wafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki kolorowa posypka Do dużej metalowej miski wsypać cukier, wlać wodę i wbić białka. Ustawić miskę nad garnkiem z gotująca się powoli wodą (wody(...)przywierała do boków miski i będzie się robiła twarda, to znaczy, że temperatura ubijania jest za wysoka. Trzeba zmniejszyć płomień pod garnkiem z woda lub odlać trochę wody. Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Ciepłe lody polewać lub zamaczać w czekoladzie i od razy dekorować posypką cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 1 szkl. mleka 1 jajko 2/3szkl.oleju 1 jajko 1 czekolada Czekoladę pokroić lub zetrzeć na tarce.Składniki suche wymieszać w 1 misce, a mokre w 2, a następnie połączyć.Dodać także czekoladę.Wymieszać.Nalewać do 3/4 pojemności papilotek.Piec
Moje domowe kucharzenieŚlimaczki z truskawkami i czekoladą Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi(...)truskawek i czekolady? Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich. Artykuł Ślimaczki z truskawkami i czekoladą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman25x11cm): Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki oleju Polewa: 1/2 tabliczka mlecznej czekolady (możecie dać gorzką, jeśli taką wolicie) 6 łyżek mleka Przygotowanie: Na początku dość dokładnie płuczemy czerwoną fasolę na sitku. Następnie przerzucamy do miski, gdzie dodajemy jajka, olej, banana, kakao, sodą(...)zmiksowane składniki przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy z mlekiem. Tak przygotowaną polewę polewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Gotuj z Mąkądużej formie, a potem kroić jak tradycyjny sernik. Można także przygotować w pucharkach lub szklaneczkach. Jak kto woli. Dzisiaj mam dla Was mini serniczki z owocami i startą czekoladą. Przygotowałam je w szklaneczkach, aby już nie bawić się z krojeniem. Wy - oczywiście - możecie zrobić większą porcję w dużej formie. Pamiętajcie jednak wtedy, aby najlepiej była to forma szklana lub plastikowa(...)wtedy trzeba uważać podczas krojenia, aby nie przeciąć papieru. Składniki na 4 porcje: 500 g śmietankowego twarożku 3 łyżki miodu ½ laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny 8 kostek ulubionej czekolady dowolne owoce – ja użyłam wiśni w syropie Żelatynę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża lub łyżeczką wyskrobać ziarenka. Twarożek zmiksować razem z miodem i ziarenkami
Codzienna kuchnia niecodziennasztuk): Kulki: 3 łyżki (30 g) płatków migdałowych 0,5 łyżeczki (5 g) masła 60 ml śmietanki 30% 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (25 g) miodu 0,5 wafla Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: 1) Płatki migdałowe zmiksować w blenderze. 2) Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać(...)małym ogniu, cały czas mieszając. 3) Kiedy czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje dodać masło. 4) Zdjąć z ognia i dodać migdały, wiórki kokosowe, miód oraz pokruszony wafelek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5) Odłożyć do lodówki na 45 minut, aż masa stężeje. 6) Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 7) Gotowe kulki przechowywać w lodówce
Fitsweet.meszklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić(...)płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka
Fitsweet.meśmietany kremówki 36%, 50 ml mleka kokosowego 400 g jogurtu typu grackiego 4- 5 łyżek łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) pół łyżeczki cukru waniliowego 60 g twardej czekolady lub ulubione bakalie do dekoracji: wiórki kokosowe surowe lub uprażone z cukrem, posypka czekoladowa, drobno posiekane orzechy itp. Ps. Mleko kokosowe i jogurt można zastąpić słodzonym mlekiem skondensowanym(...)Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana mocno zgęstnieje połączyć ją delikatnie z wcześnie przygotowaną mieszanką mleka kokosowego i jogurtu, dodać posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki do lodów uważając, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakochających masło orzechowe dla lubiących zdrowe słodkości Składniki: łyżeczka sody oczyszczonej banan jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 łyżek masła orzechowego 2 łyżki miodu pół szklanki kropelek czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kosteczki (mlecznych lub gorzkich) Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do misy blendera. Miksować ok. 20-30 sekund, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe(...)standardowej formie na muffinki piekłabym ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem, czy nie są surowe)! Z przepisu otrzymałam 20 sztuk mini babeczek. Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do naczynia miksującego. Miksować 20s obr. 9, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe kropelki. Nałożyć masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości otworu. Można z góry
Mania Wypiekaniapołączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki 30% Połamaną w kostki czekoladę zalewamy śmietanką i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dekorujemy zimne ciasto. Gotowe
Rozpustne gotowaniejuż wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się z kaszą i czekoladą. Idealne dla fit "człowieczków" :D w sumie dla wszystkich :) ~~SKŁADNIKI~~ kasza jaglana 2 torebki ( 1 szklanka ) miód 3 łyżki lub inny słodki zamiennik wiórki kokosowe 15 łyżek mleko(...)szklanki jogurt naturalny 180 g. czekolada gorzka 100 g. herbatniki pełnoziarniste kilka sztuk ok. 10-11 szt. do wyłożenia formy wiórki kokosowe do posypania żelatyna 2 łyżki + zimna woda do pokrycia żelatyny ~~METODA~~ Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać gorącą wodą kilka razy, aby pozbyć się goryczki. W garnku podgrzać mleko i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu, co jakiś
Kuchnia Paulettesłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym(...)dodaniu. Dodać wanilie i sól, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wykładać na zmianę, raz ciemne, raz jasne. Po wyłożeniu przemieszać delikatnie patyczkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 70 minut
kulinarnyswiatdomipieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C Krem kokosowy: śmietana 30% 300ml x2 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin(...)cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną białą czekoladą, a raz masą cukrową
Cynamonowe szczęściełyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy) Na krem 250 gr mascarpone w temp. pokojowej 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy(...)przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. 3. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy tabliczkę czekolady i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy przez minute mascarpone i dodajemy czekoladę. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru
Gotowanie...to proste !łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa orzechowa: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Dodatkowo: 100 ml likieru waniliowego, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, kwiaty i listki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet oraz orzechy. Delikatnie mieszam(...)części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową. Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą smaruję wierzch i boki tortu oraz dekoruję brzeg. Czekoladę ścieram na tarce. Czekoladą obsypuję boki tortu. Gotowy tort dekoruję kwiatami oraz listkami i wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi