pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 1 op. serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Miksujemy jajka z cukrem na puszystą(...)pieczemy przez kolejne 30 minut (do suchego patyczka). Prz epis na polewę: Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta
Emcia PichciSKŁADNIKI: 1 jajko 125 ml oleju 125 ml mleka 350 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady min 60 % kakao 4 łyżeczki ekstraktu lawendowego PRZYGOTOWANIE: Jajka, olej mleko i ekstrakt lawendowy mieszamy za pomocą miksera. Gorzką czekoladę rozstapiamy. Dodajemy do ubitych składników. Dodajemy kakao, mąkę, cukier
Gotowanie Patkikoleżankę, która wylądowała w rowie. O. Oczywiście, pierwszy śnieg musiał spaść w ilościach hurtowych akurat tego dnia, gdy miałyśmy zaplanowaną wycieczkę do Odense w celu rozsmakowywania się w czekoladzie. Niezrażone porannymi przygodami, we cztery zapakowałyśmy się do auta i ruszyłyśmy w trasę. Na szczęście do godziny dziewiątej śnieg albo został odgarnięty, albo się stopił, i na miejsce dotarłyśmy(...)przeszkód. A tam, moi drodzy! Kilogramy płynnej czekolady oblewające najróżniejsze praliny, czekoladki i trufle. Trochę pobawiłyśmy się same, aż w końcu przyszła kolej na degustację. Muszę przyznać, że pod koniec marzyłam już tylko o bardzo gorzkiej kawie... Ale było warto! Henrik z Kentem eksperymentowali bowiem nie tylko ze smakami, ale też konsystencją nadzienia. Były więc twardsze praliny i te rozpływające
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką(...)blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kupkami masę serową nie wygładzając. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 °C. Pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Smacznego
kgwjanczewopieczenia ser: 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki) 5 jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Ciasto: Składniki połączyć, dobrze wyrobić. Owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica(...)wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Później wyjąc i studzić na kratce. Przygotować polewę. Wszystkie składniki, rozpuścić i ładnie połączyć. Lekko przestudzić a następnie polać środek ciasta lekko rozprowadzając czekoladę na zewnątrz. Smacznego
Tagebuch po polskuczasie można go wyciągnąć (sernik lekko opada, tak ma być, to jego urok). Gdy sernik przestygnie dowolnie go zdobimy. Polecam oprószyć go cukrem pudrem i posypać białą czekoladą (kruszę w rękach 2-3 rurki z białej czekolady). Dodatkowo ozdobiłam sernik serduszkami. Sernik jest delikatny, jeśli chcemy aby miał bardziej zbitą konsystencję należy go schłodzić najpierw w lodówce. Do przygotowania sernika
Słodkie okruszkiszklanka cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżki marcepana 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka 100 g białej czekolady Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka oraz siekamy miękką margarynę. Całość miksujemy na puszystą, gładką masę. Wlewamy olej oraz dodajemy kawałeczki marcepana. Ponownie miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą(...)babkę o pojemności 2-2,5 l. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy, wyjmujemy na talerz. Wierzch oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą
VioletoweKucharzeniemieszamy w słonej lub słodkiej miksturze i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut. Smacznego! Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy(...)urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Chcesz być na bieżąco? Polub Lady Och Mistrzyni. Jeśli spodobał Ci się przepis
lady-och-mistrzyni.blogspot.commargaryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g masy kajmakowej 200 ml mleka Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 50 g migdałów Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych(...)trzepaczki) lub lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Muffinki ozdobić i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze
Ciastka - domowe słodkościôzpuści 21 . Niyskorzi 22 przeciepcie 23 do azjetek 24 , posujcie mandlōma i… smacznego 1 szedłem 2 drogą 3 szybko 4 przygotować 5 jej 6 połasuchować 7 czekolada 8 cynamonu 9 troszkę 10 brązowego 11 odrobinę 12 migdałów 13 do posypania na wierzchu 14 przepis na 2 porcje 15 pokrójcie 16 będzie 17 podpalcie 18 spalcie 19 włosów 20 wrzućcie
Chop w kuchniutrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać(...)dajemy drugą część masy, wylewamy drugą galaretką i całość przykrywamy blatem orzechowym. Wierzch ciasta nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy cienką warstwą masy odłożoną na samym początku. Następnie na wierzch ścieramy czekoladę i ewentualnie zdobimy połówkami orzecha. Ciasto przed podaniem i pokrojeniem należy odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
Apetyczna babeczkalodówki, a wiórki kokosowe wrzucamy na suchą patelnie i delikatnie podgrzewamy aby zmieniły kolor na lekko złocisty. Wówczas posypujemy nimi wierzch ciasta. Ja dodatkowo rozpuściłam dwie kostki gorzkiej czekolady , którą przyozdobiłam ciasto. Z foremki wykroiłam 26 porcji. Jedna to około 220 kcal. Pyszne ciasto z kokosowym budyniem Dodatkowa ozdoba z czekolady Ciasto podane na nieoszlifowanej desce dębowej Ciasto prawie
Relaxtimeprosto do domu, dobrzy zapakowany i niemal kilka chwil od dostawy mogę rozpoczynać przygotowanie deseru. Już na samym początku zrezygnowałam z tradycyjnej, sklepowej, niezdrowej i często złej w smaku czekolady. Wielokrotnie smak kupionej w osiedlowym sklepie czekolady psuł cały efekt smakowy deseru. Tym razem zastąpiłam ją wyjątkowym, markowym kakao bez cukru w proszku Alce Nero Fair Trade
Moja smaczna kuchniadwóch wersjach - jeden bardziej wykwintny, drugi - po dodaniu porcji białka, może być jako danie potreningowe. A więc do dzieła :) Składniki: - porcja kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu - 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości lub 2 czubate łyżki dobrego kakao - 2-3 łyżki syropy z daktyli lub erytrotylu - 250 ml mleka kokosowego I wersja: Do ciepłej kaszy jaglanej dodać posiekaną czekoladę
CookYourselfżelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 kisiel truskawkowy MASA II 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru 1 Śnieżka POLEWA 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru 1/5 szklanki śmietany kremówki BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ucierać. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno po jednym żółtku, pod koniec wmieszać delikatnie przesiane obie(...)wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać. POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić zagotować, zimną polać po placku według uznania
Gotuję Testuję