czekolada - 27946 przepisów (strona:1023/1864)

DOMOWA BIAŁA CZEKOLADA 3071

Wszyscy liczący kalorie niech opuszczą ten post, albo ... zamkną oczy :))  Albowiem będzie grzesznie ... słodko i kalorycznie.  I pyyysznie! :))  Domowa czekolada.  Śmietankowa rozkosz na podniebieniu.  Już po maleńkim kawałku wyzwalają się endorfiny ... Dziś w wersji "czystej" bez dodatków. Miłośnikom takiej dawki słodkości podpowiem tylko, że gdyby chcieli skorzystać z przepisu polecam moją wersję wzbogacić o suszoną(...)minut. Po upływie 15-20 minut zauważymy, że masa zaczyna po woli gęstnieć. Po 40 minutach powinna już być bardzo gęsta. Im dłużej będziemy masę podgrzewać, tym nasza czekolada będzie później bardziej krucha. Nie zostawiajmy masy zbyt długo bez mieszania, gdyż gotując się lekko bulgocze, i może się przypalić. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią gorącą, gęstą masę czekoladową

Walijskie Pichcenie
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 225

podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka:  1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka Wskazane osoby proszę

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 222

soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki.   Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady, jaką od nich dostałam w prezencie udekorowana była wanilią, truskawkami i solą morską. Wspaniała! Niezwykłe, cudowne połączenie. I szczera radość, że marzenia naprawdę się spełniają

KUCHARNIA
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 210

trudniejsze, ponieważ dzieci w tym wieku mają już indywidualne preferencje żywieniowe i swoje kaprysy. Także zapotrzebowanie dwulatków na różnorodne składniki odżywcze jest coraz większe . Absolutna prawda! Zapotrzebowanie  na czekoladę nieustannie wzrasta, podobnie jest z karmelem i lodami, że nie wspomnę o dobrym winie i kawie;)  I jasne, że kaprysimy - to naturalne, że prawdziwy smakosz zadowala się tylko smacznym(...)uparcie trzymać. Warto jednak eksperymentować i zachęcać dziecko do próbowania nowości, wprowadzając do jego diety nieznane wcześniej smaki i produkty .  O tak, mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy.  Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 241

dziwacznym nawykiem chowania kawiarnianych cukrów w torebce. W ulubionych trampkach i jeansach z krokiem w kolonach czuć się lepiej niż w odprasowanym kostiumie.  Być sobą.  Nocą wyjadać czekoladę.  Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki.  Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie.  Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać(...)sobą. A Ty? Jesteś? Nie trzeba znać się od lat, by czuć się z sobą dobrze. Nie trzeba wiele mówić, by wiedzieć, że się rozumie. Wystarczy tak niewiele. Zimą czekolada (klik) , wiosną czosnek niedźwiedzi . Każda z nas inna, a jednak nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie ugotowały czegoś razem. Czegoś co pachnie i smakuje naszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim .  Moje

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 213

przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem - poezja

KUCHARNIA
Ciasto -3 BIT 366

cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy(...)zmięknąć. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 195

Skladniki na przygotowanie czekoladowego kremu: * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 50g kremówki Czekolade rozpusc w kapieli wodnej i wmieszaj w nia kremówke. Calosc zmiksuj przez chwile na niskich obrotach tak, aby masa byla puszysta. Przygotowana w ten sposób mase nakladaj do ostudzonych filizanek(...)Dodatkowo: * 1/4 tabliczki mlecznej czekolady * bita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj nia na pergaminie ksztalt uszka filizanki. Pozostaw do zastygniecia, a potem przytwierdz do upieczonej filizanki przy pomocy np. lukru. Bita smietane nalóz na wierzch filizanek i spożytkuj kakao do obsypania calosci.....SMACZNEGO

w mojej kuchni
Brzoskwiniowy smak lata---orzechowy biszkopt 215

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 7 jajek (M) ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 50 g czekolady dobrej jakości startej na tarce 100 g zmielonych orzechów włoskich * *świeże orzechy włoskie należy wcześniej obrać z łupin i prażyć na patelni na średnim gazie często mieszając, aż zaczną odpadać łuski. Ostudzić(...)wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C bez termoobiegu. Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski, plus starta czekolada. Wszystko ze soba łaczymy-mieszamy Żółtka roztrzepujemy , Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dosypujemy cukier., łyżka po łyżce, aż każda porcja cukru zostanie

