czekolada - 27946 przepisów (strona:616/1864)

Bananowa chmurka 343

pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijając(...)najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę, nadal ubijając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (nie mieszać do całkowitego połączenia). Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wyjąć, blachę odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić

kulinarnyswiatdomi
Ciasto marchewkowo-zbożowe z polewą czekoladową oraz Inką. 201

zadowala podniebień jak kawałek dobrze wypieczonego, wilgotnego i aromatycznego ciasta z ręki córki czy syna. Polecam na tę okazję ciasto szczególnie   marchewkowo- z bożowe, podkreślone polewą z białej czekolady i podane z filiżaneczką przepysznej Inki wzbogaconej o magnez. Moja mama i mama mojego męża, obie nie piją czarnej kawy, tylko łagodne zbożówki, najlepiej wzbogacone w składniki poprawiające ogólne samopoczucie(...)cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej łyżka stołowa Inki z magnezem 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pół szklanki mielonych płatków owsianych polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 30 % Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Wykonanie: Do misy miksera wbić jajka (całe, z żółtkami) i roztrzepać na jednolitą masę. Dodać cukier, wkręcić go, by się rozpuścił

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort „Owocowy Raj” 504

łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury malinowej owoce do ozdoby około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady Ciasto kruche: 1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany(...)zostanie po wyrównaniu brzegów zrobić rozetki na wierzchu tortu (śmietankę przełożyłam do woreczka z metalową końcówką Wilton M1). Ciasto ozdobić pokrojonym ananasem, malinami, jeżynami i kawałeczkami kiwi. 12. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wymieszać (jeśli nie mamy oleju kokosowego możemy go pominąć). Czekoladą ozdobić brzegi tortu, robiąc cienkie esy-floresy przy pomocy łyżeczki

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 235

półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki(...)masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Teraz delikatnie należy wlać przestudzoną żelatynę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ciasno

Raj dla Podniebienia
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno 114

niech się wszystko spełnia! Składniki: 200g jagód 100g malin 700g twarogu półtłustego 2 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady 1/2 opakowania galaretki owocowej Wykonanie: Małą tortownicę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Spód wyłożyć biszkoptami.Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać, mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmielić, zmiksować, powoli, partiami dodawać lekko(...)części. Pierwszą część zmiksować ponownie z cukrem pudrem,dodać jagody i garstkę malin. Masę jagodową przełożyć na biszkopty, wyrównać, schłodzić w lodówce. Drugą część masy zmiksować, dodając powoli stopioną czekoladę. Wyłożyć delikatnie na stężałą masę jagodową. Udekorować malinami i jagodami.Galaretkę (pół porcji z opakowania) rozpuścić w 250ml wody, przestudzoną ostrożnie polać torcik.Schłodzić do całkowitego stężenia. /inspiracja blog SmakołykiBereniki

Raj dla Podniebienia
Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy i porządki w kuchni 129

słodkich przepisów! Dziś czekoladowiec z nutą pomarańczy i piernika. Ciasto bardzo esencjonalne, ale delikatne w smaku, wilgotne, bardzo, bardzo czekoladowe. Tylko próbować! Składniki (na tortownicę 23cm): 2 tabliczki dobrej czekolady 70% kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 zmielone goździki 1szklanka cukru trzcinowego lub muscovado 2 duże jajka 3 płaskie łyżki kakao(...)starta skórka z pomarańczy 200g masła 2 łyżki śmietany 18% cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Masło roztopić z cukrem i 1 tabliczką czekolady. Masę przestudzić. W misce umieścić mąkę, sodę, cynamon, gałkę, zmielone goździki (zmieliłam w młynku do kawy), kakao. Osobno ubijamy jajka. Do miski delikatnie partiami dodajemy przestudzoną masę czekoladową i jajka. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy

Raj dla Podniebienia
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 117

pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 czekolada karmelowa firmy Wedel 1/2 łyżeczki karadamonu garść płatków migdałowych Wykonanie Dynię upiec lub ugotować, przestudzić, pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka krótko ubić(...)samym końcu dodać otartą skórke pomarańczową i dynię. Całośc lekko wymieszać. Piec jako ciasto w formie keksowej lub w papilotkach na muffinki przez 30-35 minut w 180C. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Ciasto delikatnie podziurkować z wierzchu widelcem. Ciepłą czekoladą polać obficie ciasto. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Posypać wierzch ciasta. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą 227

około 30 ciastek: 400 g mąki, z czego 250 to biała pszenna za 150 razowa 1 duży banan 100 g cukru 120 g oleju kokosowego 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 100 g suszonych bananów ( do kupienia np.tu ) 50-100 g suszonej papai ( do kupienia np. tu ) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana(...)cukier i olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę. Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 15 minut w temp. 180 C Smacznego! Artykuł Wegańskie ciasteczka

greenscarf
Bread pudding z czekoladą i orzechami 245

kupuję słodkie pieczywo specjalnie z myślą o tym puddingu, więc musi być ono czerstwe – ale może, a to już czyni ten przepis absolutnie uniwersalnym. Moja wersja wzbogacona została o czekoladę, orzechy i miód. Wspaniała kombinacja, możecie mi wierzyć. Pudding smakuje równie dobrze także z innymi bakaliami lub świeżymi czy mrożonymi owocami jagodowymi – możecie więc poszaleć! Składniki: 250 ml mleka(...)słodkiej śmietanki 30% 3 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru 4 grube kromki brioszki (lub chałki) 30 g czekolady mlecznej garść orzechów włoskich 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka miodu Do miski wbić jajka, roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Pieczywo pokroić na średniej wielkości kostkę. Wrzucić do formy do zapiekania i zalać równomiernie masą mleczno

Magda Kucharzy
Słoneczne ciasto z brzoskwiniami 206

jajek - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem - 100 g białej czekolady - 1 szklanka mleka - 3 jajka - 2 łyżki cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 i 1/2 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania(...)wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części. Krem: mleko zagotowujemy a czekoladę łamiemy na kawałki. Jajka ubijamy z cukrami na parze i nie przerywając ubijania powoli wlewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody

Zainspirowana w kuchni
Risotto z truskawkami i białą czekoladą 213

zawsze uwielbiałem ryż z truskawkami i śmietaną ale to zawsze było za mało. Więc połączyłem ryż arborio (do risotto) z laską wanilii, masłem, mlekiem bez laktozy i białą czekoladą, na domiar tego wszystkiego z pierwszymi truskawkami tego sezonu, lepiej się chyba nie da odświeżyć przepisu z dzieciństwa[...] Do przygotowania risotto potrzeba nam: 200 g ryżu arborio 300 ml mleka(...)laktozy 1 laska wanilii  pół tabliczki białej czekolady  1 łyżka masła woda, sól 10-15 dużych słodkich truskawek Samo przygotowanie to prostota, ryż wsypcie na patelnie i podlejcie odrobina wody tak aby go przykryć, gotujcie go w ten sposób aż woda nie odparuje, następnie zalejcie go mlekiem i wrzućcie rozciętą w pół laskę wanilii, wszystko trzeba dokładnie mieszać

Kuba Gotuje
Koktajl bananowo-czekoladowy - takie połączenie poprawi Ci nastrój i koncentrację. 145

Składniki : 1 dojrzały banan 5 dkg gorzkiej czekolady 2 szklanki świeżego zimnego mleka 2 łyżki miodu  Sposób wykonania :   B anana obierz, pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera, wlej mleko, dodaj miód, zmiksuj do połączenia się składników. Rozlej do szklanek, każdą porcję posyp startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladą. Podaj od razu po przygotowaniu.  B anany(...)czekolada, to połączenie poprawi ci humor i doda Ci energii.                            Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 311

pestek słonecznika. Możecie dać również migdały jak i żurawinę czy rodzynki. Drukuj Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami Składniki 50 g ekspandowanego amarantusa (popping) 80 g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%) 50 g oleju kokosowego + 1 łyżka 120 g masła orzechowego 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu 200 g orzechów mleko (opcjonalnie) Sposób przygotowania Olej kokosowy rozpuszczamy(...)rondelku. Czekoladę z łyżką oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy pozostałe składniki, dodajemy olej i czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i dociskamy. Chłodzimy w lodówce 2-3h. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/batony-fit-maslem-orzechowym-amarantusem-orzechami/ MieszamWGarnku Artykuł Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem

Mieszam w Garnku
SERNIK STRACIATELLA NA KAKAOWYM SPODZIE 277

chwil i to bez włączania piekarników. A więc do dzieła ! Składniki: 1 kostka do pieczenia Kasia 130 g herbatników masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie mielonego 1/2  tabliczki czekolady deserowej  1/2 tabliczki czekolady białej  cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny wierzch: kora czekoladowa Wykonanie: *Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy, dodajemy do niej drobno pokruszone herbatniki, mieszamy(...)przyrządzoną masą wylepiamy dno tortownicy o śr. 26 cm. Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Czekolady tarkujemy na dużych oczkach, dodajemy je do sera, mieszamy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Studzimy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy . Wierzch ciasta posypujemy korą czekoladową. Mój sernik przygotowałam dla moich synów. Oni wprost

Z Majeczką w kuchni
Kokosowe kulki Paleo - zdrowy deser bez cukru 235

już koniecznie "musi" mi pomóc. Składniki (na około 25 kulek kokosowych): 2 szklanki wiórek kokosowych 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka miodu 50-100 gram gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej- ja użyłam tu czekolady 85%) do polania kulek 1/2 łyżeczki wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany 18% - jeśli ktoś nie jada nabiału można dać śmietanki kokosowej(...)dość gęsta lepić kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układać w papilotkach. Można zaangażować do tego dzieci :-) schłodzić w lodówce ok 15 minut, po czy polewać każdą kulkę roztopioną czekoladą. Najlepiej robić to małą łyżeczką. Kuleczki przechowujemy w lodówce, najlepiej smakują schłodzone. A tak wyglądają gotowe kuleczki kokosowe Paleo. Zapewniam was że trzeba się powstrzymywać żeby nie zjeść za dużo

Marta próbuje

Proponowane wyszukiwania