czekolada - 27946 przepisów (strona:899/1864)

kremowy warstwowiec z biszkoptami 170

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 300 g masła  dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka  Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier. Mak i kokos wymieszać i połączyć z pianą. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec(...)wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek.  Czekoladę połamać do miseczki i zalać mlekiem. Umieścić nad garnuszkiem z parującą wodą i rozpuścić mieszając. Polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Banoffee w szklankach 175

digestive lub śniadaniowych 70 g masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej 3 banany sok z połowy cytryny puszka kajmaku 300 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki 4 kawałki ciemnej czekolady starte na tarce lub kakao do oprószenia garść orzechów włoskich do dekoracji (opcjonalnie)   Jak zrobić banoffee?   Z pokruszonych w szatkownicy ciasteczek i masła uzyskujemy spód o konsystencji mokrego(...)kilku dniach zjeść ze świeżą bitą śmietaną lub jogurtem.   Jeśli nie musimy czekać na nasz deser to ubijamy śmietanę mikserem z trzepaczką na bitą śmietanę, którą dekorujemy wiórkami czekolady i orzechami. Orzechy nie są konieczne, ale ja mam jeszcze wielki koszyk z działki i coś z nimi muszę zrobić.     Artykuł Banoffee w szklankach pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Deser karmelowy z ryżem preparowanym – pyszny 173

preparowanego (70g) 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku czekoladowym) 250 g mascarpone 250-300 ml śmietanki 36% ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej 100 g migdałów Do przybrania: czekolada, migdały/orzeszki/krokant, drobne owoce, ryż preparowany, mięta Migdały zalewamy wrzątkiem, co ułatwi nam zdjęcie z nich skórki (możemy użyć pozbawionych skórki, wstępnie posiekanych słupków migdałowych; płatków migdałowych w tym przepisie(...)oraz sól morską. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Karmelową masę przekładamy do pucharków. Dekorujemy dowolnie – u mnie orzeszki ziemne, starta czekolada i listki mięty. Można wykorzystać pozostały ryż preparowany oraz świeże owoce, np maliny. Źródło

Smaki Na Talerzu
Bezowo- truskawkowo 154

zapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach.     Składniki: śmietana 30% gorzka czekolada truskawki bezy cukier puder(1-2 łyżki) Wykonanie: Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze niech każdy zadecyduje sam ile i czego chciałby(...)truskawek poprzekrajać  na cztery części i wrzucić do musu. Kilka ładniejszych kawałków zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder do smaku. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany. Na koniec dodać pokruszone bezy. Sporą porcję śmietany wyłożyć na mus i truskawki. Ozdobić według uznania

Pysznie & Pięknie
Truskawkowy 3 BIT 198

wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej+łyżka 1,5 łyżki mąki pszennej(...)herbatniki. Wyłożyć masę budyniową. Ponownie układać herbatniki i posmarować je masą kajmakową. Na kajmak ułożyć trzecią warstwę herbatników, a na wierzch wyłożyć masę truskawkową. Ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Babka grecka 158

Ciasta i ciasteczka''  Składniki: 2 niepełne szklanki mąki 4 jaja 3/4 kostki masła 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć(...)godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie. Po 5 minutach wyłożyć ciasto na talerz, obsypać startą czekoladą i przykryć babkę miską. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia

Pysznie & Pięknie
Mleczna kanapka z karmelem 346

łyżki oleju na krem: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki cukru 200-250 g miękkiego masła cukier waniliowy ponadto: masa kajmakowa w puszce 100 g czekolady gorzkiej 100 ml. śmietanki 30 % 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo żółtka i cukier i olej. Na koniec na bardzo małych obrotach lub ręcznie wmieszać przesianą(...)gładkości. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować masę kajmakową i na nią wyłożyć mleczną masą. Przykryć drugim blatem i udekorować polewą zrobioną z podanych składników( masło, śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Moje warsztaty kuchni fusion 267

zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę. Składniki: - makaron - kasza jaglana - jabłka - marchewki - czekolada - mąka ziemniaczana Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki(...)ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 249

trakcie dodajemy żółtko. Jak składniki nam się połączą owijamy ciasto folią aluminiowa i wkładamy do lodówki/zamrażalnika na 40 minut. Spód piernikowy: 180 g masła 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 4 jajka 40 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego ( w oryginale 2 opakowania) 125 g maki tortowej 20 g maki ziemniaczanej(...)proszku do pieczenia W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70 stopni), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do 30-35 stopni Celsjusza. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek

kruche babeczki
Najpopularniejsze przepisy 2016 roku (Le ricette più lette del 2016) 192

ricordare quali sono state le ricette più lette sul mio blog durante il 2016.  Placuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak: focaccia(...)forno) Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto z białą czekoladą (Torta con albicocche e cioccolato) Cocotte z ricotta i pomidorkami (Cocotte di ricotta ai pomodorini) Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) Muffiny

La grande e la piccola cuoca
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 557

szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce(...)rozsmarować 1/7 kremu. Postąpić podobnie do wykorzystania wszystkich skladników, pozostawiająć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boku tortu  w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować tort. Udekorować wg własnej fantazji lub pozostawić czysto czekoladowy. Przechowywać w temperaturze pokojowej, taki jest najsmaczniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podsumowanie roku 2016 343

roku. A oto przepisy w kolejności od 1 do 12 miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe  3. Deser z truskawkami i białą czekoladą 4. Pomidorowa sałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką(...)Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju

My simple kitchen
Miodownik z kremem, polewą czekoladową i orzechami 230

łyżka, masło 10 dag, masa: mleko 1 litr masło 250 g, maka ziemniaczana 4 łyżki, laska wanilii 1 szt, cukier kryształ 7 łyżek, olejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka:  orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde(...)mieszać bardzo szybko, gdy masło się połączy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać nią placek I rozsmarować. Orzechy posiekać na drobno nożem I posypać po placku

kulinarne odsłony pati
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 170

cukier drobny 0,5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżka, proszek do pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane(...)kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową 198

skorka z cytryny 3 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, żółtko jaja 2 szt, sol szczypta, nadzienie: dowolny dżem 1 mały słoik, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 3,2% 6 łyżek. dodatkowo: jajko 1 szt, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. M ą k ę  łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę(...)kulkę rozpłaszczamy w rekach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki. Smacznego

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania