czekolada - 27946 przepisów (strona:1020/1864)

Deser z mascarpone, truskawkami lub malinami 158

borówki... smakuje pysznie . TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ SKŁADNIKI: 500gr maskarpone 125ml. ajerkoniak 50gr. cukru 1 cukier waniliowy 250 ml. śmietanki 30% 50ml. rumu lub wódki wg. uznania płatki migdałów kakao lub czekolada gorzka do posypania truskawki około 500gr. WYKONANIE: Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym.  Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową. Truskawki(zostawić kilka do dekoracji)zmiksować(...)zdjęciu). Kłaść do kielichów warstwami masa serowa-zmiksowane truskawki-masa serowa.Ozdobić deser wg. uznania, ja kładę truskawki w rumie, posypuje płatkami migdałów. Do posypania kakao lub czarna czekolada. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Muffiny bananowo-czekoladowe. 182

SKŁADNIKI:  4 dojrzałe średniej wielkości banany 125 ml oleju 2 jajka 7 łyżek cukru 20-25 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kakao kawałki rozkruszonej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody WYKONANIE:  Do miksera wkładamy rozgniecione widelcem  banany,  następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy,  następnie jajka i cały czas miksujemy, mąkę mieszamy(...)kakao i proszkiem do pieczenia, mąkę łączymy z masą bananową, czekoladą i mieszamy, aż składniki się połączą foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy muffinki i pieczemy ok. 15–20 minut.  Smacznego

Kuchnia Beaty
Ciasto chałwowe na zimno 2103

ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo:  300g herbatników,  mały słoik powideł śliwkowych,  100g czekolady,  100ml śmietanki 36%,  2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu(...)kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta.  Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło:  Relax time

Z miłości do słodkości
Kruche rogaliki z marmoladą 194

mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy dłońmi(...)Pozostałe 3 wkładamy do lodówki owinięte w folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem

Amatorka kuchenna
Tort czekoladowy 251

program i co jakiś czas korzystam z jej przepisów. KREM:   125 ml wody   30 gr brązowego cukru z melasą   175 gr masła   300 gr gorzkiej czekolady   CIASTO:   50 gr kakao   100 gr brązowego cukru z melasą   250 ml wrzącej wody   125 gr miękkiego masła   150 gr cukru pudru(...)wanilią Przygotowanie kremu: 1. Zagotować wodę. 2. Do wody dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Dodać masło i rozpuścić. 4. Odstawić garnek z palnika dorzucić pokrojoną czekoladę w mała kostkę i okrężnymi ruchami garnka zamieszać. A następnie dokładnie wymieszać łyżką (ja robię to trzepaczką) 5. Odstawić na bok do wystudzenia. PS. Przed przełożeniem ciasta masą czekoladową moja masę

Amatorka kuchenna
Sernik kokosowy na zimno 171

kokosowy na zimno :)  Składniki:     400ml mleczka kokosowego     żelatyno-fix     5 sztuk ptasiego mleczka     30g startej gorzkiej czekolady     1 galaretka truskawkowa     około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów     1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie:    Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami(...)osobnej miseczce rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu żelatyno-fix. Wolnym strumieniem wlewamy do mleczka kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody

Amatorka kuchenna
Sernik cynamonowy 234

sernik: 1 kg sera w wiaderku  4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić(...)Dodać ser i przesiane obie mąki, oraz cynamon. Wymieszać Masę serową wylać na ostudzone ciasto i piec 60 minut Ciasto zostawić do wystygnięcia i dopiero wtedy obsypać wiórkami z czekolady Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale z maślanki 208

maślanki naturalnej 30 gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca(...)dzielimy je trójkąty - 8 sztuk Drugi sposób to rozwałkowanie ciasta na prostokąt i pocięcie go również na trójkąty Nakładamy trochę marmolady lub po dwa kawałki czekolady przy szerszej krawędzi i zwijamy od szerszego końca do węższego - formujemy rogalik Nastawiamy piecyk na 190 stopni Uformowane rogaliki układamy na blasze, zachowując pomiędzy nimi odległość i odstawimy jeszcze na ok. 20 minut Smarujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym 199

sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach.   SKŁADNIKI: 3 gruszki, 5 łyżek cukru, 5 dag masła, 1 tabliczka białej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję(...)gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam. 3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem bananowy na ciepło 143

deser, który na pewno jest w stanie poprawić samopoczucie w te zimne i szare dni.  2 banany 3 łyżeczki jogurtu greckiego pół cytryny garść orzechów włoskich i migdałów czekolada mleczna z orzechami 1 łyżeczka cynamonu Banany rozdrabiany widelcem na gładką masę i przekładamy do garnka. Wlewamy sok z połowy cytryny, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy. Następnie(...)dodajemy jogurt grecki, cynamon, mieszamy. Na samym końcu przed samym podaniem rozdrabniamy mniejszą połowę czekolady i dodajemy do kremu delikatnie mieszając. Dekorujemy obficie orzechami i migdałami. Podajemy na ciepło

noteskulinarnyfiga
Piernik z powidłami śliwkowymi 126

pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba Kuronia „Domowe Smaki. Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

noteskulinarnyfiga
Bardzo mocno czekoladowy napój 167

Dzisiaj dla Was słodka propozycja na walentynki i nie tylko. Szybki i smaczny deser w kilka minut.    składniki na 2 szklanki 100 g czekolady deserowej 1 szklanka mleka 1 łyżka kakao szczypta cynamonu szczypta kardamonu 15 kostek lodu świeże truskawki (kilka sztuk) Czekoladę rozpuszczamy w mleku, dodajemy kakao i przyprawy. Po ostudzeniu miksujemy z kostkami lodu za pomocą

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Szyszki z cynamonem 170

ładniejszą i smaczniejszą szyszkę - paradoks zawsze były trzy pierwsze miejsca :)  Szyszki z cynamonem SKŁADNIKI: 50 g ryżu preparowanego  2 duże łyżki masy krówkowej  70 g mlecznej czekolady  1 łyżka masła  1 łyżeczka cynamonu  PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy masę krówkową (ja miałam kajmakową), czekoladę oraz masło, podgrzewamy całość na malutkim ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino" 387

progi  aby ten Nowy 2014 Rok przyniósł każdemu spełnienie i był rokiem spokojnym i zdrowym .... Do siego roku ;)   Kostka Cappuccino SKŁADNIKI: Ciasto 5 jajek 1 gorzka czekolada - tabliczka 1 masło 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody gorącej 130 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino   PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem z cukrem - dokładnie zmiksować. Białka oddzielamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 179

łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki(...)wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudem i smarujemy nim ostudzoną babkę. Dekorujemy roztopioną czekoladą i perełkami cukrowymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki