czekolada - 27946 przepisów (strona:923/1864)

Ciasto z masą kokosową 256

ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku(...)zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia . Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość. Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu

Domowa cukiernia Ewy
PORZECZKOWIEC 1158

serka philadelfia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki , gorzka czekolada WYKONANIE   Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut(...)następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem

słodki bratek
Tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami 243

200g cukru 250g margaryny 3 jajka 220ml wody 10 suszonych fig 80g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu + 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć. Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca. Zdjąć(...)połowie pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia

Domowa cukiernia Ewy
Powrót do codzienności. Pobudzająca granola z kawą 193

środę miałam okazję uczestniczyć w kursie organizowanym przez Engelhardt . Muszę przyznać, że było naprawdę ciekawie. Po krótkim wprowadzeniu przeszliśmy do historii czekolady, żeby czym prędzej zabrać się za to, na co wszyscy czekali - czyli praktykę. Lars Petersen pokazał nam kilka rodzajów polew lustrzanych, między innymi taką opartą na wodzie, która w połączeniu z klasyczną, czekoladową, daje naprawdę świetne efekty. Udało(...)się nawet umorusać w nich paluszki, więc zabawa była przednia. Rozmawialiśmy też o temperowaniu i właściwym traktowaniu czekolady - tutaj wiele nowego się nie dowiedziałam, ale pewne rzeczy warto sobie od czasu do czasu odświeżyć. Później pałeczkę przejął Henrik Olsen, który opowiadał o chlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki bananowo-owsiane z masą jogurtową 207

jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie:   Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany i przekładamy je do misy. Rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy jajko, miód. Wszystko mieszamy. Wsypujemy(...)miski, dodajemy miód oraz rozpuszczoną  (ostudzoną) galaretkę w  ½ szklance wody, miksujemy wszystko. Na spód babeczki wykładamy dżem na to 1 łyżkę kremu oraz stroimy owocami i czekoladą. Smacznego!    Wszystkie produkty, oraz wiele innych znajdziecie na http://greenfamily.pl

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wielkanocne Babki Cytrynowe 224

szklanki 40 dag cukru pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier   1 kostka margaryny/ masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna opcjonalnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na górę dół bez termoobiegu. Na samym początku polecam sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę na tarce(...)masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy schłodzone ciasto. Smacznego ! * Zamiast margaryny możemy dodać miękkie masło. ** Zamiast lukru możemy babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi

Justa próbuje gotować
Czarno-biały sernik wielkanocny 181

śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego 2 łyżki kakao ponadto: biała czekolada  Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/ 3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić dno tortownicy (śred. 24cm) i nakłuć widelcem(...)Gotową masę wylać na przygotowany spód.  Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą

Kolorowa kuchnia Elki
chałwowiec bez pieczenia najlepszy 445

ciasto bez pieczenia z nadzieniem budyniowo-chałwowym. Składniki: 2 duże paczki herbatników 2 budynie śmietankowe na 0,5l mleka bez cukru 200g chałwy waniliowej/śmietankowej 200ml śmietany 30% 2 czekolady mleczne lub deserowe słoiczek powideł śliwkowych lub wiśniowych kostka masła 900ml mleka (musi być ok pół szklanki mniej niż na opakowaniu budyniu) opcjonalnie wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowanie: Ugotować(...)powidłami na to połowę naszej masy i kolejna warstwa herbatników i następna warstwa budyniowo-chałwowa i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekolady nie doprowadzając do wrzenia mieszamy do uzyskania jednolitej dość gęstej masy, trochę przestudzamy i lejemy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe! życzę smacznego

Tanio szybko zdrowo
Mazurek Paryski Wielkanocny 205

Mazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj(...)Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna:) I choć Mazurek jest typowo Wielkanocnym deserem - mogłabym

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy 125

mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 200 g margaryny 1 jajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek(...)wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor. Krem czekoladowy: W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę  z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła. Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka

VioletoweKucharzenie
Szpinakowa babka 180

świeżego szpinaku -> 150g mąki -> 2 jajka -> 3-4 łyżki miodu -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> szczypta soli -> kilka kropli esencji waniliowej Polewa : [Domowa czekolada] - przepis na blogu :) Maliny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie myjemy oraz osuszamy szpinak, który następnie przekładamy do misy blendera. Zalewamy oliwą, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy(...)sobą połączą. Wylewamy do formy i pieczemy około 40-45 min. ( do suchego patyka). *opcjonalnie można również dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Ostudzone ciasto dekorujemy domową czekoladą oraz malinami. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 278

Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szkl. mąki(...)Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :)  Udanych wypieków

Marcepanowa kuchnia
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 222

masła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane   Wykonanie: Ciasto kruche(...)się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć na upieczony spód mazurka. Masa pomarańczowa – Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z dwóch

To co kocham
Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo. 164

Składniki; 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanki keksowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji; pół tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka kandyzowane pomelo Przygotowanie; Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie(...)kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp. 180 C około 20-25 min. Sprawdzając co jakiś czas.   Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimną babkę. Udekorować kandyzowanym pomelo. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 168

ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem. Serowiec z orzechami 1 kg masy serowej 250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego garść migdałów Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy(...)połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno

My Chcemy Jeść