gram, kakao 4 łyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, dżem śliwkowy 250 ml, czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko(...)połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypac resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzekoladowe ciasto bez pieczenia Składniki - spód: 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego Składniki - czekolada: 2 puszki mleka kokosowego (tylko stała część, w miarę możliwości:)) pół czekolady gorzkiej (nie miałam więcej :)) 3 łyżki kakao 1 łyżka wiórków kakaowca 1 łyżka masła kokosowego agawa Wszystkie składniki na spód zblendowałam. Jeśli składniki(...)zbyt suche, aby się połaczyły, należy dodać więcej masła kokosowego. Gotową masę wyłożyłam do tortownicy i wstawiłam do lodówki. W międzyczasie do garnka wrzuciłam masło kokosowe, mleko kokosowe, czekoladę, agawę, kakao, na sam koniec dodałam wiórki kakaowca. Wszystkie składniki podgrzałam, jednocześnie mieszając. Gotową masę wystudziłam i wyłożyłam na spód. Ciasto ponownie powędrowało do lodówki... w naszym przypadku na kilka godzin
nietadietasera (może być z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g) 200 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni deserowych Rolnik Wykonanie: Spód: Płatki gryczane mielimy na miałko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do zmielonych płatków dodajemy kakao, miód oraz roztopione masło. Mieszamy dokładnie łyżką(...)mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu wrzucamy startą gorzką czekoladę i całość mieszamy, również delikatnie. Gotową
Kuchnia MagdaLenylitra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy(...)kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy. 4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym. 5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy. 6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego
Izabelawkuchnipomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Produkty bardzo polecam. Zapraszam(...)szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
IzabelawkuchniDodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta: 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 brzoskwiniowe galaretki 750 ml gorącej wody 5 dag czekolady mlecznej pół szklanki rodzynek Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec(...)zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady. 5. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy
IzabelawkuchniUwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło(...)posmarowania kokilek 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy. 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy. 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko
Izabelawkuchninaturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody Mus truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek(...)smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin. 4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy. 5. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchnisię przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi. Zapraszam:) Składniki: Warstwa z makaronem: 1 szklanka czekoladowego(...)łącznie ) 10 dag świeżych truskawek Mus truskawkowy: 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do smaku Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kostki mlecznej czekolady 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Wykonanie: 1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy
Izabelawkuchnimasła lub margaryny 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 10 dag mlecznej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia(...)temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy. 3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. 4. Podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek. Ciasteczka podałam
Izabelawkuchnisernik jest bardzo pyszny, taki najlepszy. Połączenie sernika z chałwą, malinami i czekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :) Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka(...)kremówki 30 % cukier puder do smaku 10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy ) 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin 5 dag mlecznej czekolady mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem
Izabelawkuchnitortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag mlecznej czekolady 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy
IzabelawkuchniLubicie ciasta czekoladowe? Jeśli tak to mam dla Was bardzo pyszniutkie i proste w wykonaniu ciasto. Wilgotne od czekolady i malin, takie idealne na podwieczorek. Spróbujcie, bardzo polecam. Osobiście to ze zdjęć jestem mało zadowolona, ale taka ponura pogoda za oknem, że nie potrafię zrobić ładniejszych zdjęć. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki tortowej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mlecznej czekolady 1 cukier waniliowy 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, aż masa będzie puszysta, kolejno wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy
Izabelawkuchniśmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy(...)dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy. 5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy. 6. Smacznego życzę. Rady: Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić
Izabelawkuchnipiekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę i 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam go tylko zostawiłam tak sernik na kilka godzin do przestudzenia. Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać aż powstanie jednolita polewa
Agusiowe smakołyki