przygotować na podwieczorek lub jak ktoś lubi śniadania na słodko to właśnie na śniadanie. Zapraszam :) Składniki: chleb tostowy jasny według uznania słoiczek ulubionej nutelli 2 banany 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Banany obieramy i kroimy w plasterki. 2. Chleb tostowy kroimy w trójkąty. 3. Kromki chleba smarujemy nutellą, nakładamy po dwa plasterki banana i składamy. 4. Opiekamy w opiekaczu(...)kanapek, tak jak lubimy na rumiano. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 6. Na talerze nakładamy tosty, dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i podajemy. 7. Smacznego życzę
IzabelawkuchniDuża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)sody 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady W dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz
talerz przyjemnościWYKONANIE: 1. Śmietanę ubić na sztywno. 2. Dodać cukier puder wedle uznania. 3. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. 4. Dokładnie wymieszać. 5.Wylać na biszkopty. Wyrównać. 6.Zetrzeć czekoladę na tarce DODATKI: 6 kostek czekolady mlecznej 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g) WYKONANIE: Biszkopt -Masa ajerkoniakowa - Biszkopty - Masa śmietanowa - Czekolada
Dziś Ja gotujeszklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się(...)Odstawiamy do stężenia, od czasu do czasu mieszając. Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową, następnie wylewamy tężąca się galaretkę, na wierzch układamy herbatniki. W garnuszku podgrzewamy mleko dodajemy połamana czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy, możemy dodać również trochę białej polewy i wymieszać obie polewy robiąc wzorek :) Ciasto
kgwjanczewomleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko i śmietanę i zagniatamy(...)Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę. Rondel ustawiamy na małej mocy palnika i rozpuszczamy czekoladę, przez cały czas mieszając. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przepis zaczerpnięty ze strony
kulinarne odsłony patiBiszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, ubijać do momentu(...)temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. 2. Masę przykryć, przestudzoną włożyć do lodówki na całą noc. 3. Na drugi dzień rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody
Kuchenne aromatywyczarowałam taki prosty torcik. Muszę przyznać, źe po tak długiej rozłące czułam się nieswojo. Czekoladowe blaty : Ciasto czekoladowe Masa: 500 ml śmietanki 36% podgrzać z 200g białej czekolady. Następnie chłodzić przez noc, ubić. Polewa czekoladowa; 100g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30 lub 36% Blaty rozkroić , nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Przekładać śmietaną i kawałkami świeźych(...)truskawek. Schłodzoną czekoladą wykończyć torcik. Udekorować wedle uznania. Artykuł Drip cake dekoracja tortu pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzmodyfikowałam, a więc to niejako przepis autorski Składniki: 1 kg sera na sernik ( ja kupuję taki w wiaderku w supermarkecie) 2 galaretki pomarańczowe 1 aromat pomarańczowy 2 rządki gorzkiej czekolady 2 mandarynki do dekoracji Przygotowanie: jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, a nie jak jest napisane, że w 500 ml, przestudzić czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw(...)najdrobniejszych oczkach do misy miksera przełożyć ser, dodać przestudzoną galaretkę i miksować przez ok 3 minuty, dodać aromat pomarańczowy oraz czekoladę, miksować jeszcze minutę tortownicę wyłożyć folią spożywczą na dnie i po bokach, na wierzch natomiast położyć folię aluminiową, zrób to tak by nie było szpar i szczelin, bo ta dziadyga masa serowa lubi sobie wypływać z tortownicy przelej masę
Oka w rosole czyli KaFka gotujezdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po nalaniu(...)czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej do połowy, oprószamy choinkę dowolną posypką cukrową, odkładamy do zamrażalnika lub do lodówki na ok 15 min aż choinki stwardnieją
Słodki KompromisMagia świąt zaklęta w piernikowym aromatycznym serniku z dodatkiem przyprawy do piernika i gorzkiej czekolady! Składniki: (blaszka 20 x 20 cm) Spód: 70 g czekolady gorzkiej 90 g masła 50 g miodu 15 g przyprawy do piernika 2 średnie jajka 20 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g 70 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej(...)Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika. Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy porcjami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Płynną wystudzoną część wlewamy
W Moim Magicznym DomuMuffinki są jednym z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów. Kilka dodatków wystarczy by wyczarować smaczne babeczki. Dziś zapraszam na muffinki z dodatkiem białej czekolady i bananów. Składniki (12 szt) -2 szkl. mąki pszennej -1/2 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl. mleka 1,5% lub 2% -1/4 szkl oleju rzepakowego (lub innego neutralnego w smaku(...)jajka -szczypta soli -18 kostek białej czekolady -2 banany -garść posiekanych migdałów Przygotowanie Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszać w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, olej, jajka). Do dobrze wymieszanych suchych składników wlać mokre i dobrze rozmieszać łyżką. Banany pokroić w plasterki/kawałki. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać
Zielona KuchniaSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180°C najlepiej z termoobiegiem. ● Jajka w temperaturze pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut
Luźna Kuchniaszklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Ganache: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy(...)minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sernik czekoladowo piernikowy Sernik dyniowo-pomarańczowy Piernik z suszonymi śliwkam i (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smak