ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao(...)łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu
Health-Fit-Lifezabrać na letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 210 kcal, B: 5,2 g, W:27,8 g, T: 7,9 g. Składniki: - 120 gram namoczonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - 90 gram płatków owsianych - 30 gram preparowanej gryki Polewa - 2 łyżki masła orzechowego 100% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego(...)oraz gorzką czekoladę. W międzyczasie do miski wrzucamy odsączone daktyle, do których wlewamy rozpuszczoną masę oleju i czekolady. Wsypujemy płatki owsiane oraz połowę preparowanej gryki ( drugą część zostawiamy na wierzch). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki. Na wierzch układamy resztę gryki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy
Health-Fit-Lifesłodzika - ja użyłam cukru kokosowego - puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu jej w lodówce) - 1,5 łyżki dowolnego słodzika - truskawki - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem(...)słodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można śmiało zastąpić jogurtem greckim wymieszanym
Health-Fit-LifeWitajcie, dzisiaj przed Wami żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi polane czekoladą. Idealne do po południowej herbaty lub kawy. Są lekkie i aromatyczne dzięki mące żytniej. Do tego bez białego cukru i utwardzanych tłuszczy:) Składniki: - 250 gram mąki żytniej - 2 jajka - 20 gram cukru kokosowego - 40 gram oleju kokosowego - 1 łyżka jogurtu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - powidła śliwkowe(...)Polewa - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy. Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku
Health-Fit-Lifedomu. Tym razem padło na ptasie mleczko (tego gotowego nie jadłam chyba ładnych kilka lat!). Postanowiłam przygotować delikatną o lekko wyczuwalnym cytrynowym smaku piankę w polewie z gorzkiej czekolady. Spróbujcie sami! Składniki: - 4 białka - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru pudru - sok z 1/2 połówki cytryny - 9 g żelatyny - 50 ml mleka roślinnego lub zwykłego Polewa(...)łyżka oleju kokosowego - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy w mleku i pozostawiamy aż napęcznieje czyli na około 5 minut. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę powoli dodając cukier waniliowy oraz słodzik. Wlewamy także sok z cytryny. Kolejno napęczniałą żelatynę podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Powoli i bardzo delikatnie wlewamy ją do powstałej masy z białek - ciągle mieszamy
Health-Fit-Lifeminut pieczenia. Cisto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, idealne do zabrania w plener. Składniki: 650 g mąki pszennej 2 średnie banany 200 g cukru 200 g gorzkiej czekolady 300-400 g porzeczek 200 ml oleju roślinnego 250 ml mleka roślinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao lub karobu Przygotowanie: Do jednej dużej miski(...)przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce zblenduj banany, olej, mleko i cukier. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj składniki z obu misek do połączenia się składników, nie dłużej. Podaj owoce i czekoladę. Połącz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 50-60 minut. Prościzna, prawda? Smacznego! Artykuł
greenscarfpiątku, żeby jak najszybciej zleciał i zaczął się weekend :-) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 250 g mąki pszennej typ 450 80 g masła 100 g miodu 100 g gorzkiej czekolady 2 garście słonecznika 2 garście żurawiny suszonej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło roztapiamy razem z miodem. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę, proszek(...)cynamon przesiewamy przez sitko do dużej miski. Żurawinę siekamy, czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 2. Do miski, do której daliśmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy płatki owsiane, jajka i roztopione masło z miodem. Mieszamy, dodajemy słonecznik, żurawinę i czekoladę. Ponownie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta
kruche babeczkimąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki 30 % 400 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej pianka porzeczkowa: 500 g porzeczki czerwonej 200 g cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody zimnej dekoracja: śmietana kremówka 1 galaretką owoce(...)papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się
