budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo ". Już sam tytuł jest zapowiedzią niesamowitych opowieści o pochodzeniu i historii różnych produktów i potraw. Jest rozdział o pomidorach, mące, czekoladzie, czosnku i cebuli. Jak przeczytałam na odwrocie książki: " Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego(...)opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. " To mi się podoba. Książka historyczna o jedzeniu, którą można czytać z wypiekami na twarzy niczym najlepszy kryminał! Cena: 59,90 zł Moja kuchnia
Chilli Czosnek i Oliwaświęta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam. Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej czekolada do ozdobienia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać(...)ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka do połowy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i ozdobić. Przepis z bloga Moje Wypiek
Ala piecze i gotujepełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 - 3 słoiki powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy masy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia(...)Ciasto przełożone powidłami potrzebuje jeszcze ok 5-7 dni, aby było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami
Apetyczna babeczkacukru 5 kropli aromatu waniliowego 500 g serka mascarpone 175 ml mocnej kawy espresso 125 ml rumu lub brandy 24 biszkopty "języczki" 2 łyżki kakao 2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie) przygotowanie 4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku a sitko oprzeć na garnku(...)Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać kakao i ewentualnie czekoladą . Smacznego! Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa. Dałam mniej cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne. Zamiast aromatu waniliowego dałam
Stare Garypłaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania blachy * kasza manna- do obsypania * czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wiśnie odsączyć i osuszyć. Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią. Miksując, dodawać jajka i advocat. Odjąć(...)delikatnie wciskając je w masę. Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie. Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem. Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :))) * płatki owsiane- 2 szklanki * bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni) * woda- 1 szkl.** * opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowego Piekarnik nastawić na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę. Konsystencja ciasta powinna być(...)przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!) Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około 3,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym. Polać batoniki. Smacznego! :) * Jeżeli masa jest za sucha i się nie klei, to trzeba dolewać tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeżeli jednak masa wyjdzie rzadka
Kraina Miodem Płynącaszklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki Ciasto: Piekarnik nastawić na 175 stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao. Masę przelać do dużej misy miksera(...)delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać powidła i wymieszać. Przestudzić i przełożyć na wierzch ciasta. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPolecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania. składniki: 125 g masła lub margaryny 170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki(...)cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej 80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady) Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść
Monia miesza i gotujeszklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowa Polewa: ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu(...)dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek. Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć, ten zniknął
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę(...)czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy
Apetyczna babeczkaforemke.Zwiekszamy rowniez skladniki na spod sernika.Czy sernik jest dostatecznie slodki najlepiej skosztowac mase serowa w trakcie wyrabiania. Skladniki na spod sernika: 5 sucharkow pelnoziarnistych( Brandt Zwieback) 50 g gorzkiej czekolady 60 % 50 g mielonych migdalow Skladniki na mase serowa: 750 g sera 70 g stewii (3/4 szklanki) lub 1 szklanka cukru(uzylam stewii-50 % kalorii mniej) 3 jaja(...)maki ziemniaczanej 1 lyzka esencji wanilowej lub 1 cukier waniliowy 150 g mrozonych malin Skladniki na polewe malinowa: 150 g mrozonych malin 1 lyzka stewii Wykonanie: Sucharki z czekolada wrzucamy do blendera i miksujemy na drobne okruszki..Mieszamy z migdalami.Tortownice wykladamy papierem do pieczenia a bok foremki smarujemy maslem.Zmiksowane okruszki wysypujemy na dno tortownicy,Wyrownujemy,ugniatamy i wkladamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubicie bardziej - sernik czy brownies,bo mozecie oba przysmaki zjesc jednoczesnie.Do tego swieze maliny i gotowe.Mhm...po prostu pycha!A jaki zapach...Podczas pieczenia unosi sie zniewalajacy zapach czekolady i malin. Ciasto upieklam w foremce 23x30 cm.Zapraszam do przepisu. Skladniki: spod na brownies: 200 g gorzkiej czekolady(75 %) 80 g masla 120 g cukru 2 jajka 1/2 extraktu z wanilii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem ,zaraz musialam wyprobowac przepis. Bylam pewna,ze beda jeszcze smaczniejsze(...)masy macepanowej 100 g cukru pudru Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao) 1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumu Wykonanie: Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu cudowny.Oj,jest pelen smakow,bo i spod z kokosowych ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni. Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!margaryny Kasia 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 75 g drobnego cukru trzcinowego 75 g cukru brązowego Deremara 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady mlecznej z bakaliami 20 g czekolady mlecznej 6 czekoladowych jajeczek 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni