polecam masło) 4 jajka 3/4 szklanki maku ( niemielonego, nieparzonego) 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel olejku migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę za pomocą miksera. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch babki, posypujemy owocami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaopakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną(...)cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasimleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/3 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 200 g masła. Kakao rozpuścić(...)zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia. Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Bullioprzepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. Przepis na sernik kajmakowy znalazlam kilka lat temu
Zawsze głodna!bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka. Wszystko razem(...)dokładnie ze sobą mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem. Smacznego! A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów
Ostra na Słodkokrem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę, zagotowałam wszystko(...)doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam je na tacy
Blondynka Gotujemąki 200 g cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 200 ml likieru kawowego Sheridan's 2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki mleka Posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel. Dodać olej , likier kawowy i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę(...)wymieszać mikserem . Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka . Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową . Pyszna , prosta :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikostka masła 18 dag cukru pudru 25 dag mąki 25 dag mascarpone 5 jajek duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę
Z Majeczką w kuchnimąki ryżowej 4 jajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną(...)gorzką czekoladę oraz orzechy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać masę przy pomocy łyżki. Piec ok 25 minut w 180 stopniach
Czarnawisienkapieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli) 5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka orzechów lasowych (można posiekać je lekko) 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czekolady (ja dodaję gorzkiej) W jednej misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i sodą oczyszczoną . W drogiej dokładnie miksujemy jajka z cukrem i miodem . Jak już całość się połączy - dodawać stopniowo(...)suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po tym czasie cisto wyjąć z piekanika, chwilę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uważała, że zrobienie brownie jest trudne, długotrwałe i bardzo skomplikowane. W rzeczywistości to ciasto z tych do zrobienia po niespodziewanym telefonie gości "Przyjeżdżamy!" Składniki: kostka masła 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło na bardzo wolnym ogniu roztopić w rondelku z czekoladą - cały czas delikatnie mieszać trzepaczką. Gdy wszystko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące. Jeśli ktoś jest czekoladoholikiem: batony są dobre maczane w rozpuszczonej czekoladzie – można zamoczyć je od spodu i włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła :) Smacznego :) Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku . Normal 0 21 false false false
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pewno wielu z Was kocha czekoladę i ciężko się przed nią powstrzymuje, zjedzenie kostki często prowadzi do zjedzenia paska, a zjedzenie paska do zjedzenia tabliczki ;) Czekoladowy mus z owoców to pomysł na deser dla wszystkich czekoladoholików i nie tylko.. poza tym, że jest zdrowszy niż czekolada to zawiera naturalne cukry, oraz witaminy jakie kryją owoce i czyste kakao, ponadto
Pause Gotowanie!