składniki masy. Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30% 2 fixy do śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę(...)Wierzch ciasta posypujemy tarta czekolada. Smacznego
kgwjanczewotrochę inaczej zrobiona. Czego użyłem? (porcja dla 1 osoby) -1/4 jabłka obranego -łyżeczka masła -serek homogenizowany naturalny, dwie łyżki -cynamon mała szczypta -łyżeczka cukru pudru -2 kostki gorzkiej czekolady -łyżeczka kakao -3 duże łyżki płatków owsianych -dwie łyżki mleka Płatki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy by pobrały płyn. Na maśle (pół łyżeczki) podsmażamy posiekane jabłko, dodajemy cukru pudru i cynamonu. Jabłka(...)łączymy z serkiem. Rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy kakao i dwie łyżki mleka. Gdy powstanie sos, dodajemy pokrojone kawałki banana, mieszamy intensywnie. Płatki owsiane łączymy z serkiem jabłkowym i polewamy naszym sosem czekoladowo - bananowym
BaRepasotrębów owsianych lub pszennych 1 szklanka mąki pszennej razowej Szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu Łyżka kakao bez cukru Amarantus ekspandowany do posypania Polewa (niekoniecznie): 5 kostek czekolady gorzkiej Wykonanie: Figi drobno kroimy, marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, tj. cynamonem(...)wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY
Powiedz dietom niełyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy(...)formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom nieciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche(...)możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Opcjonalnie polewamy roztopioną czekoladą. Najlepiej smakują ciepłe i zarumienione
Powiedz dietom nieszkoły czy pracy:) Składniki: 2 banany 2-3 łyżki masła orzechowego (wybierajcie to o jak największej zawartości orzechów, powyżej 90%, najlepiej bez cukru i soli) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Banany kroimy w plasterki, smarujemy połowę z nich masłem orzechowym, następnie łączymy je w pary. Polewamy roztopioną czekoladą, odstawiamy do lodówki. Gotowe
Powiedz dietom niejajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500ml 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka Do dekoracji: lukier lub czekolada wg uznania przygotowanie: Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę. Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy(...)cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera. Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem
Luźna Kuchniaszklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju(...)kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem
Luźna Kuchniakakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy ciasteczka, pieczemy około 10 minut, dekorujemy lukrem lub czekoladą, wedle uznania:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniamasy jajecznej dodajemy dżem i przestudzone mleko, stopniowo dolewamy do mąki pieczemy w temp. 180-190'C przez około 20 minut. po wyjęciu studzimy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą:)PYCHA
Luźna Kuchniaczubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – zagotowujemy, często mieszając. Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia. * Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi
Poezja smakuAmarula" to orginalny trunek z tego kraju (może u nas jest dostępny nie wiem), myślę że z dowolnym likierem też będą pyszne. A dla dzieci banany np. z czekoladą. Nacinamy banany przed grillowaniem wkładamy do środka kostki czekolady i grillujemy- pycha. Można podawać z bitą śmietana lub kulkami lodów
Kuchnia Beaty