czekolada - 27946 przepisów (strona:996/1864)

Murzynek z wiśniami 182

tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników wychodzi jedna większa blacha lub jak w moim przypadku – jedna okrągła blaszka 23 cm i jedna mała prostokątna

Kulinarna Patilogia
Naleśniki z kaszy jaglanej z bananami i czekoladą 745

szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół) nutella Na wierzch: 5 dag czekolady chipsy bananowe 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem(...)powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.  4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same

Kto ugości moich gości?
Torcik z pianką bez pieczenia 281

możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka skondensowanego 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: do ozdoby bratki (wierzch można też posypać startą czekoladą)   1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać(...)parę godzin, najlepiej na całą noc. 10. Po wyjęciu z lodówki oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Przed podaniem ciasto udekorować bratkami lub posypać startą czekoladą. Smacznego

Mała Cukierenka
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 261

pyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też(...)świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch

Ostra na Słodko
Ciasto Fale Dunaju. 176

budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła  Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady oraz 1/4 masła. Gotujemy budyń według przepisu tyle, że z mniejszej ilości mleka.  Po ugotowaniu budyniu ostudzić go.  Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne

Ptasia Kuchnia
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 429

zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie(...)frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy  - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy

Ptasia Kuchnia
Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 221

Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec

Ze smakiem i z pasją
RECENZJA - Jak odchudzić swojego mężczyznę :) 180

temat dotyczący zwiększenia ilości węglowodanów w diecie. Autorka dzieli się także z czytelnikami pomysłami na smakowite desery, które ciekawią i zachęcają do wypróbowania :) Są np. ciasteczka kokosowo-migdałowe z czekoladą i słonymi orzechami, blok czekoladowy w wersji fit, pijane śliwki w czekoladzie czy deser z tapioki :) Już same nazwy brzmią przepysznie :) Podsumowanie: Książkę proponuję zarówno Panom jak i Paniom. Wspólne

Zdrowie na języku :P
Makowiec z masą budyniową 241

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 1 kostka masła Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji  WYKONANIE. Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier  dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.  Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)budyń. Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę  masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Torcik cytrynowy z musem truskawkowym 331

łyżeczka żelatyny 200 ml śmietanki 30% Mus truskawkowy: 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów tarta biała czekolada Wykonanie: Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu. Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków. Dodajcie żółtka - ubijajcie(...)lodówki. Truskawki zmiksujcie z cukrem na mus. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Lekko tężejący mus wylejcie na cytrynowy krem. Torcik odstawcie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypcie tartą białą czekoladą. Smacznego

kolorowotorcikowo
3 Bit na biszkopcie 624

dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php .                Zapraszam(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać śmietanę fix i chwilkę mieszać mikserem. Warstwy ciasta : Biszkopt Masa budyniowa Herbatniki  Karmel  Krakersy   Ubita śmietana Starta czekolada i Ziarenka Odstawić do lodówki na noc . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Deser Piramidka Zielona, czekolada-pistacja-bazylia 165

porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze 2 łyżeczki żelatyny(...)kleksie z bitej śmietany 36% ubitej na sztywno na każdą porcję Przygotowanie: 1. Śmietankę podzielić na 2 części. 2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę Pistachio. Dokładnie wymieszać. 3. Orzeszki pistacjowe zmielić w młynku do kawy. i wymieszać je dokładnie z drugą połową śmietany 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko

KreatywnePiny
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 206

łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej 250 g masła/margaryny 1 op. serka mascarpone (można pominąć lub zastąpić 200 ml ubitej śmietanki 30%) 30 małych bez do ozdoby 50-100 g czekolady 1. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko rozmieszać dokładnie z mąką i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu(...)reszta powideł, 1/3 orzechów i 1/3 masy budyniowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, na nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.  5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch

Kto ugości moich gości?
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 354

Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo:   ok. 20 herbatników,  starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy(...)wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień

Aga w kuchni
Muffinki z kokosem, czekoladą toffi i kremem serowym 248

szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3/4 szklanki cukru  2 jajka pół szklanki oleju  3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii  Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki 36% cukier- wedle uznania Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki to jest: przesianą mąkę(...)cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli jajka, olej, mleko i roztrzepać widelcem. Następnie zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu

Krakowskie smaki Ani