szklanka cukru 200 g wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym(...)ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki kawy rozpuszczalnej -0,5 łyżki cukru -2-3 łyżki wódki DODATKOWO -300g śmietany 36% -1 łyżka kakao -2 łyżki cukru pudru -2 -3 łyżki powideł kwaskowych -czekolada do dekoracji Przygotowanie tortu rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, w osobnej misce miksujemy żółtka,mąkę, cukier, cukier wanil, 1/3 szkl mleka Wylewamy(...)blat ponczujemy, smarujemy cienko powidłami, nakładamy masę, następnie drugi blat-ponczujemy, smarujemy cienko powidłami i dajemy masę-trzeci blat ponczujemy Cały tort smarujemy śmietaną 36% boki obtaczamy startą czekoladą. Dekorujemy według własnego uznania :-) Niestety nie mogę Wam pokazać tortu po przekrojeniu, ponieważ robiłam go na prezent, jednak osoba nim obdarowana była zachwycona :-) Także tego...polecam :P Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPiernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do piernika. Całość
Kuchnia Bon Appetitcytryny Calvados – 100 ml Wersja bezalkoholowa: Herbata np. Smak namiętności Czas na herbatę – 200ml Jabłka – 1,5kg Składniki – ziemia jadalna: Migdały bez skóry – 1 garść Czekolada gorzka – 50g Herbatniki – 5 sztuk Wykonanie – mus jabłkowy: Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Dodać do nich wyciśnięty sok z cytryny i podlać alkoholem lub herbatą. Całość gotowań(...)małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i „rozpadające się”. Następnie jabłka zmiksować na gładki mus i schłodzić w lodówce. Wykonanie – ziemia jadalna: W mikserze zmiksować herbatniki, migdały i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić. Gdy masa będzie schłodzona należy zetrzeć ją na tarce lub rozkruszyć w palcach albo widelcem. Wykonanie – mus chałwowy: Gdy mus jabłkowy i ziemia będą się chłodzić
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: 1 szklanka mleka spożywczego 2% 1/2 szklanki płatków owsianych górskich garść żurawiny suszonej 5 daktyli bez pestek 1 łyżka kakao 1 banan 2-3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały. Po tym czasie odcedzić przez sitko z wody. Mleko przelać do rondla, dodać pokrojone daktyle(...)mleka i bakalii dodać płatki i kakao oraz miód. Pogotować jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki połączyły się. Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i podawać z bananem i gorzką czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku migdałowym lub cukru waniliowego, 100g białej czekolady. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać cukier puder i cukier o smaku migdałowym lub cukier waniliowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki troszkę ze sobą posiekać(...)Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto dość długo będzie się kruszyć, także trzeba je cierpliwie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania można podzielić je na pół i po połowie wyrabiać. Rozwałkować, powykrajać ciastka i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 7 minut. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikibiegu ze składników które akurat miałam w domu. Jest szybki w wykonaniu i nieziemsko pyszny. Gorąco polecam! :) Deser czekoladowy z mascarpone Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki
Smaki Nataliibiałego sera 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego ok. 150 g 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem
pieprzny smaczekwody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać do zblendowanych daktyli. Płatki(...)migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
gutfutnadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4 łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao Jak wykonać ? Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ(...)mają tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią, połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
Wanilia i Kardamonstałej ofercie. Moje nowe nabytki to świeżutka seria z liściem winogron. Piękne nieprawdaż? Czekoladowe ciastka z jeżynami na ok 12 szt. 100 g masła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru 1,5 kg jabłek pół litra śmietany kremówki 250g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru starta czekolada Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Składniki miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dolewamy wodę i olej. Ciasto pieczemy(...)jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem i połączoną z serkiem mascarpone. Następnie posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Pyszności Słodkościszklanka wody do gotowania 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 15 namoczonych daktyli 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego 3,5 łyżeczki kakao 7 łyżeczek zmielonych migdałów 4 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zalewamy szklanką wody i dodajemy szczyptę soli oraz olej kokosowy. Kaszę gotujemy pod przykryciem, aż będzie gotowa. Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)czekamy 10 minut. Następnie odcedzamy je i w blenderze miksujemy na gładko. Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy! Smarujemy nim kanapki, ciastka lub wyjadamy całość łyżeczką i wmawiamy sobie, że nie zrobiliśmy niczego złego, a następnie przygotowujemy drugą porcję :) Smacznego! Maugo
Bananowe Polepolewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację. Oczywiście każdy z Was zapewne ma swój przepis na polewę, ale ja podam Wam swój. POLEWA SKŁADNIKI: -1/2 tabliczki gorzkiej czekolady czyli 50g -1/2 łyżeczki miodu -1/4 szkl mleka -1 łyżka margaryny -1 łyżeczka kakao Polewę tą przygotowuję w mikrofali Mleko, czekoladę w temperaturze pokojowej, i margarynę włączamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietan fixów. Śmietanę wykładamy na blat ciasta PAMIĘTAJMY O ZOSTAWIENIU NIEWIELKIEJ ILOŚCI ŚMIETANY DO DEKORACJI. Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i smarujemy ciekną warstwą powideł. POLEWA: 0,5 czekolady mlecznej 0,25 czekolady gorzkiej łyżeczka miodu łyżka masła 3 łyżki mleka łyżeczka kakao Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie polewę musimy troszkę ostudzić, i wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku