proszku. krem: 150 g nerkowców moczonych przez noc, 130 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (raw), 5 łyżek stałej części mleka kokosowego, 2 łyżki ksylitolu w pudrze. dodatkowo: 20 g czekolady wegańskiej (najlepiej własnej produkcji) lub owoce, typu borówki, kawałki truskawe, porzeczki, itp. Wykonanie: Formy na babeczki wykładamy folią spożywczą. Składniki na spód blendujemy do uzyskania klejącej masy (proponuję uprzednio pokroić(...)zmiksowaniem tak małej ilości składników, w węższym kielichu bledowanie takiej ilości trwa 2 minutki lub krócej). Tak powstałą masę wykładamy na spody babeczek. Dekorujemy startą na małych oczkach czekoladą lub owocami. Przechowujemy w lodówce. Babeczki te nie lubią wyższych temperatur. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiusody oczyszczonej, 3 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki posiekanych orzechów, ½ łyżeczki cynamonu Mokre: 1 jajko, 100 ml maślanki, 40 ml oleju, Dodatkowo: 3 łyżki jagód, 3-4 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mokre składniki, następnie połączone ze sobą suche składniki, mieszamy razem, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny, nakładamy(...)wysokości papilotek. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą
słodki brateklekko ubite jajko nadzienie: 50 g miękkiego masła 75 g cukru trzcinowego (demerara) 4 łyżki z czubkiem kremu czekoladowo orzechowego - typu Nutella 1 łyżka mąki 50 g posiekanej czekolady deserowej do posmarowania : 1 lekko ubite jajko 2-3 łyżki lekko podgrzane go syropu daktylowego, kukurydzianego, złocistego, klonowego lub miodu 1 garść orzechów laskowych posiekanych na małe kawałki(...)orzechowy z mąką, masłem i brązowym cukrem. Na oprószonym mąką blacie rozwałko wujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarow ujemy nadzienie i p osyp ujemy posiekaną czekoladą. Ciasto zwi jamy w rulon i tniemy ostrym nożem na 16 kawałków. Układać je , w odstępach , na prostokątnej blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykrywamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymleka 2 % 4 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 4 łyżki suszonej żurawiny szklanka błyskawicznych płatków owsianych 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy Polewa: 7 kostek gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki mleka łyżka soku z pomarańczy Daktyle układamy na sicie i przepłukujemy gorącą wodą, następnie zalewamy przegotowanym, gorącym mlekiem i odstawiamy na około 30 min aby zmiękły(...)okaże się, że jest za sucha, można dodać soku z pomarańczy. Wilgotnymi dłońmi formujemy batoniki, wielkość zależy już od nas, jak nam pasuje. Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej z czekoladą, a następnie dodajemy sok. Taką polewą smarujemy batony i odstawiamy do stężenia. Ja zrobiłam siedem, wyszły spore, ale po zjedzeniu jednego takie i po dawce wody mamy trzy godziny
Dieta moja pasjałyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach; ja dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić(...)śmietanki i połączyć z galaretką cytrynową. Następnie na biszkopt nakładać w odstępach po kilka łyżek każdej pianki, dzięki uzyskamy efekt takich pomieszanych kolorów. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby pianka dobrze stężała. Jeśli pianki będą zbyt szybko tężały co jest bardzo możliwe bo łączymy tężejącą galaretkę z zimną śmietanką to wystarczy
Monia miesza i gotujeblacie, a następnie chłodzimy w lodówce co najmniej noc (a najlepiej 1 dobę). Po tym czasie miodownik jest gotowy. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, dlatego można je oblać białą czekoladą i posypać startą na tarce mleczną czekoladą (ja posypałam pokruszonymi kawałkami ciasta- upiekłam pozostałe ścinki
Rozpustne gotowaniebędzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy. Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀 Składniki na ciasto: 80 g masła 150 g czekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem chałwowy: 300 dag chałwy 1 budyń waniliowy(...)pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta: Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. W jednej misce ubijamy
