czekolada - 27946 przepisów (strona:611/1864)

Domowy budyń 163

prawdziwą wanilią lub 8 g cukru waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka aromat waniliowy 1 łyżeczka nasion chia (można dodać również siemię lniane)  Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady    opcjonalnie 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła Przygotowanie: 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem, aromatem z wanilii i nasionami chia. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować(...)skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Gotować minutę. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła ). Udekorować. Smacznego 😊 Dziękuję 💓 #budyn#wanilia#nasionachia#gorzkaczekolada#budynwaniliowy

Słodka Strefa
BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 162

zwykłego twarogu) 1/4 szkl cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam 1 łyżki, ponieważ zwykły twaróg jest bardziej suchy) cukier waniliowy POLEWA 2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 2/3 tabliczki czekolady białej 2 łyżki mleka Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Aby przygotować ciasto babkowe: wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miękkie(...)masę serową uważając, aby nie dotknąć boków foremki. Delikatnie wylać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w 175 st. przez 50-60 minut do efektu suchego patyczka. Przygotować polewy: czekolady stopić na parze lub w mikrofalówce z mlekiem i polać ostudzone ciasto.   Artykuł BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Przepis #60 Domowe FIT ciastka Delicje 195

pieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny - 25 ml zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym(...)przygotowaną masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam takiej do tarty). Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Polewa W rondelku rozpuszczamy  olej kokosowy oraz czekoladę.  Pozostawiamy na chwilę do przestudzenia. Z  przestudzonego biszkoptu wycinamy kółka, które możemy podzielić na pół wtedy ciastka będą cieńsze (ja tak zrobiłam). Z zastygniętej masy truskawkowej także wycinamy

Health-Fit-Life
Sernik gotowany 722

mleka  2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej  4 jajka (L)  400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao  150 ml śmietany 30%  1 łyżka masła  1 łyżka cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik gotowany(...)wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby sernik zastygł i zmiękły herbatniki.  Jak zrobić polewę czekoladową: Śmietanę podgrzać w rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa.  Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut

Kuchcik gotuje
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 183

budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać(...)adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem

Dziś Ja gotuje
Proteinowe myszki cytrynowe na serowych ciasteczkach (bez glutenu, cukru białego) 177

cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ    Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka cytryny (na ogonki) CIASTECZKA SERKI Ciasto wykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich mniejsze i większe kółka imitując żółty ser (duże kółka upiec(...)rozrobić żelatynę i wymieszać całość. Polać sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki cytrynowej zakręcone ogonki. Oczy kupiłyśmy ale można również wykonać je z czekolady

Candy Pandas
Tort czekoladowy. 178

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko, cały czas mieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś(...)czas przemieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Niebiańsko delikatny sernik z białą czekoladą i malinami 251

imprezy, spotkania w gronie bliskich przyjaciół, znajomych czy rodziny. Sernik który dzisiaj prezentuję to biały, niebiańsko-lekki puszek o niezwykle delikatnej strukturze. Umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady. Świeże maliny idealnie dopełniły całość, przełamując słodycz i nadając sernikowi owocowej kwaskowatości w różowym kolorze. Dla mnie ideał. Składniki:  ... czyli Twoja lista zakupów. Nie zwlekaj i już teraz wybierz(...)lodówki na min. 30 minut. KROK V : Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. KROK VI : Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką. KROK VII:  W oddzielnej misce miksujemy ze sobą :  ser twarogowy

Kuchnia Ellie
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 365

lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji.     Składniki(...)jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego 15-25 daktyli 1 szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 opakowanie kremu/pasty kokosowej 1 filiżanka świeżo zaparzonej i odcedzonej kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Babeczki z malinami i białą czekoladą 166

łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 1 duże jajko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka 4 łyżki oleju 200 g malin 100 g białej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Czekoladę posiekać.  Mąkę i proszek przesiać. W misce wymieszać, za pomocą rózgi kuchennej, wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, olej(...)cytryny. Dodać mąkę i cukier, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać czekoladę i maliny, delikatnie wmieszać.  Formę o mufinków wyłożyć papierowymi foremkami, przełożyć do nich ciasto, do ¾ wysokości.  Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

kulinarnyswiatdomi
UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ 177

UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 170 g cukru pudru - 2 jajka + 1 białko - cukier waniliowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia - 1/2 czekolady gorzkiej  Masło ucieraj z cukrem pudrem(...)Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy z masłem dodaj mąkę, i ucieraj, dodaj mleko. Ubij pianę z białek i dodaj do masy. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Jeżyny umyj i bardzo dobrze osusz. Gdyby były zbyt wilgotne obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej. Ciasto wylej na blaszkę

SMYKWKUCHNI
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 496

warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego! Składniki 400 ml mleczka kokosowego 400 g truskawek 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru(...)kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady (70%) Przygotowanie Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego

Programista w kuchni
Zebra. 135

pełne) 2,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem, miksując wlać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki mąki(...)wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylewać łyżką lub chochelką na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto polałam polewą z białej czekolady. Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w rondelku, dodając 5 łyżek mleka. Cały czas mieszałam

Agusiowe smakołyki
cake pops 171

takie idealne - ale są nasze ;) Homemade  Składniki: 1 spód biszkoptowy lub pozostałości ciasta ;) ok 200 g  60 g mascarpone 40 g masła czekoladowego/orzechowego  ok 200 g czekolady do obtoczenia kolorowe posypki Przygotowanie: mascarpone wymieszać dokładnie z masłem czekoladowym/orzechowym dodać pokruszone ciasto i dokładnie wymieszać utworzyć dużą kulę, którą należy włożyć na ok 15 min do zamrażalnika(...)całą noc do lodówki wyjąć ciasto i odmierzać jednakowe porcje ciasta - tworząc małe kulki  czekoladę roztopić w kąpieli wodnej każdą kulkę obtoczyć w czekoladzie i nabić na patyczek - u nas wykałaczka  następnie udekorować posypką lub pozostawić tylko czekoladowe  odstawić na deskę (wyłożyłam papierem) patyczkiem do góry i ponownie włożyć do lodówki przechowywać w lodówce do momentu wystawienia

Gotowanie z pasją
Kopiec kreta z bananami i truskawkami 203

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka oleju Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 2 banany 1 szklanka truskawek Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny  krem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę(...)funkcją termo obiegu). Po wystudzeniu z ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy połowę miąższu. Spód oraz brzegi ciasta zostawiamy nieuszkodzone. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę kroimy nożem na wiórki. Możemy ją też zetrzeć na tarce. Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Spód ciasta smarujemy kilkoma łyżkami

VioletoweKucharzenie