dzieciaki. Sami przyznajcie, ze jest to naprawdę ciekawy pomysł na coś słodkiego. Cake pops wyglądają jak lizaki ale w środku mamy biszkopt lub inne ciasto a lizak polany jest czekoladą i udekorowany posypką Te lizaki to był mój debiut;) next time będzie ładniejszy ;) Składniki: - 1 średni mokry biszkopt lub babka - 4 łyżki dżemu ulubionego - patyczki - polewa z białej lub mlecznej(...)czekolady - kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt łamiemy / kruszymy lub przekładamy do miski malaksera, następnie miksujemy na okruszki, dodajemy dżem musimy dokładnie wymieszać. Formujemy kulki z ciasta, nadziewamy na patyki, oblewamy je polewą czekoladową następnie posypujemy kolorowymi posypkami. Dobrze jest je schłodzić w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnipudru 1 śmietan fix Pozostałe: 500 gram malin zmiksowanych owoce na wierzch u mnie maliny, borówki, porzeczki, truskawki i kiwi 1 szklanka wystudzonej kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia boków czekolada starta na wióry na wierch Przygotowanie: Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodajemy powoli mascarpone miksując do połączenia składników. W osobnej(...)Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chyba że mamy dużo czasu to dłużej albo najlepiej na całą noc, masa lubi długo tężeć. Przed podaniem oprószamy boki kakao, wierzch startą czekoladą i wykładamy nasze ulubione owoce. Ciasto przechowujemy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnikinderbale, pikniki lub do kawki. Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g masła 1 szklanka cukru kryształu 100 g mlecznej czekolady 1 jajko lentilki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodajemy
Życie zaczyna się w kuchnijajka 100 g masła 1/2 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony(...)np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga
Życie zaczyna się w kuchnimascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego lub prostokątnego naczynia. Odkładam do stężenia, następnie kroję w kostkę(...)Układam warstwy: galaretka, krem bananowy, pokrojone truskawki i kiwi. Na koniec dekoruję wiórkami czekolady
JejKuchniasoli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam(...)talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym
JejKuchniaczosnek i przyprawy. Dodajemy jogurt grecki. Ugotowany makaron mieszamy z cebulką, wlewamy szpinak i całość mieszamy. Smacznego! ❤ Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. DODATKOWO: - Gorzka czekolada starta na tarce/ obieraczce do ziemniaków Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy budyń i wyrównać. Oprószyć startą czekoladą. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jest mocno schłodzony. Sernik przechowywać cały
Calzonella.comSKŁADNIKI : 200 g gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1 szklanka startych, ugotowanych buraczków ( 2 buraczki ) 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku. Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, czekoladę, kakao i ogrzewamy, ciągle mieszają. do momentu zagotowania. Zakręcamy gaz i mieszamy aż cukier się rozpuści ( troszkę to potrwa ). Kiedy masa już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Blaszkę o wymiarach
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki soku z limonki 1/2 dojrzałego mango Lustrzana glazura: 300 g białej czekolady 200 g mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego) 1 i 3/4 szklanki cukru 20 g żelatyny 3/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty Przygotowanie: Serniczki: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje(...)lekko docisnąć). Ponownie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeją. Lustrzana glazura: Do zimnej wody wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Do rondla nasypać cukier, wlać mleko skondensowane, wrzucić posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie wolno zagotować!). Następnie podzielić na tyle części ile chcecie kolorów. Dodać barwniki spożywcze i dokładnie
Oryginalny smakSkładniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki
Gaździnka warzypuszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię(...)pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami
Smaki Na TalerzuCzas przygotowania: 25 min 125 g masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 150 g czerwonej porzeczki Mus porzeczkowy 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny *mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić(...)miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5. Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż
Słodki Kompromisbardziej zwarte lub o bardziej luźnej fakturze, moczymy dość krótko, żeby nam się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru waniliowego/esencji waniliowej 2 żółtka 1 jajko mleko lub kawa z alkoholem do namaczania herbatników Polewa 75 g gorzkiej czekolady 90% 2 łyżki masła Sposób przygotowania Masło ucieramy z połową cukru. Dodajemy jajko i żółtka oraz cukier waniliowy. Próbujemy i decydujemy, ile cukru jeszcze dodać. Krem dzielimy na połowy
Mieszam w Garnkucukru 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Gdy cukry się rozpuszczą, zmniejszyć obroty miksera(...)lodówki. Gdy galaretka stężeje wyłożyć na nią 2/3 masy chałwowej, przykryć drugim blatem ciasta, a na niego pozostały krem chałwowy. Wierzch oprószyć startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Ciasto wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Uwaga: to jedno z tych ciast, które jest lepsze po 2-3 dniach, kiedy krem dokładnie zastygnie a smaki ze wszystkich warstw zaczną
Simply Food