TIRAMISU 201miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) - kawy, czekolady i odrobiny alkoholu daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie
potrawyregionalne
KOKOSOWE CIASTECZKA 210minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam na kawałki. Można roztopić czekoladę deserową i polać finezyjnie wierzch ciasteczek. Smacznego
potrawyregionalne
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 227szczelnym pudełeczku przez tydzień. Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalne
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 185Piekłam ciasteczka przez około 15 minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego! Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalne
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 499przez około 12-15 minut. Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasteczka: maślane kruche ciasteczka waniliowo kakaowe owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami serowe z rabarbarem czekoladowe kruche ciasteczka
potrawyregionalne
Torcik na gofrach wg Di 267goframi i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc). Po tym czasie ciasto w formie przewrócić "do góry nogami", wyjąć, udekorować plasterkami banana i posypać wiórkami czekolady. Poprzednia wersja
Di gotuje
Ciasto imbirowe z gruszkami 273odwrócone ciasto imbirowe z gruszką Ja upiekłam jeszcze ciasto bez gruszki na spodzie, a po wystudzeniu przekroiłam na 3 części i posmarowałam blaty powidłami śliwkowymi. Wierzch udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka (na łaźni wodnej) Osobiście bardziej smakowało mi to powidłami :) Może dlatego, że gruszki były dojrzałe i podczas smażenia trochę mi się rozpadły. Na pewno upiekę jeszcze wersję
Proste Potrawy
piernik z cukinią 190trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik bananowy na murzynku 220wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miodowe dzwoneczki 168dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp. Składniki: 300 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 75 ml miodu 50 g cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierniczki alpejskie z powidłami 203wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. Inspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 duża łyżka kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 192Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tygrysek 145kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczny murzynek w polewie 202jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wypieki do koszyczka 155cztery babeczki- dwie większe i dwie mniejsze. W planie miały być malutkie ale ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy posypać cukrem pudrem. Składniki: 450 g mąki 2 jajka 200 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie 300g
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia