deserowi niepowtarzalnego smaku. Składniki 0,5 l śmietany kremówki 4 łyżki serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 pomarańcze 2 banany lody śmietankowe lub waniliowe czekolada do dekoracji Sposób przyrządzenia 1 Do miski przelać dobrze schłodzoną śmietanę, dodać serek mascarpone. Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej masy, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać. 2 Pomarańcze(...)banany obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub plastry według uznania. Przełożyć do miseczki i razem wymieszać. 3 Deser układać warstwami: śmietana+lody+owoce+śmietana+czekolada. Wierzch można udekorować jeszcze odrobiną owoców i dopiero posypać czekoladą. Artykuł Deser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 120 g masła 1,5 szklanki cukru 3 jajka kilka kropel zapachu waniliowego 110 g gorzkiej czekolady 260 g mąki tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z kakao i proszkiem przesiać, odstawić(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną. Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać. Pieczemy
kulinarnyswiatdomispróbować ich domowej wersji, która nie zawiera zbędnego cukru i dodatkowych ulepszaczy. W sam raz na weekendową małą rozpustę, gdyż smak masy mlecznej z dodatkiem orzeszków oblanych w gorzkiej czekoladzie po prostu uzależnia. Składniki na ok. 20 sztuk: Masa: 125g serka mascarpone (4 czubate łyżki) 2 łyżki oleju kokosowego 1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru lub innego zdrowego słodzidła(...)dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie formować małe kulki. Ponownie wstawić na około godzinę do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Oblać polewą kulki. Wstawić ponownie do lodówki by czekolada zastygła. Przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmanną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, psypać marcepanową kruszonką, przycisnąć
W Mojej Kuchni LubięRoladki kokosowo-budyniowe bez pieczenia. Bardzo smaczne i dość szybkie w wykonaniu. Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady. Polecam Wam wypróbowanie przepisu i delektowanie się roladkami. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA na moim blogu. Szczególnie polecam Wam ciasto ananasek . Składniki 1 l mleka 3/4 szklanki cukru laska wanilii 130 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy(...)masła Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie) Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżeczka kakao Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, a następnie zdjąć z palnika, dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka polewa.Wlać na masę
O kuchni z uczuciemjedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić. 1 gruszka, 50 g sera z niebieską pleśnią, kilka orzechów włoskich, sos: 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 kostka mlecznej czekolady, 30-50 ml mleka Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda nasienne. Ściąć minimalnie gruszkę od spodu, tak aby połówki ładnie stały i nie przechylały się(...)drobno pokroić. Orzechy posiekać. We wgłębienia po gnieździe nasiennym włożyć ser i trochę posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku. Gruszki ułożyć na talerzu, polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi orzechami. zastawa
królestwo garówgębie! Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżki kakao - ulubione bakalie (opcjonalnie) * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam najlepszego od Vegan's Creuelty Free Selections ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, Odcedzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem(...)gładka). Dodać posiekane bakalie. Masę przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Studzić na kratce (wyjąć z formy). Czekoladę rozpuścić na parze, dodać masło orzechowe i rozpuścić w ciepłej czekoladzie. Polać ciasto i podawać. Smacznego
CookYourselfzaspokoi nasz apetyt na słodycze, w bardzo szybki i prosty sposób. A mała porcja spowoduje, że będziemy mieć mniejsze wyrzuty sumienia :) SKŁADNIKI: 2 jajka 100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki mąki 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej(...)wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek
Kuchnia w opałachdziecka zawsze je bardzo lubiłam. Moja wersja zawiera wegańskie biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretkę zrobioną z kompotu z owoców leśnych z agarem. Całość polałam rozpuszczoną czekoladą deserową. Jako baza do galaretki świetnie sprawdzi się też świeży sok pomarańczowy lub inny kupny :) Wegańskie delicje Składniki (na ok 15 ciastek): 12 łyżek wody z puszki(...)ciecierzycy 100 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1/2 szkl. dowolnego soku (w razie potrzeby dosłodzić) 1/2 łyżeczki agaru czekolada deserowa Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy ubij ze szczyptą soli i powoli dodawaj cukier. Gdy już będzie ubita, dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj. Niewielkie porcje masy nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wegujemyskładniki mieszamy osobno, jak poprzednio, a następnie łączymy i tworzymy gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy babeczki przez 25 minut. Po ostygnięciu możemy je udekorować białą czekoladą i migdałami. Muffiny jogurtowe Babeczki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy 1 jajko, 3 łyżki cukru,1 łyżka cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia, szklanka wybranego jogurtu (np. truskawkowego(...)sprawdzając co jakiś czas zapałką stopień wypieczenia. Muffiny bazyliowe Do ich stworzenia potrzebujemy pół szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, 90 g cukru, 100 g masła, 100 g białej czekolady, łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli, świeżej bazylii, jednego jajka. Czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i masłem do roztopienia. Czekamy aż wystygną, a następnie blendujemy
WojnaNaSmaki.plnumer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 20 g gorzkiej(...)czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika na pół godziny
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przedstawiam przepis na pyszny porzeczkowiec, z masą serową, bitą śmietaną i czekoladą. Ciasto jest idealne na każdą okazję jak i bez okazji! Polecam! Porzeczkowiec Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, Masa serowa: 2 kostki sera(...)homogenizowany o smaku waniliowym, 250 g margaryny, 6 łyżek cukru pudru, dodatkowo: 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 2 słoiki dżemu porzeczkowego, tabliczka mlecznej czekolady. Wykonanie: Olej, wodę, kakao i szklankę cukru musimy wymieszać, zagotować i ostudzić. Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka i 1/2 szklanki cukru ubijamy. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku
paapilotkaaokoło 20 sztuk: 100 g mąki ryżowej 20 g skrobi ziemniaczanej 110 g masła (temp. pokojowa) 80 g erytrolu/cukru trzcinowego/ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g gorzkiej czekolady 5 łyżeczek mocnego naparu kawy u mnie tiramisu 1. Czekoladę siekamy. Suche składniki mieszamy razem. Odstawiamy. 2. W misie miksera ubijamy na wysokich obrotach masło z erytrolem na puszystą(...)jasną masę. 3. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy suche składniki, miksujemy, żeby połączyły się z resztą. 4. Dodajemy kawę i posiekaną czekoladę, delikatnie miksujemy. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto. W rękach formujemy kulkę, kładziemy na papier i lekko ugniatamy. Pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka zwiększą swoja objętość podczas
kruche babeczkiwyniku czego powstaje gęsta masa, z której w procesie tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe, szeroko stosowane m.in. w kosmetyce. Odtłuszczone wytłoczyny, zmielone przybierają postać proszku o brunatnym kolorze - kakao . Czekolada to mieszanka kakao i masła kakaowego, Aztekowie pijali ją na zakończenie posiłku, przed wypaleniem tytoniu i sjestą. Kakaoterapia, to uznana przez współczesnych naukowców, metoda profilaktyki takich chorób cywilizacyjnych(...)zawał serca, rak czy cukrzyca. Kakao to świetny afrodyzjak, ma właściwości poprawiające krążenie. Wzmaga koncentrację i poprawia humor. Nie na darmo mówi się, że " na chandrę najlepsza jest czekolada". Wszystko dzięki dużej zawartości magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Dzięki tym składnikom, redukuje stres i wyczerpanie. Polecane jest szczególnie uczniom, studentom oraz wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom
Moja Mama Gotujesoli Masa serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa(...)agar i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wlewamy do migdałów, dodajemy sól i sok z cytryny a ponownie miksujemy. Polewa czekoladowa Do garnka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę, olej kokosowy, alkohol lub sok oraz szczyptę soli. Cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach
Moja Mama Gotuje