masła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g) skórka otarta z połowy cytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka 40 g mąki przesianej razem z 1/4 łyżki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny Składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy(...)mieszania co godzinę lody pozostały kremowe i lekko ciągnące. Podałam je w towarzystwie ciasta Brownie. Można je przygotować w czasie gdy lody się mrożą. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy
Dzieje kuchennej WiewióryDomowa nutella Domowa nutella śliwkowa - czekośliwka Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu ) 1 kg cukru 200 kakao (najlepiej z wiatrakiem) gorzka czekolada (opcjonalnie) Śliwki wypestkować i dokładnie umyć, a następnie rozprażyć w garnku jak na powidła. Gotować ok 1 godziny .a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładką masę. Ponownie gotujemy, ok. 30 minut(...)jakiś czas mieszając tak żeby śliwki nie przywarły do garnka. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można
Aromatyczne Podróżepieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć(...)blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut
Ala piecze i gotujestopniowo masę budyniową. Dodatkowo 600 g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami
O kuchni z uczuciemłyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 150 ml śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej masy. Zajmie to kilka minut. Do przestudzonej(...)zmiksować żeby był bardziej aksamitny. Eklery napełniać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę. * szklanka o pojemności
Maślane ciasteczkodlatego czasem wspomagam się taką odżywką. Nie zastępuje mi posiłku, a stanowi tylko mały dodatek. I to całkiem smaczny. :) Po raz kolejny użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady, do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki(...)już nie będzie to samo. ;) Składniki: 100 g odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady) 100 g mąki ryżowej 20 g nasion chia 2 białka 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka wody olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: W jednej miseczce łączymy składniki suche : odżywkę, mąkę i sodę. Nasionka chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Białka
Kuchnia Ellieczekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem(...)Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać. Posypka - czekoladę zetrzeć na drobno (osobiście robię to pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić
Ciastka - domowe słodkościjuż dawno powinny się znaleźć na blogu :) Składniki na 1 porcję: 150g serka wiejskiego ½ większej gruszki lub 1 mała Kilka posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki miodu Starta ½ kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Serek wiejski przełożyć na dno pucharka lub miseczki. Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, ułożyć na serku. Posypać orzechami włoskimi i startą gorzką czekoladą, a całość polać delikatnie
Fabryka pomysłówZnam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady. Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć. Nic to! Ja jestem fanką czekolady i myślę, że (na nieszczęście swojej talii i bioder) pozostanę nią do końca swoich dni. Zawiera magnez, podnosi poziom endorfin w organizmie i w ogóle jest przyjemnością dla podniebienia pod warunkiem
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka wiórki lub migdały do posypania ciasta(...)wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami. Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny
Kulinarne Fantazje MarioliDZIŚ KUPIŁAM TE O TO PYSZNOŚCI. Po otwarciu opakowania poczułam zapach czekolady i karmelu. W chwili kiedy przegryzłam batonik poczułam pyszny kruchy karmel. Nie jadłam tak dobrej czekoladki. Moja Ocena: SMAK: 5 /5 Znakomity smak, czekolada pyszna, mleczna a w środku kruchy KARMELOWO ORZECHOWYM Wnętrzem CENA: 5/5 Cena za 3 batoniki po 28 g tylko
Gotowanie Patkiszklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g czekolady (można pominąć) *szklanka 250ml W misie miksera ucieram masło z ksylitolem (lub cukrem, w zależności co dodajemy) i ksylitolem z wanilią na puch. Następnie dodaję jajko, mieszam. Partiami dosypuję płatki(...)oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdroweroku, dzięki sklepowi egustus.pl . Pisałam o tym prawie rok temu w tym poście. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek) 3 łyżki gorzkiego kakao (lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 200g) cukier - w zależności od potrzeb Przygotowanie: Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich pestki. Na małym ogniu stawiamy rondel lub brytfannę i wsypujemy śliwki(...)dosypmy tyle, żeby nam smakowały. Cukier dodajemy w ostatnim etapie smażenia, kiedy śliwki już mocno ściemnieją, chyba, że nie ściemnieją (patrz pkt. 4). Dodajemy gorzkie kakao lub połamaną czekoladę. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na desce przykrytej kuchennym ręcznikiem. Pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia, najczęściej na całą
bistro mamaszklanki umieść puree z dyni z przyprawami, po ściance wlej spienione mleko, na samym końcu espresso. Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną obsyp albo cynamonem albo startą na tarce gorzką czekoladą. wykonanie bez ekspressu W kubku rozmieszaj puree z dyni z przyprawami i miodem. Zaparz kawę i przelej np. przez sitko ( w sklepie możesz kupić zaparzacz, który ma dyszę z sitkiem(...)dyni, po ściance szklanki wlej spienione mleko, następnie napar z kawy. Utowrzą się piękne 4 warstwy kawy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Kawę możemy posypać np. startą na tarce czekoladą bądź oprószyć cynamonem. Więcej ciekawych pomysłów na przepisy z kawą znajdziecie też na portalu kawa.pl Na portalu znajdziecie też wiele interesujących informacji o kawie takich jak: stopnie palenia kawy, jak wypalać
SMYKWKUCHNIprzepis z bloga " Zwykła mama ") Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowa: 2 białe czekolady (po 100 g każda) 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 śnieżki 250 g wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Do nasączenia: syrop amaretto rozcieńczony w wodzie Najpierw(...)stopni C przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzić powoli najpierw w piekarniku, potem na kratce. Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego ostudzenia. Gdy będzie
Simply Food