czekolada - 27946 przepisów (strona:615/1864)

Przepis #124 Bananowy chlebek (wegański) 111

byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto spróbować! Wartości odżywcze(...)Składniki (tradycyjna keksówka) -  4 banany - 200 g płatków owsianych - 15 g pestek dyni - 30 g suszonych śliwek - 60 g gorzkiej czekolady - 25 g płatków migdałowych Wykonanie Do miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę

Health-Fit-Life
Ciasto czekoladowe bez mąki 148

oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku!  Przepis znalazłam u Natchnionej i zapewniam, że jest niezawodny! SKŁADNIKI:  4 jajka 150 gorzkiej czekolady 200 g mąki migdałowej 100 g ksylitolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/4 łyżeczki sody  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały wymieszaj z proszkiem(...)pieczenia i sodą. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z ksylitolem i olejem na pulchna masę, wlej rozpuszczoną czekoladę, migdały z proszkiem i zmiksuj. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy o średnicy22 cm). Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka. Upieczone ciasto posyp

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżowe bułeczki z czekoladą. 111

ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.  3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może być marmolada, ja akurat nie miałam, dlatego użyłam Nutellę). Formujemy kulki.  4. Gotowe bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy około 30 minut(...)stopniach. 6. Można udekorować roztopioną czekoladą albo cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi 2.  Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 3.  Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

My World by Dagmara Rek
Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym. 100

łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu  3/4 szklanki orzechów włoskich  1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1/3 łyżeczki pasty waniliowej + Odrobina marchewki, startej na małych oczkach i marchewki z lukru plastycznego . Sposób przygotowania: W dużej misce umieszczamy marchew, jajka, cukier, olej rzepakowy i drobno pokrojonego ananasa. Dodajemy(...)umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady. W misce umieszczamy mascarpone, zimną śmietankę i pastę waniliową. Miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce pod przykryciem

DominikaDolci
3 Bit z herbatnikami. 110

przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :) Robi się je prosto, szybko i przyjemnie. Składniki: I. Masa budyniowa: 700 ml mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie(...)miękkiego masła II. Bita śmietana:  300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę

DominikaDolci
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 105

deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą kajmakową(...)równe przycinanie. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto) i układamy jeden na drugim. Wierzch i boki również smarujemy masą, a następnie posypujemy zmielonym ciastem. Możemy przyozdobić również czekoladą. Ja wykonałam kwiaty z lukru plastycznego, dół ozdobiłam lukrem królewskim, a koła robiłam z temperowanej czekolady i żółtego pyłku. Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej 24 h. Im dłużej postoi

DominikaDolci
Tort "Kokosowy bukiet". 94

soli 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz: 30 ml gorącej wody 7 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka(...)cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy

DominikaDolci
Mazurek czekoladowo-chałwowy. 143

orzechów włoskich cukier wanilinowy firmy Delecta II. Kremy: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 275 g śmietanki 36% 70 g czekolady powyżej 50%  70 g dobrej jakości chałwy III. Beza włoska: 100 g białka 200 g cukru woda IV. Przybranie: temperowana czekolada masa marcepanowa pokruszone orzechy włoskie odrobina lukru królewskiego(...)żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się nie ścięły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy osuszoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Do jednej wsypujemy czekoladę, a do drugiej chałwę. Mieszamy obie masy. Studzimy. Ostudzone miksujemy. Śmietanę ubijamy na "prawie sztywną". Dzielimy ją na dwie części. Połowę dodajemy do masy chałwowej i mieszamy. Drugą część dodajemy

DominikaDolci
Krucha tarta karmelova z czerwoną porzeczką. 201

cukru pudru 1 żółtko (ok. 20 g) szczypta soli II. Krem karmelovy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g czekolady Karmelove 270 g śmietanki 36% + 1 opakowanie czerwonych porzeczek Sposób przygotowania:  Ucieramy masło z cukrem.  Dodajemy żółtko oraz sól i ucieramy jeszcze chwilkę. Ręcznie zagniatamy z mąką, owijamy(...)stale mieszając, aż krem stanie się jasny i lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy odsączoną na ręczniku papierowym żelatynę. Mieszamy. Całość przelewamy do miski i wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy do temperatury poniżej 30 ° C.  Śmietankę podbijamy (powinna być lekko lejąca) i stopniowo dodajemy do kremu z czekoladą. Delikatnie mieszamy łopatką. Formę wyłożoną ciastem pieczemy

DominikaDolci
Zimowe czekoladowe smoothie na śniadanie w drodze do pracy 184

Wykonanie: Do shakera wrzucić płatki owsiane, połamaną czekoladę i migdały i zemleć je na sucho. Mleko wlać do rondelka i podgrzać (na kuchence lub w mikrofalówce ale z tą uważac bo mleko łatwo może wykipieć). Mleko nie ma się zagotować a jedynie mocno podgrzać. Gdy jest gorące dodać do mleka zmiksowane płatki z czekoladą i migdałami. Zmniejszyć ogień i podgrzewać(...)zmiksowane płatki napęczniały zagęszczajac mleko a czekolada roztopiła się. Mieszać aby nic nie przywarło do dna Zdjąć z ognia i nieco przestudzić by nie wlewać zbyt gorącego do shekera. Nie każdy jest przeznaczony na wysokie temperatury. Wlac do shakera przestudzone mleko i pokrojonego w kawałki banana. Od razu przelać do termosa i zabrać w drogę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1660

pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień,  na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu(...)łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej  czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy

Wanilia i Kardamon
Kokosek na herbatnikach 222

łyżki mąki ziemniaczanej 300 g wiórków kokosowych 50 ml likieru kokosowego 150 g miekkiego masła, u mnie Jogo masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 30 % Jogo 1 tabliczka białej czekolady oraz wiórki kokosowe do posypania ( ok 80 g ) Przygotować krem kokosowy Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było(...)wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy

Monia miesza i gotuje
Mazurek z marmoladą różaną i marcepanem 131

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: 250 g marmolady o smaku różanym 300 g marcepanu (u mnie z Lidla) 100 g czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Marmoladę rozsmarować na wystudzonym cieście. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma woreczkami foliowymi (bardzo się klei). Wyłożyć na marmoladę. Całość posmarować roztopioną czekoladą. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciasteczka owsiane z żurawiną 144

Kolejny przepis na bardzo smaczne i chrupiące owsiane ciasteczka, wypełnione po brzegi czekoladą i żurawiną. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 3 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki oleju - 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 szklanka suszonej żurawiny - szczypta soli Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz cukier waniliowy. Do masy wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, żurawinę oraz posiekaną czekoladę Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy porcjami ciasto i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy w 180 C około 15 minut

Zainspirowana w kuchni