czekolada - 27946 przepisów (strona:1306/1864)

Ciasto z budyniem i kajmakiem 210

dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania

Bullio
Słoikiem jestem! 277

słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu  8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki.  W pewnych kręgach

KUCHARNIA
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 172

mleczna ->  masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna  Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami.  Smacznego

Niezły Młynek
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 171

pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć W oddzielnej misce zmiksować

greenscarf
.1075. ostatnie borówki? 153

zdjęciami z wakacji - jest tam kilkanaście zdjęć które nie były publikowane na tym blogu więc zapraszam - KLIK P.S.2. Na chili&sugar dodałam przepis na najlepsza i najzdrowszą czekoladę na świecie (który obiecałam już jakiś czas temu ;))! Musicie spróbować :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie. Poza tym ten przepis możecie znaleźć również w  magazynie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej AROMAT , który

breakfast of dreams
Proteinowe czekoladki, bez grama czekolady 238

Często lubię przygotować coś na słodko, bo jak wiadomo człowiek nie żyję samym chlebem. Świetną alternatywą jest proteinowa czekolada, która znalazłam na jednym z youtub'owych filmików. Składniki: 1 mały jogurt naturalny 1 miarka odżywki białkowej  1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego  2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka żelatyny + wrząca woda  Sposób przygotowania: Bakalie mieszamy razem

Truskawkowa Fiesta
Tort z dżemem i czekoladą 181

cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony na 3 części biszkopt przekładam zamiennie masą i dżemem. Dekoruję startą czekoladą.  Wygląda smakowicie

Kolejny blog o gotowaniu
Ptysie 168

środka   masę   serowo  śmietanową,      przykryć górna  połówką      Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.      Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.                                        Ptysie należy

Eli Gotowanie
Ptysie mini 177

porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego  przełożyć masę śmietanowo - kajmakową  od dołu nadziewać ptysie .  Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką  Ptysie można rozkroić i  nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy je nadziewać tuż przed podaniem Kod należy skopiować i wstawić

Eli Gotowanie
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 153

imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 199

które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Panna cotta 158

musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Tiramisu 200

Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się krem z serka mascarpone, jajek, cukru i bitej śmietany, posypany dodatkowo drobno startą czekoladą lub kakaem. Ja jednak zaciekawiłam się bardzo przepisem, w którym nie uświadczymy jajek. Co prawda nie przeszkadza mi zupełnie obecność jajek, wręcz przeciwnie, bo uwielbiam jajka w każdej postaci. Jednak

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik staropolski 158

minut. Schłodzić i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi albo marmoladą różaną. Przykryć z wierzchu arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Przed podaniem polać czekoladą bądź lukrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kisiel jabłkowy II 168

ogniu gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Co jakiś czas trzeba przemieszać, żeby się nie przypaliło. Gotowy kisiel przelać do salaterek i serwować, można dorzucić świeże owoce, dobrą gorzką czekoladę albo domowego biszkopta. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania