czekolada - 27946 przepisów (strona:1030/1864)

Kopiec Kreta domowy 147

łyżki kakao - 1 1/2 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem i dodatki: - 500g kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekolady -  4 banany - 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Margarynę, mleko i cukier podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Po zdjęciu z ognia dodaję(...)ciasto ostygnie. Wtedy dopiero odcinam wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Można przekroić je tak, aby się wszystkie zmieściły. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem, dodaję do niej pokruszoną czekoladę (lub startą na grubej tarce) oraz przygotowaną żelatynę. Mieszam.  Masę układam na bananach formułując kopiec. Resztę ciasta kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą

Kuchnia co dnia
Ciasto Strzępiec 175

żółtka - 20 dag masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka(...)trzecią częścią ciasta.  Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 45-50 minut Po upieczeniu i wystygnięciu polewam ciasto roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej zrobić niedbałą kratkę

Kuchnia co dnia
Domowe pieguski 159

pieguski (oryginalny przepis TU ) Składniki: - 200g masła - 3/4 szklanki cukru  - 1 jajko - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich - 1 garść rodzynek i żurawiny  Forma: blacha z piekarnika  Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól, sodę(...)dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę.    Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 12-15 minut

Kuchnia co dnia
Jaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą 175

Jaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą Składniki: - 3/4 szklanki mleka - 3-5 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki konfitury śliwka prażona z czekoladą Przygotowanie: Mleko wlewam do garnczka i zagotowuję. Wtedy dodaję płatki jaglane i gotuję je około 3-5 minut ciągle mieszając. Dodaję również cukier. Jeszcze ciepłe przekładam do miseczki i dodaję konfiturę śliwkową

Kuchnia co dnia
Brioszka z truskawkami z sosem czekoladowym 89

umiem zrobić opcji "tutaj" więc jeśli, ktoś mógłby się ze mną podzielić jak to zrobić będę wdzięczna za pomoc.  brioszka truskawki  sos czekoladowy Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki czekolady pół szklanki mleka 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej strzykawka Rozpuszczam pół tabliczki gorzkiej czekolady, następnie biorę pół szklanki mleka i rozpuszczam w nim łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Zagotowuje. Lekko wystudzony wkładam

AZgotuj!
Białe Brownie z malinami 155

pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.  100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram cukier 70 gram białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia  maliny mrożone do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić, przelać do naczynia i wymieszać z masłem

AZgotuj!
Miętowa galaretka z wodą gazowaną 170

Mocne orzeźwienie. Galaretka wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że zamoczę połowę jej w gorzkiej czekoladzie. Ale jest taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok. 150 ml syropu miętowego 500 ml wody gazowanej 2 łyżki żelatyny   Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam

AZgotuj!
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 253

ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki 30% bezy ozdoby z czekolady Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty(...)delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego! Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO Tagged: brzoskwinie , jeżyny , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Świąteczne ciasteczka 174

pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła - 75g brązowego cukru - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - pół łyżeczki olejku waniliowego - 75g suszonej żurawiny - 140g białej czekolady startej na tarce na grubych oczkach - 50g drobno posiekanych orzechów włoskich  Sposób przygotowania:   W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksować masło i cukier(...)rodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto Słonecznikowe 139

wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt(...)temp. 160 st. Odstawiamy do przestygnięcia Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła. UKŁADAMY: biszkopt, krem, płyta słonecznikowa, krem, biszkopt, krem i na górze starta gorzka czekolada

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto 3 Bit 173

kolejne ciasto, w którym wykorzystuje się herbatniki. Masę budyniową można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo serdecznie polecamy.  Składniki: - 3 budynie waniliowe - 3 śmietan fix - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 0,5 l śmietanki  36% - 0,5 l mleka - 3 paczki herbatników (około 550g) - puszka masy krówkowej kajmak - kostka masła  Sposób przygotowania: Gotujemy masę budyniową:  3 budynie(...)warstwami:  Herbatniki  Masa budyniowa   Herbatniki Masa Krówkowa  Herbatniki  Śmietana (pozostawić około 1/3 śmietany)  Herbatniki  Pozostała część śmietany  Posypać starkowaną  czekoladą

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto migdałowe 340

płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła w temperaturze pokojowej - 220g cukru - 3 jajka - 2 łyżeczki olejku migdałowego - łyżeczka olejku wanilinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 10 łyżek mąki - 2 tabliczki czekolady (gorzka, mleczna) - śmietanka Sposób przygotowania:  Przygotowujemy foremkę o średnicy 24cm.  Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Rozdrabniamy migdały w bardzo drobne kawałeczki.  Ucieramy masło(...)dodajemy do reszty składników.  Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami

Pan i Pani Smith w kuchni
Czekoladowy fondant 145

niezwykle sycące. Dla mnie wystarczył tylko jeden. Jeśli zrobiliśmy ich za dużo, zawsze można je zamrozić i upiec w razie pojawienia się niezapowiedzianych gości.   Składniki: - 200g gorzkiej czekolady - 200g masła - 200g cukru - 4 całe jajka - 4 żółtka - 200g mąki pszennej   Sposób przygotowania: Do pieczenia używamy silikonowych foremek, które smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do lodówki. Masło kroimy(...)kostkę i rozpuszczamy wraz z czekoladą na kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Do otrzymanej masy stopniowo dodajemy mąkę, stale miksując. W kilku porcjach dodajemy masę czekoladową, cały czas mieszając na najmniejszych obrotach miksera. Powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort kajmakowy 264

serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku  - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki"   Sposób przygotowania:  Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy(...)szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa.  Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki.  Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 130

SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo(...)szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania