czekolada - 27946 przepisów (strona:901/1864)

Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną/ Peanut Butter Tart 379

składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód.  Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix  dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkę. Bitą śmietanę przekładamy(...)rozsmarowane nadzienie orzechowe i posypujemy orzechami i startą gorzką czekoladą.  Wesołych Świąt

Receptura smaku
bożonarodzeniowy piernik 246

wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja użyłem   przyprawy domowej ) sposób przygotowania Orzechy i posiekane morele wkładamy do miski(...)patyczka powinien być wilgotny, ale nie klejący). Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto ( przy lekko uchylonych drzwiczkach) jeszcze na pięć minut. Następnie studzimy piernik, a jego  wierzch dekorujemy czekoladą, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Miód i pieprz
Rogaliki z ciasta francuskiego 324

ciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż  po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Bałwankowy torcik 220

etykietą. Jeśli chcecie przygotować jakieś efektowne, lekkie ciasto, to możecie skorzystać z mojego ostatniego pomysłu. Wystarczą dwa blaty biszkoptu (typowego lub ciasta marchewkowego, czekoladowego etc), pół litra kremówki, trochę czekolady lub polewy - i odrobine czasu. A tak wyglada ciasto, które przygotowałam na jedno ze spotkań przedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe  500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny(...)dokładnie. Blaty skrop nalewką. Ułóż na dolnym blacie owoce, nakryj je prawie cała śmietaną zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Po nałożeniu śmietany nakryj ją drugim blatem.  Polej stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Gdy przestygnie uformuj na górze bałwanka (jak na fotce) posyp kokosowym śniegiem, odstaw do schłodzenia.  I to wszystko :) proste lekkie ciasto. A więc życzę Wam spokojnych

Gotuj Sam!
Czekoladowo-orzechowy deser kremowy 197

porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone 3-4 pełne łyżki nutelli około 12 herbatników Regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie czekoladowe kuleczki w mlecznej czekoladzie Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki, ubijamy około 2 minuty (ma się „napuszyć”). Do ubitej śmietanki przekładamy partiami mascarpone, miksując. Na koniec dodajemy nutellę, miksujemy. Ilość nutelli należy dostosować(...)przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Piernik last minute 1085

jajka 3 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 kakao 1 szczypta soli 1 słoiczek powideł śliwkowych polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 4-5 łyżek mleka Przygotowanie: piernik: Wszystkie składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w miseczce.   Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Do ucieranej(...)masłem i oprószonej mąką i pieczemy w 165-170 stopniach przez 50-60 minut. (do suchego patyczka) Wystudzony piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Wierzch piernika polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem

Bon appetit mon amie
Piernik na powidłach śliwkowych 222

tego przepisu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 120 g roztopionego masła 250 ml mleka 200 g powideł śliwkowych  (przepis) 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka Polewa: 100 g czekolady 100 ml śmietany 30% 50 g masła bakalie do dekoracji Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, cukier z wanilią kakao i przyprawę korzenną oraz sodę(...)papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C.  Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO PIERZYNKA 281

śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody    Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego: Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywno za pomocą(...)szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę. Do ubijania tych składników użyłam blendera Braun MQ9 Pierzynkę delikatnie rozprowadzić na masę śmietankową, udekorować startą czekoladą lub inną posypką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Piernik z Inką. 178

łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej  230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia(...)temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem.  W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 215

byśmy się nie pomieścili) te upominki były skromne, ale dawane prosto z serca. Pamiętam do dzisiaj, że w tej małej paczuszce z kokardką była mandarynka, cukierek i ...połowa czekolady... :-). Były to najpiękniejsze prezenty. Babcia dawała tyle na ile mogła sobie pozwolić. Dzisiaj obdarowujemy bliskich ogromnie dużymi pudłami opakowanymi w kolorowe papiery. A ja i moje rodzeństwo co roku(...)składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut.  POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA: - 1 opakowanie DECORADA karmel Delecta

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe pierniczki z dżemem 250

masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka cynamonu  1,5 łyżeczki sody Dodatkowo :  lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać(...)temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu pierniczki przełożyć podgrzanym dżemem. Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami

Ze smakiem i z pasją
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 268

masła 50 g cukru pudru 2 żółtka łyżka serka naturalnego lub śmietany   łyżeczka masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy manny do wysypania formy   40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej łyżka kakao 2 białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych(...)Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Rolada piernikowo żurawinowa 380

pszennej galaretka żurawinowa 20 dkg żurawiny świeżej 1 pomarańczo 3 łyżki cukru 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 350 ml śmietany kremówki 36 % polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno(...)zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę. Polewa: Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę. Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję

wesoła kuchnia
Piernik Staropolski z marcepanem! 311

włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady  - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj przyprawę do piernika, kakao przyprawy(...)oblewamy polewą czekoladową, dość obficie i grubą warstwą. Na wierzch posypałam dodatkowo skórkę pomarańczową. W oryginalnym przepisie piernik przekładamy zagotowaną konfiturą śliwkową, a marcepanem obkładamy cały dokoła, oblewamy dopiero czekoladą i posypujemy orzechami. Wybierzcie wersję, którą bardziej preferujecie. Ja przygotowywałam go na oba sposoby i ten mój z pomarańczami jest na prawdę wyjątkowy. Bardzo taki unikatowy i taki świąteczny zupełnie

SMYKWKUCHNI
szybki piernik z marmoladą 552

łyżki miodu  200 g cukru  5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: szklanka twardej marmolady  150 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego  miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki(...)razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Czekoladę połamać do miski, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Polać piernik i odstawić do zastygnięcia polewy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania