czekolada - 27946 przepisów (strona:609/1864)

Wuzetka 396

śmietanowa 850 ml śmietany 36% 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody do nasączenia 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki alkoholu (wódka, nalewka) polewa 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 36% Wykonanie: Mąka przesiać razem z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijania wsypywać łyżka po łyżce(...)nasączyć. Następnie wyłożyć masę śmietanowa, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Śmietanę podgrzać aż będzie bardzo gorąca, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odłożyć. Gdy czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać. Na wierzch wylać przestudzona polewę, wyrównać. Ciasto wstawić na 3-4 godz do lodówki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Lody jagodowo czekoladowo miętowe 184

Lody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo.   300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję(...)wolnym ogniu i odstawiam na godzinę.  Mięta w tym czasie wydobędzie aromat. Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam.  Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 385

wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem(...)około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić nim wierzch schłodzonego ciasta. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta. Deser przechowywać w lodówce. Smacznego

Mała Cukierenka
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 191

wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego(...)czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i wstawić

Kubki smaku
Deser z lodami caffe latte, truskawkami, bitą śmietana i czekoladą 192

lody caffe latte Bracia Koral lody jak dawniej , do tego bita śmietana, truskawki, które udało mi się kupić w Biedronce niby polskie, tańsze niż w sezonie i starta gorzka czekolada :-) Prosto, ale bardzo smacznie wyszło, lody rewelacyjne więc polecam :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 1 porcję: 5 gałek lodów Bracia Koral lody jak dawniej (caffe latte) świeże truskawki bita(...)śmietana gorzka czekolada 1. Do pucharka dajemy 5 gałek lodów caffe latte, truskawki myjemy, odszypułkowujemy, przecinamy na pół i układamy koło lodów. Na środek dajemy bitą śmietanę i na całość ścieramy gorzką czekoladę :-) Smacznego

kruche babeczki
Kostka Cappuccino 430

pochodzi ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Czekoladowe blaty: 190 g mąki pszennej ( 1 szklanka + 2 łyżki ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny(...)proszek ), do oprószenia  Wykonanie: Blaty czekoladowe: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu

Opowieści z piekarnika
Eklerki 210

cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę(...)likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy ( masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce ). Eklerki przekroić wzdłuż na pół.  Na dolną część ciastek nakładać krem budyniowy, np. przy pomocy

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami 181

Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka(...)owsianych, tzw. " górskich " 180 g masła, miękkiego 1 duże jajko 60 g miałkiego brązowego cukru 3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średniej wielkości dojrzałe banany 100 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej lub drobinek czekoladowych Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany ( bananów nie rozgniatamy na całkowitą papkę, najlepiej

Opowieści z piekarnika
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 190

niepotrzebne składniki sery, dlatego do serników pieczonych się nie nadają. A wracając do samego sernika - polecam wszystkim sernikożercom. Może będzie to Wasz świąteczny sernik? ;) Czekoladowy spód : 100 g czekolady gorzkiej 115 g masła 2 duże jajka 115 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa serowa : 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 5 dużych jajek(...)soczystych pomarańczy ) 30 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) opcjonalnie - skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie : Czekoladowy spód : W garnuszku rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną

Opowieści z piekarnika
Wuzetka 195

szklanki wodą; może być również odpowiednio: wódka i woda lub nalewka wiśniowa i woda, w wersji bezalkoholowej: taka sama ilość osłodzonej, mocnej herbaty Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Ponadto: około 300 g powideł śliwkowych 200 ml śmietanki kremówki do wykonania rozetek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)ponczem, posmarować drugą połową powideł. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście. Wstawić

Opowieści z piekarnika
Brownie z daktylami i kardamonem 183

Ciasto dla wielbicieli czekolady :) Ja aż tak wielką jej amatorką nie jestem, więc i brownie jakoś specjalnie mnie nie urzeka, ale akurat to jadłam ze smakiem; może dlatego, że jest z dodatkiem daktyli, które bardzo lubię i mojego ukochanego kardamonu ;) Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien(...)należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci swoją "zakalcowatość", a to przecież charakterystyczna cecha tego wypieku :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta

Opowieści z piekarnika
Czekoladowe muffiny z owocami 186

sztuk. No bo cóż to jest sztuk 12, skoro rozchodzą się w mgnieniu oka ;). Polecam :). Składniki na około 30 sztuk: 480 g mąki pszennej 30 g kakao 100 czekolady gorzkiej 3 duże jajka 240 g brązowego cukru 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 szklanki maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)szklanki owoców * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić ( ma pozostać płynna ). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę i kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać

Opowieści z piekarnika
Migdałowa szachownica 894

mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego Polewa czekoladowa: 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół  150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny(...)być gruba, chodzi tylko o lekkie wyrównanie kremem i "zatkanie" nim dziurek w cieście, aby polewa w nie nie wsiąkała ). Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie

Opowieści z piekarnika
King - ciasto bez pieczenia 215

granulowanego! 400 g masła, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 510 g masy krówki, dodatkowo na polewę : 100 g orzeszków ziemnych, 50 g orzechów laskowych, 200 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji(...)Wstawiamy do lodówki na 5 minut. W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną. Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania