Sernik Anastazji - gotowany wg Siostry Anastazji 242mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną wodą. Wierzch polałam białą czekoladą
Pychotkaaa
Sernik z pierniczkami wg Siostry Anastazji 239serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia
Pychotkaaa
Maxi king ciasto bez pieczenia 454dobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Babka puchowa z lukrem różanym 216ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno z niewielu ciast
mojewypiekiinietylko
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 372stewii 1 łyżka przyprawy do piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:)) 3/4 łyżeczka sody skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy
Mango Papaja
Dyniowe pieczone oponki 216mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut. 5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można też posypać tylko cukrem pudrem. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Sernik czekoladowo - marcepanowy 240Dawno nie piekłam sernika. Kupiłam fajna czekoladę z marcepanem taką w kostkach. Myślałam, myślałam i wymyśliłam, że dodam ja do sernika. Wcześniej trochę potraktowałam ją rozdrabniaczem, posklejała się ale w masie serowej pięknie rozdzieliła i w efekcie po upieczeniu powstał sernik taki marmurkowy. Sernik wyszedł smaczny i mięciutki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Ugandyjska kawa 216fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Jest średnio intensywna z aromatem mlecznej czekolady, jest lekko aksamitna, a zarazem wyrazista. Nie jestem wielkim miłośnikiem kaw, ale ta naprawdę mi smakuje bez dodatku mleczka jedynie ze szczyptą brązowego cukru dla podkreślenia smaku. Więcej
noteskulinarnyfiga
PIECZONE BATATY 226Dzisiaj na obiad bardzo skromnie, bo zaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego. Składniki: 1 kg batatów 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku
pieprzny smaczek
Ciasto "3Bit" 200wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Gotowanie moimi oczami
Ciasto "Corn Flakes" 227połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem. Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika
Gotowanie moimi oczami
Marcepanowe muffinki 183mieszamy mleko, jajka, olej i aromat. Łączymy suche i mokre składniki, dokładnie mieszamy. Wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-25 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą
Gotowanie moimi oczami
Ciasteczka kukurydziane 174Dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 160st przez około 12 minut. Ciasteczka studzimy. Możemy opcjonalnie polać ciasteczka rozpuszczoną czekoladą
Gotowanie moimi oczami
Ciasto "śliwkowa pianka" 180godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą
Gotowanie moimi oczami
Kostka z kleiku ryżowego 203centymetrowych tak, aby dżem po pokrojeniu w kwadraty był na środku ciastka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170st. Kroimy w kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ozdabiamy czekoladą lub cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczami