Zrobiłam sobie swoją własną czekoladę. A to dzięki warsztatom w Chocolate story, nowym punkcie Manufaktury Czekolady mieszczącym się przy Marszałkowskiej 9/15 w Warszawie. Jest to przepiękne miejsce! Bardzo klimatyczne i urządzone ze smakiem, gratuluję gustu! Zaraz po dotarciu na miejsce, wysłuchaliśmy całej historii powstania Manufaktury Czekolady oraz dowiedzieliśmy się z jakich surowców jest wyrabiana i jak wygląda proces produkcyjny. Założycielami(...)Manufaktury Czekolady są Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski. Koledzy ze szkolnych lat, obydwaj z wykształcenia są informatykami., a połączyła ich chęć założenia wspólnego biznesu. Ten pomysł wymagał od nich dużo odwagi, aby porzucić ustabilizowane życie na wysokich stanowiskach w korporacjach na rzecz realizowania ryzykownego planu. Cel był jeden: zaskoczyć ludzi smakiem naturalnej czekolady. Polacy mają coraz większą świadomość jakości jedzenia
karmelowysmaku są łudząco podobne do dobrych pomarańczowo- czekoladowych pralinek, które możemy dostać w sklepach. Są pyszne, zachęcam do zrobienia :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego(...)masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Mleczną/ gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz sokiem i skórką otartą ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę
DefinicjaSmakuMuffiny z czekoladą Milka I od razu sprostowanie :) nie robię ich z Milką, tylko z tym co akurat mam pod ręką - dziś była to jedna tabliczka gorzkiej i jedna tabliczka czekolady z okienkiem. Przepis wzięty ze strony Milki wieki temu i sprawdzony wielokrotnie. Muffiny zawsze wychodzą pyszne. Jest tylko jeden haczyk ;) gdy chciałam podać tu przepis okazało się(...)przepisy na muffinki są zawsze tak banalne, to nie daję tłumaczenia. Jeśli zaś chodzi o smak muffinków to jest on niebanalny, zwłaszcza gdy są jeszcze ciepłe i czekolada jest w wersji półpłynnej. Mniammmm. P.S. Przepis po polsku: Idealna ilość na blache do muffinek z Ikea: Potrzebne będą: 125 g masła 100 g cukru 2 jajka 250 g mąki pszennej
Z butelką mleczka w tleKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami. Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek) 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy(...)jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) niewielka ilość masła (opcjonalnie) dowolna posypka Proste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy
Słodka StronaKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa(...)budyniu waniliowego (połowa opakowania) 200 ml mleka 4 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta
Słodka Stronasympatię współbohaterów (jeśli nie daliście jednego Clementine, wstydźcie się , serio :D). Jeśli chodzi o interpretację tego batona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka(...)batony nie będą się rozsypywać. Kiedy będziecie już zadowoleni z ukształtowania Waszej masy, włóżcie ją razem z pudełkiem do lodówki na ok. 1,5 h. 6. KROJENIE + CZEKOLADA – opcjonalnie (1 min + 5 min) Po schłodzeniu wyciągamy taflę masy z pudełka (jeśli ciężko wychodzi z formy, opukajcie ręką dno i pomóżcie sobie drewnianą łopatką) i kroimy ostrym nożem w pożądany
Nerds KitchenSernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika(...)uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik
Poezja smakuTruskawki 100g czekolady kawowej z kardamonem 1łyżka masła 50 ml śmietana kremówka 36% W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać śmietankę, dobrze wymieszać rózgą. W rozpuszczonej czekoladzie maczać truskawki. Nabić na wykałaczki i jabłko. Odstawić do zastygnięcia. Można również maczać truskawki w gorącej czekoladzie i popijać szampanem. Są również specjalne urządzenia tz. fontanny fondue do zanurzania(...)gorącej czekoladzie różnych owoców i wypieków
Kulinarny karnet ChristopheraNaszło mnie na ciastka... chciałam zrobić coś szybkiego i prostego z białą czekoladą... i tak powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane(...)jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniPrzepis pochodzi z książki "Desery na upały" wydawnictwa Weltbild . W oryginalnym przepisie należy jeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki(...)wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe. Przygotowanie: Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki. Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi
Aga w kuchnisobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód na słodycze nawet największego łasucha. Zapraszamy(...)ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego 1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie) 100-120 g białej czekolady ok. 100 ml śmietanki 30% 5 jaj (u nas 4 całe +1 białko) 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej dodatkowo
Symfonia Smakówsię bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady(...)Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając, że biała czekolada topi się w niższej temperaturze niż zwykła i może się nam zważyć. Twaróg miksujemy z lekko
Kulinarne przygody Gatitymoje zeszło roczne odkrycie jeżeli chodzi o babki, miękka mokra babka z kawałkami gorzkiej czekolady polana białą.. brzmi pysznie? i takie właśnie jest. Moja ulubiona babka która zawsze pożeram w nie przyzwoitych ilościach. Przyznaję się do takich moich słabości w końcu każdy je ma. Ja już zakończyłam działalność kulinarną przed świętami. Teraz czas na pakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie będzie(...)zjeść śniadanie wielkanocne z całą rodziną. Byle tylko pogoda dopisała:) Składniki: 250 g masła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku 2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodzieGdzieś w necie wynalazłam przepis na gofry z dodatkiem czekolady..i musiałam je wypróbować..dodatek czekolady świetny pomysł..ale to ciasto akurat nie przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka 10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki W misce wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na dobrze
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy deser to gratka dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, zwłaszcza gorzką, choć można go oczywiście przygotować także z białą czy mleczną. Jak wiadomo czekolada doskonale komponuje się z truskawkami, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć :) Niestety te importowane nie są tak pyszne jak nasze, ale skusiłam się, bo już nie mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce(...)Składniki na 2 filiżanki: 80 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 120 ml mleka 100-150 ml kremówki 200 g dojrzałych, słodkich truskawek Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, cały czas mieszając, można to zrobić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania. Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać
Ze smakiem i z pasjąszalec to na calego. Po piatkowej babce z czekolada dzis przyszla pora na przepyszna tarte z gruszkami. To jedno z moich ulubionych polaczen smakowych. Czekolada zdecydowanie lubi gruszki, gruszki lubia czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam(...)radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy
Przysmaki Karolkimaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki(...)cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 125 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 2 małe banany 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej szczypta soli płatki migdałów (na wierzch) Przygotowanie W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać pokruszoną czekoladę
coolinarnastrefa.blogspot.commigdałów mogą stanowić większe kawałeczki, które potem przyjemnie chrupią). Ciastem można już się zajadać jak tylko przestygnie (nie trzeba zatem długo czekać ;)). Bardzo polecam ten przepis! Ciasto migdałowe z czekoladą Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min. PRZEPIS (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Ciasto 175 g czekolady deserowej 175 g masła lub margaryny (użyłam(...)mielonych migdałów ekstrakt waniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto Roztopić w garnuszku czekoladę z masłem. Ubić na puszy stą , białą masę żółtka ze 100 g cukr u pudr u ( 25 g cukru pudru zostawić do masy białkowej ). Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.commocna, dlatego postanowiłam spróbować i postawić chociaż na smak. Ostatecznie wygrał tort z trzema kremami, które najlepiej wpasowywały w nasze gusta: z musem malinowym i chrupiącą warstwą na bazie czekolady ruby, czekoladowym ganache z żelką malinową i kremem pistacjowym. W wyobraźni już jadłam ten tort. To miał być mój pierwszy tort profesjonalny , dlatego przygotowałam się i zakupiłam w internecie: rant(...)obrotowy talerz na przystawki – coś obrotowego ułatwia bardzo dekorowanie tortu na gładko. Aby zrealizować plan zakupiłam też: francuskie prażynki, które nadają chrupkości (można zastąpić je połamanymi rurkami waflowymi), czekoladę ruby (to moja ulubiona! nie jest łatwo dostępna, dlatego lepiej zaopatrzyć się wcześniej lub użyć w zastępstwie białej). Do mojego tortu kupiłam też pasty – migdałową i pistacjową. Do chrupiącej
Poezja smakuMało pracy, bardziej fajna zabawa gwarantuje nam pyszne domowe czekoladki. Przepis podstawowy jest prosty: rozpuszczamy w kapieli wodnej czekoladę, i napełniamy nią silikonowe foremki. A, żeby ten prosty przepis wzbogacić musimy pobudzić trochę naszą wyobraźnie 😉 Możemy więc wykorzystać wszystkie gatunki czekolady czyli: gorzką, mleczną, białą. Możemy je wymieszać z posiekanymi orzechami czy migdałami. Możemy wnętrze czekoladek napełnić kremem czekoladowym(...)zabawy w produkcję domowych czekoladem możemy zaangazować dzieci, gwarantując im frajdę, no i pyszne doznania smakowe. Składniki : (na 24 małe czekoladki) 150 g mlecznej czekolady 200 g białej czekolady dodatkowo: u mnie 3 łyżki suszonej truskawki, która jest lekko kwaskowa i wspaniale przełamała słodycz czekolad. Wykonanie: Każdą z czekolad łamiemy, wkładamy do osobnych miseczki i umieszczamy
Walijskie PichcenieZimowe dni skutecznie zniechęcają Cię do spacerów? W takim razie zostań w domu i rozkoszuj się smakiem wybornej czekolady do picia. Zimowe dni skutecznie zniechęcają Cię do spacerów? W takim razie zostań w domu i rozkoszuj się smakiem wybornej czekolady do picia. To właśnie ona poprawia humor w deszczowe dni, sprawiając, iż nawet najgorsza chwila zaczyna jawić się(...)pozytywnym świetne. Jej niezwykły smak uwodzi zmysły i sprawia, że niemalże zawsze decydujemy się sięgnąć po kolejny kawałek lub łyk tego niesamowitego przysmaku. O czym mowa? Rzecz jasna o czekoladzie; zarówno w formie stałego smakołyku, jak i pysznego, rozgrzewającego napoju. Niemniej jednak czekolada czekoladzie nierówna. Zanim więc sięgniesz po pierwszą, dostępna markę czekolady, poznaj niezwykłe wyroby firmy Whittard. Krótka historia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitamy Was noworocznie :) Jako, że jest to pierwszy wpis w Nowym Roku będzie na słodko :D Przed Wami deser dla prawdziwych „czekoholików” :) Zawiera w sobie pond pół kilograma czekolady, ale wcale nie jest przesłodzony. Powiedziałabym, że wręcz wytrawny. Prawdziwej słodyczy dodaje tu warstwa z białej czekolady, dzięki której całość jest wyważona w smaku. Ciasto (jak sama nazwa wskazuje) składa się(...)ciasto kilkukrotnie, ponieważ wszyscy za nim przepadają. Za każdym razem się udało. Z czystym sumieniem polecam więc je i Wam :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 85 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru trzcinowego szczypta soli Mus z gorzkiej czekolady: 2 łyżki kakao 5 łyżek
MyCookBook.plTruskawki w czekoladzie Truskawki w czekoladzie to pyszna, lekka i słodka przekąska, idealna na letnie dni i nie tylko. Ja użyłam swoich czekoladowych truskawek do ozdobienia tortu- ale równie dobrze możecie je wykorzystać do różnych deserów, lodów, ciast…. nie mówiąc o tym, że takie truskawki już same w sobie stanowią pyszny, pięknie się prezentujący deser,który łączy(...)sobie słodycz i orzeźwienie. Skusicie się na takie pychotki ?! Smacznego! SKŁADNIKI: 250 g. truskawek 150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady 60 g. białej czekolady patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Myjemy i osuszamy truskawki- ale nie odcinamy szypułek ! Gorzką lub mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. łamiemy i wkładamy czekoladę do szklanej miski, następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się
Domowe TortyWalentynki tuż tuż więc będzie coś specjalnego na blogu: różne wersje czekolad na gorąco!. Zaczynamy od klasycznej mlecznej która to nie jest gęstą czekoladą, najważniejsze w tego typu czekoladzie na gorąco jest kremowość i czysty mleczny smak. Bardzo istotny jest wybór czekolady z której przygotujemy wersję płynną, jeżeli mamy dostęp do kuwertury powinniśmy z niej przygotowywać czekolady na gorąco. Podejrzewam(...)większość z Was takiego dostępu na co dzień nie ma dlatego też użyjemy popularnych marek czekolad które są wd. mnie najodpowiedniejsze dla danego rodzaju czekolady. Jeśli chodzi o czekoladę mleczną najlepsza dla mnie jest czekolada Lindt w wersji Extra Creamy głównie ze względu za brak nachalnego aromatu dodanego do tabliczki czekolady, nie jest za słodka i wykazuje wszystkie wzorcowe cechy