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 176

ostygna.,,,,                      ,, Skladniki na przygotowanie czekoladowego kremu : * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 50g kremówki Czekolade rozpusc w kapieli wodnej i  wmieszaj w nia kremówke. Calosc zmiksuj przez chwile na niskich obrotach tak, aby masa byla puszysta. Przygotowana w ten sposób(...)mase nakladaj do ostudzonych filizanek. Dodatkowo: * 1/4 tabliczki mlecznej czekolady * bita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj nia na pergaminie ksztalt uszka filizanki. Pozostaw do zastygniecia, a potem przytwierdz do upieczonej filizanki przy pomocy np. lukru. Bita smietane nalóz na wierzch filizanek i spożytkuj kakao do obsypania calosci..SMACZNEGO

w mojej kuchni
BABECZKI Z CZEKOLADA I JABŁKAMI 154

jablka pokrojone w kosteczke,    kawalki czekolady   Wykonanie: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. W osobnej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Do masy maslanej dodawac kolejno jajka. Wymieszac, dosypac partiami make. Wlac mleko. Delikatnie polaczyc. Wsypac jablka i wymieszac, nakladac do foremek natluszczonych lub wylozonych papilotkami.Dodać kawałki czekolady..  Piec okolo

w mojej kuchni
Hornow CONFICIERE FELICITAS, czyli Manufaktura Czekolady 159

czynne od Pn-Pt. od 8do 18 a w sobote od 9 do 16                   Manufaktura czekolady Felicitas“ w Hornow                         Manufaktura położona w małej miejscowości Hornow ,  w sielskim otoczeniu, została założona w latach 90 tych ubiegłego wieku przez dwoje(...)powstają „czekoladowe dzieła sztuki”. W trakcie wizyty obejrzymy medialną prezentację,procesu produkcji i jej historię .  W trakcie której odbędzie się degustacja wyrobów czekoladowych / czekoladki + kawa lub czekolada /  .Na zakończenie zakupy w sklepiku. Niemcy i  Łużyczanie  kształtowali historię tego dwujęzycznego miasta. .   Łużyce Dolne obejmują historycznie obszar między Łabą i Bober, pomiędzy Czarnym Elster

w mojej kuchni
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 646

cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)Misto il frullatore mentre frittura loro quando erano abbastanza morbido . Lo zucchero deve essere dato alla fine , dopo aver ottenuto la giusta consistenza ho aggiunto 80g di cacao e czekoladę. - dopo l'aggiunta di cioccolato e cacao PLUM BURRO ispessiscono e si deve mescolare ... My jam cotto due giorni dopo circa 2,5 ore a fuoco molto basso , mescolando ogni

w mojej kuchni
rozgrzewające ciastka---dolci di riscaldamento 158

Składniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli,imbir i kurkuma =1 łyżeczka  kurkumy ,pół łyżeczki imbiru i pół chilli,ilość można zwiekszyc ,według własnych upodobań.. Wykonanie(...)wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200º C. Piec ok. 10 – 15min. Po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą. Smacznego! Ingredienti      di burro 250g      Zucchero a velo 100g      3-4 tuorli      340g

w mojej kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 195

łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe  Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek do dekoracji lub płatki migdałów  Wykonanie biszkoptu(...)minut.Zdejmujemy z ognia ,wsypujemy galaretki i  mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. Wykonanie bitej śmietany Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder , stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem nie przerywając mieszania

w mojej kuchni