czekolada - 27946 przepisów (strona:1029/1864)

Babeczki bananowe z czekoladą 135

banany 2 jajka 0,5 szkl oleju 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 tabliczki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Banany rozdziabać widelcem :) 2. Jajka ubić, dodać do nich olej, a następnie pozostałe składniki. Wymieszać. Na końcu dodać rozdrobnione banany. 3. Piec ok 20-25 minut(...)stopniach. 4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zamaczać w niej ostudzone babeczki(to, co wystaje spoza papilotek oczywiście). Można udekorować posypką

Motylkowa Kuchnia
Banoffee Pie 151

puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut(...)żelatynę cały czas mieszając mikserem. Odstawiłyśmy do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć, a następnie przelałyśmy do formy i dalej chłodziłyśmy całe ciasto aż do całkowitego zgęstnienia. Przed podaniem posypałyśmy pokruszoną czekoladą.  Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę jest dobra, nie za słodka

Motylkowa Kuchnia
W-Z'tka 182

pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 330g śmietany kremówki 36% 200g serka homo 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody Polewa czekoladowa: pół tabliczki mlecznej czekolady łyżka margaryny 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut(...)kremówki dodawać po łyżce serka i zmiksować. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia, chwilę przestudzić. Żelatynę dodać do kremówki i zmiksować do połączenia składników, 3. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu dodać kakao i cukier puder, wymieszać do połączenia składników. 4. Przełożenie: Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat

Motylkowa Kuchnia
Szafirowy serowy deser 182

postanowiłam zrobić taki deser. Prosty, szybki i smaczny. (zdjęcie nie najlepsze bo telefonem zrobione) A oto przepis: na 4 porcje 3/4 sera z wiaderka 1 galaretka szafirowa cukier puder czekolada do dekoracji Przygotowanie. Galaretkę rozposzczamy w połowie porcji wody niż jest na opakowaniu. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia i stężenia. W między czasie mieszamy ser z cukrem pudrem(...)łyżki, gdy galaretka wystygnie i trochę stężeje dodajemy do sera i mieszmay do połączenia składników. Przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Z mascarpone i truskawkami 187

łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone 250 ml kremówki (30% , 32%) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto(...)łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać. Połączenie: Gdy biszkopt ostygnie ułożyć na nim umyte i odszypułkowane truskawki, na truskawki wyłożyć krem. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach i posypać krem. Ciasto pokroić w kostkę i na każdej kostce ułożyć całą umytą truskawkę. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
mus truskawkowy na zimno, czyli deser pyszny... 147

Składniki: truskawki 1 kg, jogurt gęsty 380 ml, serek homogenizowany 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, żelatyna 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 20 sztuk, czekolada mleczna 100 gram, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka truskawki dojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem(...)gorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny rozmieszać w 600 ml gorącej wody i tężejącą galaretkę wlać na masę, schować

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 172

Masa 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 kostki masła 0,5 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady   Wykonanie Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, po czym pod koniec ubijania, gdy piana jest niemal sztywna, powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy(...)wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem ciasto musimy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce

psgotujemy
Bajaderki 176

masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada   Wykonanie:   Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy(...)mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki

psgotujemy
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 122

łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając(...)dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto kokosowe kapitańskie 187

cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady 20 g wiórek kokosowych 50 ml rumu 500 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru 1-2 opakowania śmietan(...)rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki.  Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej masy dodać kokos i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mleczko kokosowe

Passions hobbies life
Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 132

cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja 30 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 50 dag malin  świeże listki mięty Polewa kakaowa: 1/4 kostki margaryny lub masła 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam

Apetyczna babeczka
Rolada biszkoptowa z galaretką 197

Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając(...)rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę. Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Biszkopt z musem truskawkowym 160

dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształu KREM: 2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna) 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone  MUS: 300 g truskawek (świeże lub rozmrożone) 3 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka oddzielić od żółtek, ubić bardzo(...)wymieszać. Przełożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 30 min w 180 stopniach C. Dzień wcześniej zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekolady. Schłodzić w lodówce całą noc. Następnego dnia masę zmiksować, dodając serek mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami

Cakes By Kejt
Miniserniczki z malinami i białą czekoladą 146

zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód i budyń zmiksować, dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać. Masa jest dość rzadka. Rozlać do papilotek

Cakes By Kejt
Tort czekoladowy 132

modyfikacjami) oraz domowego dżemiku. Razem daje smak idealny. Polecam!  Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie(...)suchego patyczka). Upuścić z blaszką na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przekroić na trzy blaty. KREM: Śmietankę bardzo mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania