ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy(...)wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wszystko mieszamy i lukier jest gotowy. Babkę gdy przestygnie polewamy niezbyt ciepłym lukrem. U mnie część lukru wsiąkła w skórke ciasta
Dzieje kuchennej Wiewiórycukier waniliowy lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mocnego, przestudzonego naparu z kawy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Polewa: 150 -200 ml śmietany 30-36% 150 g gorzkiej czekolady Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Do utartej masy dodawać -ciągle miksując(...)minut a następnie wyjąć do dalszego ostudzenia na kratkę. Polewa: Śmietanę podgrzać w rondelku aż będzie bardzo gorąca, ALE nie zagotować. Odstawić rondelek z palnika i dodać połamaną czekoladę. Zostawić na kilka minut a następnie energicznie wymieszać aż masa będzie jednolita. Przestudzoną polewę wylać na wystudzoną babkę. Smacznego źródło: http://slodkie.blox.pl/2012/11/Babka-kawowa.html Post Babka kawowa pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plmasła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne Dodajemy po jednym
Proste Potrawyłyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło ubić z cukrem na białą,puszystą masę.Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę(...)zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki mąki,1/2 łyżki proszku do pieczenia,1/2 łyżki soku z cytryny. Krem: 1 puszka ananasa(krążki), 800g śmietany 20% – 30%, 1,5 szklanki cukru, Polewa: 50 g ciemnej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę z paroma kroplami soku z cytryny. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier(...)należy się starać by była to idealna figura geometryczna, tylko, żeby przybrało formę nierównego wzgórza. Pokryć resztą kremu i wstawić do lodówki.W mikrofalówce lub na małym ogniu roztopić czekoladę w mleku.Kiedy troszkę ostygnie dodać masło i wymieszać glazurę.Ostudzić do temp. pokojowej i ozdobić torcik.Włożyć do lodówki na parę godzin
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 120 g mielonych migdałów, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 4 jajka (pokojowa temperatura), łyżka startej skórki pomarańczowej, 125 g twarogu (np. ricotta), 80 g gorzkiej czekolady, 100 g dżemu morelowego. Przygotowanie: Formę natłuścić. Wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka(...)upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 230 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, 180 g mąki, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g czekolady, 50 kakao, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Przygotowanie: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem (można użyć normalnego, ale wtedy trzeba dłużej ucierać, aż się rozpuści). Dodać kakao, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz szczyptę soli Można wtedy wykonać 2 warianty . Ciasto(...)podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć. Ciasto podzielić na ok.20 części. Uformować ciasteczka lub rozwałkować i wykroić szklanką. Blachę wyłożyć papierem. Piec ok.20 min. w temperaturze
kulinarnajamka.blogspot.comłyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę(...)Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego
Słodkości i nie tylkomąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE : 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem(...)posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce ok. 45 minut. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować(...)podsypując lekko mąką. Wykroić kółka np.zwykłą szklanką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciastkami. Piec w 180°C przez 10-12 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować nią ostudzone ciastka i przykleić drażetki. Smacznego
Pełny talerzszklanki płatków owsianych 1 szklanka drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu ½ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki suszonych żurawin 80 g pokrojonej gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki miodu 1 jajo Masło stopić. Odstawić do ostudzenia. Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i cukrem. Dodać jajo, masło i mód połączyć(...)wszystko razem. Na koniec wsypać żurawinę i czekoladę, dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć, rozłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Piec w 170°C przez około 15 minut. Zostawić na blasze do wystudzenia. Smacznego
Pełny talerzżeby piernik dojrzał. Jest doskonały i rozpływający się w ustach. Polecam i to bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w lodówce minimum 2 tygodnie powidła śliwkowelub masa do przełożenia czekolada lub lukier do polania ciasta 2-4 dni przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na grubość(...)masą orzechową, kajmakową, albo marcepanową. Zaraz po przełożeniu piernik przykryć papierem i obciążyć np. ciężką książką (ale nie chodzi o ciężką tematykę ;) ). Odstawić do skruszenia. Przed podaniem można polać czekoladą lub polukrować, ale dobrze smakuje i bez tego. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość przechowywany w chłodnym miejscu. *Jeżeli po dopasowaniu 3 blatów do formy zostanie Wam trochę ciasta, to polecam
Pełny talerzkubeczek jogurtu 125 g 3 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat waniliowy 100 g czekolady szczypta soli cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 g ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać resztę składników: aromat(...)zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Rozdrobnić na drobne kawałeczki czekoladę , dodać do ciasta i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinkaSkładniki: 150 ml śmietanki 36% 50 g miodu 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła kakao do obtoczenia łyżeczka Brandy Przygotowanie: Śmietankę podgrzać z miodem (lekko do ok 40st). Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Na końcu dodać masło i Brandy schłodzić w lodówce. Formować kuleczki i obtoczyć w kakao.... Smacznego Przepis pochodzi z Kotlet
Gaździnka warzyłyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy(...)krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą. 5. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego
Kuchnia domowa Ani