pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika. Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów , jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny... Składniki (2 foremki(...)sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą. Piernik w foremce. Piernik cały i pokrojony. Pokrojony piernik. Piernik en face. inspirowała książka Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne Hanna Szymanderska
Grahamka, weka i kajzerkaCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechowe Zapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem . Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco . Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki : 2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu 1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru(...)cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru 2 jajka 210 g mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka mąki orkiszowej 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżeczki stewii 1 jajko szczypta soli 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki wody+ 1 łyżka wody do polewy 20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowego Masło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko(...)papierem do pieczenia i wstawiamy doi piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. W tym czasie robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy z wodą i mlekiem kokosowym. Polewamy nią upieczone ciastka i odstawiamy by polewa zastygła. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni
Mango Papajawystudzenia. Przygotuj dodatkowo konfiturę śliwkową lub Twoją ulubioną. Gdy biszkopt już wystygł , przekrawamy go na pół. Nasączamy obficie jedną połowę herbatą i smarujemy konfiturą. Nakładamy wychłodzoną ubitą śmietanę z czekoladą. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie nasączamy esencją, smarujemy kremem i górę i boki. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Następnie dekorujemy jak nam wyobraźnia hula. Ja starłam białą(...)gorzką czekoladę i zrobiłam "guziki" z reszty kremu
Pasje Jolkilodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady i energicznie mieszam. Po chwili polewa jest gotowa :). Dla fanów sernika
Eat ShrimpsWiniary” 1 galaretka cytrynowa „Winiary” 300 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 500 ml mleka 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie: Pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, przelewamy do salaterki lub głębokiego talerza i schładzamy. Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko i zagotowujemy. Wyłączamy gaz, wsypujemy całą galaretkę(...)ćwiartki. Galaretkę truskawkową kroimy w kostkę. Udawane naleśniki wyjmujemy z lodówki. Na każdego z nich kładziemy serek mascarpone, pokrojoną galaretkę i truskawki. Delikatnie zwijamy, powoli odrywając folię. Roztapiamy czekoladę i polewamy naleśniczki. Dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakżelatyny 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: po dwa rządki czekolady białej, mlecznej i deserowej Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę(...)Przykrywamy kolejną warstwą, ponownie go nasączamy, cały tort obsmarowujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny, aż krem całkowicie stężeje. Gotowy tort dekorujemy malinami i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego
Oryginalny smaknajważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest suchy ani zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny. Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 1 szkl mleka 3 szkl mąki(...)łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao rodzynki, 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,kawałki czekolady ( opcjonalnie) 1/2 szkl oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze położyłam kleksami na wierzch dżem porzeczkowy Piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanka cukru 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżka kakao 1 paczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki polewy: 1 czekolada (mleczna lub deserowa) 4-5 łyżek śmietanki Wykonanie: Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać miód, śmietanę, wodę, mieszankę(...)Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić. Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoleju 3 szkl. mąki 1,5 szkl cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g. wiórek kokosowych 2 - 3 łyżeczki kakao Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru. Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie(...)proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę. Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić
charlotte gotujeszkl mąki przennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao (tu zależy od nas, jeśli chcemy mieć zwykły biszkopt to ten punkt pomijamy ;) ) Dodatkowo : czekolada (gotowa lub rozpuszczona w kąpieli wodnej) dżem(według mnie najlepiej sprawdza się porzeczkowy, z innymi nie za bardzo mi podchodziły), dowolny krem lub nutella - co chcemy :) wiórki kokosowe Przygotowanie : Jajka(...)180st. C i pieczemy 20-25 min. Po wystudzeniu wycinamy kieliszkiem kółka. Jedno kółko smarujemy np. dżemem i dociskamy drugie, aby się dobrze skleiły. Takie ciasteczko obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i obsypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechami Smacznego
charlotte gotujemargaryna 1 szkl cukru Masa śmietanowa : ½ l śmietany 30% 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki czekolada do polania Przygotowanie: Biszkopt: 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę(...)mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę. Gorące wylać na biszkopt. Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową. Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą. * Przepis znaleziony na smakerze Smacznego
charlotte gotujesię złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni. ETAP III - POLEWA 100g czekolady deserowej 100g śmietanki 30% 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie
charlotte gotujeKrem Milky Way: 400 ml śmietany 30 lub 36% 4 batoniki Milky Way śmietan-fix Nasączenie : 1 szkl wody kopiasta łyżka cukru aromat śmietankowy Dodatkowo: herbatniki 1 tabliczka mlecznej czekolady 400 ml bitej śmietany 2-3 banany galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu Przygotowanie : Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek(...)nią też wciskamy kawałeczki banana 3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby) Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
charlotte gotuje