Życie zaczyna się w kuchniłyżki oleju 2,5 łyżki kakao 2 kostki masła 2 czekoladowe budynie 0,75 litra mleka duża paczka princy-pałek 3 kinder jaja średnie opakowanie kinder czekoladek kilka kostek czekolady łyżka mleka łyżka masła 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 200 mililitrów wrzątku około 150 mililitrów rumu Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając przy tym szczyptę soli. Dodajemy(...)odleci po bokach możemy przewiązać tort zwykłą wstążką tak jak zrobiłam to ja. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Na górze napis wykonałam rozpuszczoną czekoladą, użyłam do tego strzykawki z apteki. SMACZNEGO 👍 Ps: Zachęcam was do wypróbowywania moich przepisów i oczywiście do komentowania wpisów
Słodkie ciachopieczemy około 50 minut. Dodatkowo: 1 słoiczek z dżemu z czarnej porzeczki Glazura lustrzana : robiłam z 1,5 porcji 150 g cukru 50 ml wody 65 g białej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę(...)zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i barwnik. Przez chwilę mieszać, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser. Glazurę lustrzaną można też przelać
Kubki smakuSkładniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki czekolada gorzka Sposób przygotowania: Zaczynając od spodu: Dno formy wyłożyć warstwą herbatników. Posmarować masą krówkową. Masę krówkową przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową. Aby ją przygotować należy ugotować budyń(...)dwóch szklanek mleka, jak ostygnie utrzeć z margaryną. Masę budyniową przykryć warstwą herbatników . Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową przygotowaną ze śnieżki zmiksowanej w śmietanie. Posypać startą czekoladą. Forma o wymiarach
Przepisy kulinarne babci Antoninytego, że Waszą torbę niesie wyżej wymieniona usłużna koleżanka, bo w rękach macie obscenicznie kaloryczny tort czekoladowy, który obiecaliście jednej… Continue reading Tort potrójnie czekoladowy z kinder czekoladą
brunetkawkuchniwiele sposobów jej podania. Oto jeden z nich. Smacznego 15 min Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 400 ml mleka 1 banan 1 jabłko 1 łyżka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą w kubku lub misce. Obieramy jabłko i banana, kroimy na kilka mniejszych kawałków. Po ok. 5-7 minutach wyrzucamy płatki na sitko, by pozbyć(...)się nadmiaru wody. Wszystko plus mleko i łyżkę miodu wrzucamy do blendera kielichowego (możemy użyć ręcznego) i miksujemy na aksamitną masę. Przelewamy do szklanek i z wierzchu posypujemy startą czekoladą. Na zdjęciu przyozdobione listkiem mięty. GENIALNIE ZDROWE I PRZYSTĘPNIE PODANE NASZE ULUBIONE ŚNIADANIE
Ania i Marcin gotująsuche 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 1 łyżka m ą ki , spirytus 20 ml, sol szczypta, nadzienie: budyń waniliowy słodzony, mleko 500 ml, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 7 łyżek, dodatkowo: dowolne orzechy do posypania, tłuszcz do smażenia, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy ciep ł e mleko(...)drug ą stronę i smażymy je bez przykrycia. Usmażone p ą czki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu . Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na ma ł ej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy utworzy się nam polewa to polewamy ostygnięte p ą czki. Orzechy drobno
kulinarne odsłony patiSkładniki na 6 pucharków: -500 g. serka mascarpone -660 ml śmietany 35% -6 łyżek cukru pudru -tabliczka mlecznej czekolady -ok. 60 sztuk biszkoptów okrągłych -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej -4 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę(...)Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharka, następnie krem, znowu biszkopty i warstwę kremu. Na wierzch posypujemy startą czekoladę. Smacznego
Magia jedzenia.budynie śmietankowe Winiary 1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 100 g masła 2 kopiaste łyżki mąki typ 550 600 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki czekolady z orzechami 2 śmietany fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gorzkiego kakao Wykonanie masy budyniowej : Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy zagotowujemy, w drugiej(...)8.masa budyniowa 9.warstwa herbatników 10. połowa ubitej śmietany 11. śmietanę oprószamy kakao 12. resztę śmietany przekładamy do worka cukierniczego z gwieździstą końcówką i wyciskamy różyczki 13. na wierzch ścieramy czekoladę Odstawiamy do lodówki na godzinę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili