kopiaste(...)Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej. 4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią. Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara
My World by Dagmara Rekdwie części. 3. Dolną część nasączamy odrobiną likieru/spirytusu oraz mocną, czarną kawą. 4. Na to wykładamy 1/2 kremu (przepis poniżej), sypiemy kakao, kawę rozpuszczalną oraz tarkujemy pół (według uznania) czekolady gorzkiej. 5. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą tak samo jak poprzednią nasączamy likierem/spirytusem oraz czarną kawą. 6. Wykładamy na to pozostałą część kremu oraz ponownie tarkujemy pół czekolady gorzkiej
My World by Dagmara Rekinne owoce też będą tu pasować. Nie powiem deser nie ma mało kalorii, ale jest warty grzechu Polecam też zrobić mniejsze porcję ponieważ jest dość słodki, pomimo gorzkiej czekolady. Właściwie potrzebujecie tu tylko trzy składniki plus owoce. Nie można więc nic zepsuć Deser truflowo – chałwowy 4. CHAŁWOWIEC BEZ PIECZENIA Chałwowiec bez pieczenia W zestawieniu nie może zabraknąć pozycji(...)taka trochę wariacja na temat klasycznej wuzetki. Czyli jest to po prostu biszkopt przekładany, w tym przypadku masą chałwową, dodatkowo smak wzmacnia tu konfitura śliwkowa, a całość jest polana czekoladą. U mnie ciacho sprawdziło się jako opcja imieninowa. Ale myślę, że pasowałoby na każdą okazję nawet na święta Wielkanocne. Chałwowa wuzetka 6. SERNIK Z POLEWĄ CHAŁWOWĄ Prosty sernik z polewą
Relaxtimemascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/3 szklanka cukru 1 galaretka brzoskwiniowa parę kostek czekolady Sposób wykonania: Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną(...)tylko do połączenia składników. Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita śmietana, ewentualnie starta czekolada
Cukiernia Pychotkiczubate łyżki cukru pudru 10 listków Bazyli (świeżej) Krem: 250 g śmietany 36% 1 łyżka pudru bazylikowego 125 g kremowego serka (smak naturalny) Apetina Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 0,5 szklanki świeżych malin 0,5 szklanki borówek Bazylia do dekoracji Bezowe gniazdka: Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera(...)długo, aż puder zmieni kolor na jasno miętowy. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy łyżkę bazyliowego pudru oraz przekładamy kremowy serek. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wykończenie bezowych gniazdek: Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wkładamy po łyżeczce na dno każdego gniazdka. Następnie szprycą cukierniczą wyciskamy krem. Na wierzchu układamy świeże maliny i borówki. Owoce obsypujemy resztą bazyliowego pudru
VioletoweKucharzenieszklanka komosy (quinoi) preparowanej (ekspandowanej) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka małych rodzynek 1 szklanka miodu 2 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 cytryny szczypta soli opcjonalnie tabliczka czekolady Wykonanie: Płatki owsiane wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Prażyć do 20 minut mieszając co jakiś czas. Nie dopuścić do przypalenia. Miód(...)masę na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Po wyjęciu chłodzić około 2 godzin i pokroić na prostokąty. Batoniki można zamoczyć od dołu w rozpuszczonej czekoladzie
zadanie-gotowanieżółtek 25 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 6 białek pół szklanki cukru 3 śmietany 18 % (po 330 gram) 2 budynie śmietankowe 1 puszka brzoskwiń 1 czekolada mleczna 1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię(...)pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta. 2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Masę wylewamy na formę na starte ciasto. 3. Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiciasta francuskiego na 10 babeczek 10 łyżek Powidła Śliwkowe z Rumem ORZECH 20 dag sera białego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii kakao do posypania lub czekolada PRZYGOTOWANIE: Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki. Za pomocą łyżeczki kładę porcję powideł. Ser biały(...)łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę ok 35 min w 160 stopniach. Wierzch posypuję tartą czekoladą lub kakao
Gotowanie Patkirózgą kuchenną. Ciasto przełożyć do formy 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Polewa: 115 g białej czekolady 55 g masła 3 łyżki mleka 140 g cukru pudru, przesianego Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
kulinarnyswiatdomi