czekolada - 27946 przepisów (strona:610/1864)

Ciasto francuskie z czekoladą 475

Widziałam je już mnóstwo razy i w końcu zdecydowałam się zrobić. Bardzo łatwe w wykonaniu, wygląda równie efektownie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, tabliczka czekolady - u mnie z bakaliami, jajko Przygotowanie: Na środek ciasta francuskiego wykładamy całą czekoladę.  Nacinamy ciasto na ok 2 cm pod kątem do czekolady z obu stron.  Zawijamy górę i kolejno kawałki ciasta francuskiego

Lena Gotuje
Kubuś bez pieczenia 156

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180 g 900 ml soku typu Kubuś marchewkowo - bananowego 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 duże śmietany 30% 3 śnieżki 1/4 szklanki cukru pudru 80 g startej gorzkiej czekolady(...)pieczenia wykładamy pierwsza warstwę biszkoptów, następnie wykładamy masę Kubusiowa i drugą warstwę biszkoptów. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śnieżkami. Wykładamy na biszkopty. Posypujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki na min. 12 godzin

Lena Gotuje
Cupcake z czekoladą 159

Pyszne małe muffinki z czekoladą. Świetnie smakują z kawą piernikową ! Składniki: (na około 30 sztuk): 1 1/4 szklanka mąki, 200 ml mleka, 150 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej (opcjonalnie 2 łyżeczki kakao) Przygotowanie: Czekoladę siekamy na małe cząstki. Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki mieszamy razem i łączymy

Lena Gotuje
morele z gorzką czekoladą w szynce długo dojrzewającej 191

postanowiłam dodać przepis, który przysłowiowo dzieli ludzi. Nie każdemu będzie ta przystawka smakować. Jednak jej smak jest bardzo ciekawy i warty spróbowania. Dla mniej odważnych polecam proste morele z czekoladą.Szynki może być jej mniej niż na zdjęciu niżej. Niestety ja dałam jej odrobinkę za dużo. Ciężko określić proporcje wiec napisze tylko w jakich ilościach je mieszać. morele, czekolada gorzka(...)szynka długo dojrzewająca w cienkich plasterkach, dodatkowo wykałaczki, folia aluminiowa Morele należy przekroić na pół i wyjąć pestki. W miejsce pestek wsypać startą czekoladę tak aby wypełniła cale wgłębienie. Plasterki szynki należy przekroić na pół wzdłuż i ewentualnie w poprzek jeśli są bardzo długie i zawinąć nimi morele. Piec owinięte w folie na grillu  około 4-5 minut. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 197

urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)jajecznej i mieszamy całość delikatnie  za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut.  Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę.  Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy

Delusional Trine
Lody bananowe 232

lubiących banany. Pożeraczy lodów. Pogoda choć nie rozpieszcza zróbmy sobie małą przerwę na lody bananowe. Nie za słodkie, z dodatkiem kawy bardziej wyraziste. Ja osobiscie dodałam jeszcze pokruszoną czekoladę. Składniki : 4 banany - dojrzałe - żółtawe z brązowymi plamkami takie najlepsze. 1/3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier brązowy - opcjonalnie czekolada - według uznania. Przygotowanie : Banany obieramy układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia(...)masę od czasu do czasu przerywając i mieszamy łyżką by zdjąć banany ze ścianek naczynia. Jesli banany są mało słodkie - dyspujemy cukru opcjonalnie. Ja na sam koniec dodałam pokruszoną czekoladę i wymieszałam gotową masę już w pojemniku, który następnie zamrażałam. Lody będąc dłuższy czas w zamrażarce twardnieją, wiec lepiej je wyjac na jakiś czas przed podaniem

Garnkowe fanaberie
Tarta biszkoptowa z owocami 173

Sezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm(...)biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia

Smak mojej kuchni
Jagodowo czekoladowy sernik 369

masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady gorzkiej 30 dkg jagód 1 łyżka budyniu śmietankowego polewa jagodowa: 1/2 galaretki jagodowej 1 szklanka jagód Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam(...)jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części. Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu

wesoła kuchnia
Ciasto a’la malinowa chmurka 553

kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36%  250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada  Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj wierzch. Na koniec posyp je startą czekoladą. Gotowe ciasto

365 dni dookoła kuchni
Brownie z mąką owsianą 173

zdjęcie, poprosiłam o przepis i oto brownie inspirowany Marianną:) Użyłam mąkę owsianą, bo unikam glutenu. Ale Wy użyjcie jaką chcecie. Na  średnią tortownicę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła bez laktozy 4 jajka 2 szklanki mąki owiane Provena ( tej używam) 1/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia. szklanka cukru kokosowego Dodatki u mnie: posiekane pistacje, suszone wiśnie, liofilizowane(...)truskawki, świeże borówki amerykańskie Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem ( kupuję taki, który nie trzeba nawet smarować) Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koniecznie trzeba wystudzić. Jajka ubijamy z cukrem kokosowym  a potem strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą . Mieszamy już

AZgotuj!
Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują 225

pierników „Kopernik” 50 g rozpuszczonego masła   masa 250 g tłustego twarogu 900 g twarogu z kubełka 150 g śmietany 36% 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 łyżeczki żelatyny 5 – 6 łyżek mleka 150 g pierników „Katarzynek” 100 g posiekanych drobno pistacji 100 g chałwy waniliowej 2 marakuje wierzch posiekane pistacje / pokrojone(...)spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Pistacje siekamy na drobno. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Twaróg tłusty mielimy, łączymy razem z twarogiem z kubełka. Miksując, dodajemy śmietankę 36% oraz stopioną

Raj dla Podniebienia
Sernik. 221

masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam z wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego Dodatkowo: 50 g. czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4- 5 łyżek mleka Masło roztopić w rondelku i zostawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser, zmiksować. Następnie dodać mąkę i olejek(...)serowej. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko. Cały czas mieszać. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik

Agusiowe smakołyki
TORCIK NA ZIMNO CZEKOLADOWO - WANILIOWY 204

budyniu czekoladowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżeczka ciemnego kakao Posypka: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy -   ugotować budyń waniliowy(...)wystudzony budyń i 1 łyżeczkę ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. Posypka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej utrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać gorzką czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać. Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 169

poprzestaną na jednym kawałku! Przepis zmodyfikowałam, w oryginale są zmielone orzechy laskowe, na które musi uważać moje dziecko- zastąpiłam je mielonymi migdałami. Składniki na ciasto 100 g gorzkiej czekolady 4 jaja 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę 250 g twarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych(...)galaretki malinowe 3 torebki malinowo-żurawinowej herbatki  Teekanne  ( napar z tej herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą 163

Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada... A zresztą co ja tu będę więcej pisać?! Sami spróbujcie! (około 16 sztuk)  1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru(...)groszków   W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać jajko, mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania