czekolada - 27946 przepisów (strona:1014/1864)

Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 589

czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Polewa: 200g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu

Smakowy Raj
Puchar owocowy, a więc owoce skąpane w galaretce z bitą śmietanka :) 184

wybrałam cytrynową) 200ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy ją w kosteczki. Gruszki, banany i kiwi kroimy w kosteczki. Jeśli winogrona nie są bezpestkowe, możemy je przekroić(...)warstwami do pucharków, na przemian z galaretką. Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i pokrywamy nią wierz deseru. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Garnuszek wkładamy do naczynia z zimną wodą i cały czas mieszamy, by polewa przestygła. Zimnawą polewą przyozdabiamy deser i na koniec posypujemy kolorową posypką

Smakowy Raj
Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą 208

innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :) Na koniec dodajemy mąkę(...)składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Wuzetka na prostym cieście babkowym 223

średni dżem np. truskawkowy ( ok. 280g) 800ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 3 śmietan fixy (gdy jest ciepło można dać 4) Ok. 50g czekolady deserowej lub gorzkiej Jajka, cukier, olej, kefir, sodę i dżem razem mieszamy, następnie dodajemy kakao i stopniowo mąkę. Wszystko razem dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciasto wylewamy na średniej(...)ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na cieście. Najlepiej najpierw ciasto rozłożyć łyżką lub szpatułką, rozsmarować, po czym wyrównać długim nożem. Czekoladę trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie posypujemy nią ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu, by dobrze przeszło przed podaniem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Smakowy Raj
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 233

szklanki cukru 1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g) 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy(...)grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta

Smakowy Raj
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 232

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 ½ szklanki mąki Wierzch: 400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku) 70g masła 100g kokosu Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę. Polewa: 40g czekolady 40ml mleka lub wody Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę(...)krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy kokos i całość razem mieszamy łyżką, a następnie rozsmarowujemy równomierni po ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a następnie zagotowujemy razem z mlekiem, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie wody i jeszcze raz zagotowujemy

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 212

pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką(...)zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając do czasu, gdy polewa się zagotuje. Jeśli jej konsystencja będzie zbyt gęsta

Smakowy Raj
Rolada waflowa Rafaello 377

łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan – fix 1 łyżeczka cukru waniliowego 50g białej czekolady (potartej)   Z 200ML mleka odlewamy około pół szklanki, w niej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści(...)miksując. Wersja z śmietan – fixem – łatwa: W wersji z śmietan fixem śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixem do sztywności. Na koniec do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i mieszamy łyżką. Ubitą śmietankę przekładamy do szprycy, rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką lub do mocnego woreczka   i odcinamy jego koniec. Śmietanę wyciskamy   wzdłuż wafla, około

Smakowy Raj
Sernik kokosowy 407

łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło(...)Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik. Smacznego

kgwjanczewo
Tartaletki Oreo 309

przepisu wychodzi 6 tartaletek. Foremka o średnicy 6,5cm u dołu i 9cm u góry. Składniki: Spód: opakowanie (175g) ciasteczek oreo 60g roztopionego masła Masa: 200g śmietanki 36% 200g czekolady mlecznej 100g masła   Dodatkowo: kilka ciasteczek do dekoracji Ciasteczka razem z nadzieniem mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Foremki wyklejamy ciastem i wkładamy do lodówki, żeby się mocno(...)schłodziło. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i czekoladę. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciepłą masę wlewamy do foremek, dekorujemy ciasteczkami i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. GOTOWE! SMACZNEGO!:))  Przepis podpatrzony na stronie Słodkie Fantazje

Czerwona Porzeczka
Czekoladowe ciasto amarantusowe 207

niż białko soi, bardzo ważną cechą amarantusa jest również to, że nie zawiera glutenu. Składniki: - 7 łyżek mąki z amarantusa - 170g jogurtu naturalnego  - 3 jajka od szczęśliwej kury :) - czekolada gorzka 100g - 3 łyżki kakao - 5 łyżek cukru lub innego słodu  - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej mąkę, proszek

zdrowa vege kuchnia
Truskawkowy sernik na zimno 330

truskawki - 0,5 kg  - żelatyna - 20 g  - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g)  - miód (3 łyżki) lub stewia  - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie  - gorzka czekolada - 1 tabliczka Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować(...)tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto.  Smacznego

Fit-amina
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 744

zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę(...)masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka z marcepanem i ricottą 251

szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy i drobno pokruszony marcepan, cały czas ucierając. W drugiej misce(...)wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do połączenia składników. Polewamy ostygniętą babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Całość możemy ozdobić posiekanymi migdałami. Gotowe

My Culinary Art
Ciasto czekoladowo - malinowe 173

bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100g malin ( ja miałam mrożone) Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić(...)masło, czekoladę, wodę, kakao i cukry. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować.  W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej

pink envelope