hehehe i wiem to sama po sobie. Potrafie wytrzymac bez slodyczy miesiac czy dwa ,ale raz na jakis czas przeciez to nic takiego . Nie mowie oczywiscie o tabliczce czekolady na raz czy paczce duzych chipsow, ale bardziej o koste deserowej czekolady, herbatnikach czy ciasteczku owsianym albo tak jak ja dzisiaj deserek z jogurtu :) mniaammmm :D . Oczywiscie ludzie ktorzy
PychaDaniajest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera(...)ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany 18% 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej 50 g solonych orzeszków ziemnych Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na cząstki. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze części masło. Roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno posiekać. Cukier, jajka, migdały, mąkę, sodę oraz
Bulliospodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie pokruszyć, czekoladę
Bulliomasy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Herbatniki dokładnie pokruszyć. Wymieszać z mlekiem i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem(...)piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik. Posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki. Podawać po minimum kilku godzinach
Bulliomanny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników (po 250 g) Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/4 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 200 g masła. Kakao rozpuścić(...)wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ja ułożyłam 4 warstwy herbatników w formie o wymiarach 28 x 22 cm. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji). Polewa nie jest zbyt gęsta po przygotowaniu, ale zastyga wystarczająco w lodówce
Bulliokaczka 100 g placka drożdżowego, 100 g płatków migdałowych, 100 g rodzynek sułtanek, 100 g czekolady deserowej, 2 jajka, 150 ml sherry, sól Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem(...)skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Placek drożdżowy namoczyć w sherry, zmiksować z żółtkami. Wymieszać z posiekaną czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałów. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wyłożyć na farsz i delikatnie wymieszać. Kaczkę napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek
królestwo garówproszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka banan 2 duże miód 4 łyżki /ew. ksylitol cynamon 2 łyżeczki dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia(...)dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol. Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę około 30 minut. W tym czasie przygotowuje polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę. Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów i kolorowymi skórkami. Gotowe. Smacznego
IzaGotujezdjęcia musiałam zrobić drugą partię... Jeszcze prostsze i równie smaczne: Moje Domowe Żelki Owocowe! Klik Dziecinnie Proste Domowe Lody C zekoladowe Składniki: eko mleko kokosowe puszka, eko czekolada 1/3 kostki (jesli dasz gorzką dla posłodzenia dodaj ksylitolu do wody), ciepła przegotowana woda 150 ml (ja osłodziłam ją dodatkowo ksylitolem) Jak to zamienić w Pyszne Lody Czekoladowe? Z czajnika(...)wodę wlej do miski, wrzuć czekoladę i ksylitol. Mieszaj do rozpuszczenia. Do miski dodaj mleko kokosowe. Mieszaj mikserem do uzykania gładkiej masy. Przelej do zamykanego pojemnika i odstaw do zamrażarki na około 3h. To Wszystko! Smacznego! Proponuję jeszcze do deseru dorzucić owoce lub orzechy - pycha! A jeśli na te LODY wpadłaś tylko POPATRZEĆ bo się ODCHUDZASZ to łap Darmowa
IzaGotujemasła, 80 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut(...)miksujemy, aż do jego rozprowadzenia. Możemy dodać trochę cukru, jeśli lubimy słodkie śmietany. Przekładamy ubitą śmietanę do szprycy i wyciskamy na schłodzone babeczki. Na koniec dekorujemy orzechem w czekoladzie
Aga w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * pół tabliczki białej czekolady - 50g Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut
Magiczne Życie MartySkładniki: szklanka startej na wiórki czekolady 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki cukru szklanka wody łyżeczka ekstraktu waniliowego Przyrządzanie: Wódkę i wiórki czekoladowe wymieszać w szczelnym naczyniu, wstrząsnąć i odstawić na tydzień. Po tym czasie, zagotować wodę i dodać cukier. Kiedy syrop przestygnie dodać go do naczynia z czekoladą i wódką i pozostawić na kolejny dzień. Przed podaniem odcedzić wiórki
Bon Ton ItaliaBrudne buźki, to takie urocze. Od czekolady? Przeurocze. Ale bynajmniej nie w tym wieku. Chłopak kończy w tym tygodniu 9 miesięcy, na czekoladę jeszcze się na pewno nie porwiemy. Nutella z awokado jest na prawdę pyszna i jak dla mnie ta normalna może nie istnieć ;) Potrzebujemy: 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 5 daktyli wcześniej zalanych wrzątkiem (ppół godziny wcześniej
MamaOskarkapierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy
królestwo garówMerlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz czerwonych mięs. Pani Marika Bonomo poleca spróbować go z gorzką czekoladą. Wino zdecydowanie nie przekonało mnie. Może kolejny rocznik będzie smaczniejszy. Valpolicella Classico Monte del Fra 2013 – ( 39.00 zł.) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. W nosie wyczuwalne aromaty owocowe wiśniowe i śliwkowe lekko(...)dębowych beczkach. W wyniku tych prac uzyskujemy wino potężne, z aromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe
królestwo garówjest specjalne menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny „mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą” nie mogłam się oprzeć. I w ten sposób zamówiłam deser, a czy zrobiłam dobrze … o tym później. Do Navony poszłam z córką i razem wybrałyśmy pozostałe dwa dania. Wybór padł(...)słowo o szpinaku – jak dla mnie idealny. Nie rozgotowany, idealnie doprawiony, nie przesolony – dla niektórych przyprawić oznacza dużo posolić. No i na koniec deser. „Mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą”... i nagle się okaże, iż skłamałam wcześniej, mówiąc, że napiszę coś o deserze... Nic, nie napiszę... rozmarzyłam się... przepraszam
królestwo garów