Naprawdę naszło mnie na eksperymentowanie w kuchni, więc poszłam na całość i spróbowałam połączenia mięsa z czekoladą, a raczej kakao, ale i tak było obłędne w smaku. Nie spodziewałam się, że z tak różnorodnych składników można stworzyć coś tak pysznego, a do tego tak sycącego, że nie sposób zjeść całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję(...)także posmakuje :) Składniki: 1 1/2 kg żeberek mięsnych sól przyprawa pomidor z chili Sos czekoladowy: sos z pieczenia mięsa 1 łyża kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady chili do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego Wykonanie: Opłukane i osuszone mięso nacieram solą i przyprawa pomidor z chili, odstawiam do lodówki
Bea(u)ty kitchenserową: 60 dag białego sera 4 jajka 1 opakowanie wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru, najlepiej pudru 1/2 kostki masła Wykonanie: Szykujemy ciasto; cukier, masło, mleko i kakao gotujemy, robiąc czekoladę. Odlewamy z tego ok 3/4 szklanki tej czekolady do polania ciasta po wierzchu, ale nie koniecznie. Do większej części dodajemy , ucierając, po jednym żółtku na przemian z mąką wymieszaną
Ciasteczkowy Potwórpodczas stygnięcia nie powstała na wierzchu kożuch. Gotowy budyń również odstawiam do ostygnięcia. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc. Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam środek pozostawiając ok 1/2 cm ciasta na spodzie i ściankach. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję(...)końcu dodaję rozkruszony środek i wierzch biszkoptu, i delikatnie mieszam całość z masą. Tym wypełniam wydrążony biszkopt, wyrównuję i schładzam. Gotowy torcik polewam płynną czekoladą i jeszcze raz odstawiam w chłodne miejsce. Potem już tylko pozostaje udekorować torcik z wierzchu. Ja użyłam do tego wiórek kokosowych. A tak wygląda po ukrojeniu
Ciasteczkowy PotwórWykonanie: Do garnuszka wkładam masło, cukier, kakao i mleko, i wszystko razem podgrzewam,aż powstanie czekolada.Dodaję rum oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce(...)prostu widelcem. Do tego przepisu pasuje praktycznie każdy rodzaj ciasta, najważniejsze aby było już suche a nie świeże Drugim sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki 30% i 3 łyżek rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej
Ciasteczkowy Potwórrodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam(...)grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło. Masa śmietankowa -Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach
Ciasteczkowy Potwórpieczenia 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Dżem: 1/2 słoika dżemu z aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii Polewa: 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam(...)dwie części. Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito i smaruję oba przekrojone ciasta. Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką
Ciasteczkowy Potwórproszku do pieczenia * masa serowa : - 0,5 kg sera mielonego z wiaderka - 0,5 l śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej) - 1 galaretka - 1 szklanka wrzątku * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy. Przelać(...)przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Smacznego
CookYourselfżelatynę schłodzić). Poncz: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; 2 szklanki bardzo gorącej wody; 2 kieliszki rumu; Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych lub podłużnych ciastek biszkoptowych; trochę kawy cappucino lub startej czekolady do posypania ciasta; Wykonanie: Zaparzyć kawę, dodać rum i wystudzić. Do przygotowania ciasta potrzebne jest również 1 opakowanie okrągłych ciastek biszkoptowych. Upieczony i wystudzony biszkopt należy przekroić na pół. Spód(...)wyłożyć resztę masy (troszkę należy zostawić na posmarowanie wierzchu ciasta). Masę przykrywamy biszkoptem, ponczujemy resztą kawy z rumem.Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym kremem. Gotowe ciasto posypujemy kawą cappucino lub startą czekoladą. Uwagi: 1. Ciasto trzeba przekładać kremem dosyć szybko, gdyż masa tężeje. 2. Czasami krem może być zbyt rzadki, wówczas trzeba włożyć go do lodówki i sprawdzać, czy zaczął już tężeć
In my kitchenPrzepis na te muffinki znalazłam u Arabeski . Ten drobny wypiek od razu wpadł mi w oko, bo co jak co, ale tam gdzie ser i czekolada, to od razu wyczuwam na odległość:) Składniki: 1/2 szklanki cukru; 2 duże jajka; 180 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka; 70 g masła; ew. odrobina aromatu waniliowego(...)proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek muffinkowych, na środek położyć po łyżeczce masy serowej (serek wymieszany z cukrem) i posypać groszkami czekoladowymi (może być posiekana czekolada). Piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia
In my kitchenłyżeczka sody; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 3 bardzo dojrzałe banany (małe lub średnie); 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła; 1 jajko; 1 tabliczka białej czekolady (grubo posiekanej); Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki, tj. mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem zmiksować banany. Do zmiksowanych bananów dodać olej(...)jajko i chwilkę składniki pomiksować ze sobą. Następnie wsypać do mieszqaniny bananowej suche składniki, dodać pokrojoną grubo czekoladę i delikatnie wymieszać (nie za długo). Ciasto wyłożyć do formy na muffiny (wcześniej wysmarowanej lub wyłożonej papilotkami pergaminowymi). Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 o C. Przestudzone muffinki można pokryć dowolną polewą czekoladową
In my kitchenwymieszać. Na końcu dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody. Dodatkowo: 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny); 1 paczka okrągłych biszkoptów; 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej; Przełożenie ciasta: Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę(...)biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę. Moja uwaga: śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej
In my kitchenpianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać
In my kitchenszklanki mleka w proszku; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 150 g miękkiego masła; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka; 125 g białej czekolady (posiekanej); Wykonanie: Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu(...)jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 o C przez 10 minut. Upieczone ciasteczka
In my kitchen