miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-). ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak. Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm: 2 średniej wielkości ugotowane buraki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 C (termoobieg nie zaszkodzi). Smacznego! ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Artykuł Ciasto z buraków i malin pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki migdałów w płatkach 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 duży jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego dowolne owoce sezonowe Sposób przygotowania: Płatki owsiane przesypać do miski i wymieszać z migdałami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do płatków. Następnie wlać miód i olej. Wszystkie składniki
Prosto i Smacznie z Anetągalaretki niebieskie szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g niebieskich landrynek (Ice) łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek białej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając(...)miksować aż śmietana z galaretką się połączą. Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć startą czekoladą. Smacznego rrarossa@gmail.com
RAROSSAjajka 3 sztuki "L", budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, herbatniki 400 gram/jasne i ciemne, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, czekolada starta 100 gram masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier, skórka kandyzowana do wystudzonego masła wlać masę sernikową i mikserem(...)serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne i ciemne, schować do lodówki galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wyłożyć na herbatniki, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy sernik z papierem i go usunąć na talerzu - sernik gotowany zrobiłam pierwszy raz i jest prezepyszny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby czekoladowych ciast. Lato to idealny na nie czas - dzięki dostępnym teraz sezonowym owocom możemy przełamać słodki smak czekolady czymś kwaskowym. Moje ulubione połączenie to czekolada i maliny. Przepis poniżej to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego brownie - z dodatkiem zmielonych migdałów i wiórków kokosowych
Milion Smakówżółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego 500ml mleka 250g miękkiego masła 150g wiórków kokosowych 50g białej czekolady dodatkowo: wiórki kokosowe na wierzch ciasta około 200g herbatników kakaowych dżem malinowy Przygotowanie ciasta: Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem(...)Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części. Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu
NiePieprz.plpieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mokre składniki: 3 jajka 0,5 szkl oleju 0,5 szkl mleka 2 szkl startej cukinii 150 g dropsów czekoladowych do zapiekania czekolada mleczna maliny jeżyny Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie(...)połowę ciasta, rozsypać połowę dropsów czekoladowych, resztę ciasta i resztę dropsów. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować owocami. Inspiracja od Kasi
Ala piecze i gotujebudyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji jeżyny do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa(...)Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonśmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka przegotowanej wody mały słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary z cukrem 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Blaszka o wymiarach 23/30 Wykonanie: Do garnka wlewamy połowę mleka w drugiej rozrabiamy budynie cukier(...)herbatników 6. warstwa masy krówkowej 7. warstwa czarnych herbatników 8. warstwa budyniu 9. warstwa czarnych herbatników 10. warstwa dżemu porzeczkowego 11. warstwa śmietany z galaretką 12. na wierzch ścieramy czekoladę Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidużych babeczek 4 jajka 40 dag mąki tortowej 25 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml wody gazowanej 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki nalewki porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag świeżych jeżyn Polewa czekoladowa Jeżyny do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę(...)proszkiem do pieczenia, kakao, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, miksujemy, aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, wodę gazowaną, oraz nalewkę porzeczkową, miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do aluminiowych foremek do babeczek na wysokość ¾, posypujemy jeżynami wstawiamy do nagrzanego
Wanilia i Kardamonwaniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego masła 2/3 szkl mleka w proszku 200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach) ekstrakt waniliowy dodatkowo: 100 g czekolady herbatniki czekoladowe Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest(...)konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie) Na herbatniki lub dno foremki wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno i posypać) lub posypujemy kakao
Bon appetit mon amieniebieskie galaretki 150 g jagód Na krem: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać górę. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią gotowe ciasto
Passions hobbies lifecukru białego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)jednego naczynia i wymieszać. Jaja, jogurt oraz olej wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco
kolorowotorcikowoszklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków ryżowych 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe) czekoladowa posypka lub starta czekolada Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem na najmniejszym ogniu gotujemy mleko z laską cynamonu. Następnie dodajemy cukier, mieszamy chwile. Potem wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy, co jakiś czas mieszając do zgęstnienia(...)deseru). Desery wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika). Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu ). Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl
Słodkie okruszkisera. Polecam! Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy(...)blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą. Smacznego
Smaki Natalii