wesoła kuchniaSkładniki: 125 g oleju kokosowego* 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 60 g mleka sojowego* 70 g gorzkiej czekolady* 1 łyżka nasion kakaowca (opcjonalnie) *Psst! Jeśli nie chcecie żeby ciasteczka były wegańskie, zamieńcie olej kokosowy na masło, mleko sojowe na zwykłe i jeśli chcecie, możecie również użyć mlecznej czekolady(...)gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasto rozrośnie się podczas pieczenia, więc warto pozostawić
Emcia Pichciboków blachy).Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem z ricottą 250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru DIAMANT 15 g żelatyny 50 ml wody Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli(...)wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo czekoladę(przestudzoną) oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę delikatnie łączymy z serkiem. Polewa malinowa 200 g malin 50 g cukru pudru DIAMANT 15 g mąki ziemniaczanej 100 ml wody Maliny oraz
Anielskie wypiekimleko lub jogurt. Pamiętajcie, że do chia puddingu możecie dodać także ulubione owoce, kakao nibs,nasiona konopii… Wszystko zależy od tego, co lubicie! Ja dzisiaj miałam ochotę na czekoladę, więc posypałam nią pudding. Chia pudding Składniki: na 2 porcje 250 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki nasion chia 150 g truskawek cukier lub miód do posłodzenia garść borówki amerykańskiej(...)łyżce kakao nibs i nasion konopii 4 tabliczki białej czekolady Wymieszaj chia z jogurtem i odstaw na pół godziny. Nasiona napęcznieją przez co pudding zgęstnieje. Zmiksuj truskawki z cukrem lub miodem. Dodaj połowę puddingu i wymieszaj. Napełnij szklanki truskawkowym puddingiem i jogurtowym puddingiem. Posyp borówkami, kakao nibs, łuskanymi nasionami konopii i pokruszoną czekoladą. Dodałam również kilka listków mięty. Spara Spara
codojedzeniaądem przypominają popękane okrągłe pierniczki.Z podanych składników wychodzi ok.36 ciasteczek.Serdecznie polecam!! Przepraszam za jakość zdjęcia ale miałam opuszczone zielone rolety i tak jakoś wyszło zielono :) :). SKŁADNIKI 100g mlecznej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukier puder do obtoczenia kuleczek WYKONANIE Masło i czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej czyli wkładamy do metalowej miseczki masło i czekoladę ,w osobnej miseczce lub rondelku zagotowujemy wodę,na rondelek nakładamy naszą metalową miseczkę i czekamy aż wszystko ładnie się rozpuści.Studzimy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do masy czekoladowej.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Mieszamy do połączenia się składników.Miskę przykrywamy folią
Mała w garnku mieszaPyszne, szybkie i kruche ciasteczka z dodatkiem kropelek czekolady, może być gorzka, posiekana i orzechów. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują super :-). Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na około 20 ciasteczek: 220 g margaryny Optima Omega 3 100 g posiekanych orzechów opakowanie kropelek czekoladowych lub posiekana gorzka/mleczna czekolada 1 szklanka cukru pudru szczypta soli(...)jajka L 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy sól i jajka. Miksujemy, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się
kruche babeczkiszybkich lodów to chyba jeszcze nie robiłam :) Upały nas nie opuszczają, więc może się skusicie :) Składniki: - 2 banany - 50 g czekolady gorzkiej - kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Czekoladę bardzo drobno siekamy. Do blendera wrzucamy obrane banany i kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i jeszcze chwilkę miksujemy. Przygotowaną masę przekładamy do foremek na lody
Zainspirowana w kuchniWesołych Świąt! Czekoladowa pascha wielkanocna – składniki: 1/2 kg sera śmietankowego trzykrotnie mielonego 25 dkg masła 4 żółtka ugotowane na twardo 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady migdały – posiekane lub płatki orzechy włoskie lub laskowe kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jałowa gaza opatrunkowa – 1 opakowanie, rozmiar 1 metr na 1 metr Owoce(...)dekoracji Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Czekoladowa pascha wielkanocna – wykonanie Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtka dokładnie rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. W misie miksera wymieszać ser, czekoladę z masłem, żółtka, cukier
Patchwork