Kuchnia PROzdrowotnamożna zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam, bo akurat taki miałam kaprys, hihi :))) Polecam szczególnie tym z Was, którzy lubią smak białej czekolady, bo jestem pewna, że ten sernik wyjątkowo przypadnie Wam do gustu więc nie zastanawiajcie się długo, tylko zmykajcie do sklepu po białą czekoladę i resztę potrzebnych składników :) Sernik: * twaróg(...)kremówka- 200 ml * biała czekolada- 300 g * żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wody Sos truskawkowy: * truskawki- pół szklanki * skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody * cukier- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżeczka Sos truskawkowy: Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut. Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić
Kraina Miodem Płynącadużo mówić... sama słodycz :) Trufle z białej czekolady Składniki: 225 g dobrej białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 25 g masła 1 łyżka likieru pomarańczowego 100 g wiórków kokosowych Blachę wykładamy pergaminem. Masło i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę, Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy
MiksturownikCIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY Tym wpisem zaczynam serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami, także zaglądajcie do mnie koniecznie, by nic nie przegapić! Boże Narodzenie już bliżej niż dalej, dlatego czas zakasać rękawy i zacząć szykować świąteczne menu:) Na pierwszy ogień idzie bardzo smaczne, klimatyczne ciasto(...)świeżą żurawiną, na bazie jogurtu naturalnego, z najlepszą polewą z białej czekolady i skórki pomarańczowej. Ciasto pachnie obłędnie żurawiną, jest cieżkie, syte, bardzo tradycyjne, a przepyszna, słodka polewa świetnie sie łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone
Słodko-Słony Świat Ilonykuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę. Składniki: (na ok. 17 sztuk) 125 g czekolady deserowej grudka masła 4 łyżki rumu 100 g pokruszonych herbatników 17 suszonych śliwek tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą. Zestawiamy(...)dodajemy 2 łyżki rumu. Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy do nich czekoladę. Jeżeli masa będzie za sucha to dodajemy jeszcze rumu. Następnie dobrze ugniatamy, aby wszystko dokładnie połączyć. Bierzemy śliwkę i obklejamy masą. Kiedy nasze trufelki stwardnieją to obtaczamy w mlecznej czekoladzie, którą rozpuszczamy nad parą. Smacznego :) *zamiast rumu można dodać mleko, lub mleczka kokosowego, migdałowego
Moje pyszne gotowaniepieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać. Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu. Krem: 300 ml śmietany kremówki , 2 tabliczki białej czekolady . Dodatkowo: konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych , świeże borówki. Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić. Schłodzoną(...)śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 2 kubeczki gorącej czekolady: 100g czekolady 200ml mleka 3% łyżeczka masła Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy wodę do 70 stopni, a na rondelek stawiamy misę z pokruszoną czekoladą. W innym rondelku zaparzamy mleko. Następnie do roztopionej czekolady dodajemy mleko, a po tym dokładnie mieszamy, dopóki masa zgęstnieje. Potem do masy dodajemy masło i czekamy, dopóki masło się roztopi. Serwujemy(...)kubeczku z kawałeczkiem czekolady
Kuchnia Łukaszamuffinki z gruszką z Moich wypieków , ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru(...)śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników
Kulinarne przygody GatityPyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru(...)twarogu z wiaderka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki pszennej Ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę
My Culinary Arttego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie gotuję tylko koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :) Składniki: 5 jajek(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane sypkie składniki i wymieszać
Delicious TitbitsMimo że biała czekolada to właściwie nie czekolada, bo nie zawiera miazgi kakaowej, wciąż trwam jako jej niezachwiania i w pełni oddana fanka. Tym razem jednak nie będzie gotowej tabliczki ze sklepu, a cudo stworzone w domowym zaciszu z najprostszych składników. Masz wolne pół godzinki? Zrób czekoladę! Czekolada: 8 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka
sama złodyczkwiat może być piękny bez celu, ciężko przyjąć, że można tańczyć w ciemnościach. Julio Cort ázar Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka mi się zamarzy. Wiele razy(...)nierafinowanego cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać więcej) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka siemienia lnianego 10 łyżek mleka owsianego 50 g gorzkiej czekolady 7 łyżek wody 7 łyżek oleju szczypta soli Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, cukier trzcinowy, cukier z wanilią, sodę, sól. W drugim olej z mlekiem
Weganizm infantylnyJako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej(...)szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotowanie kremu zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej, bo będziemy musieli i tak poczekać aż wystygnie, zanim połączymy ją ze śmietanką. Przed ubijaniem pamiętajcie, żeby włożyć kartonik z kremówką do lodówki, eliminujemy wtedy ryzyko zważenia
sama złodyczDzisiaj przepis na bardzo proste, pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z mąki razowej z czekoladą i orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka mąki razowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 2 garście orzechów włoskich pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, drobno pokrojoną
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis jeszcze urlopowy, więc mało dietetyczny, ale jaki pyszny! :-) Babeczki kokosowe, polane białą czekoladą i oprószone posiekanymi migdałami.... Jeśli zjedliście już wątróbkę przygotowaną wg. poprzedniego przepisu, to teraz czas na słodki deser. ;-) Przepis na 12 babeczek. Składniki: 125g masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 125g masła(...)250g mąki (ok. 2 szklanek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 30g całych migdałów (ok. 2 garści) 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik
kuchnia do kwadratuSkładniki na 6 placuszków: 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki 1 jajko 1 banan 3 łyżki jogurtu owocowego 1 kostka czekolady mlecznej 1 łyżka masła do smażenia Polewa: 2 kostki czekolady mlecznej 1 łyżka wody Przepis: Płatki owsiane zalewamy jogurtem, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie rozdrabniamy banana za pomocą widelca i ścieramy na grubych(...)oczkach kostkę czekolady. Do banana z czekoladą wbijamy jajko i całość mieszamy. Dodajemy do płatków z jogurtem oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki (ok. 1,5 łyżki ciasta) na rumiano z każdej strony. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę i polewamy nią placuszki. Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego
Emcia Pichciudaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki(...)cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami
Czerwień i błękitkruchych babeczek z musem borówkowym klik , upiekłam również spody do mini tart. W końcu je wykorzystałam i zrobiłam pyszne tarty z malinami i kremem na bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady(...)szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie: Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Odrywać
Ala piecze i gotujeChili robię bardzo często, jest to zdecydowanie moje ulubione danie jednogarnkowe. Do chili możemy użyć różnego mięsa, ale tak naprawdę prawdziwy smak uzyskamy jedynie w przypadku wołowiny. Wersję z czekoladą robiłam po raz pierwszy i chyba teraz już właśnie taka będzie gościć na moim stole. J ej aromat świetnie podkreśla smak dania i super komponuje się z jego ostrością. Warto(...)spróbować! Pomysł zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious: http://www.justmydelicious.com/2013/01/chilli-con-carne-z-czekolada-i-cynamonem.html CHILLI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KORZENNĄ NUTĄ Składniki: · 400 g wołowiny (zmielonej lub pokrojonej w drobną kosteczkę) · czerwona cebula · 2 posiekane ząbki czosnku
Mania Gotowaniatradycyjne. To już moja druga wersja ciastek z płatkami owsianymi. Ciężko powiedzieć, które są moim faworytem. W obu wersjach wyszły pyszne. Ciasteczka są bardzo chrupkie i aromatyczne. Wiśnie, czekolada i orzechy doskonale do siebie pasują. Jeśli nie macie wiśni można je zastąpić żurawiną. Ciastka śmiało można przechowywać w zamkniętym pojemniku. Wytrzymają na pewno kilka dni o ile domownicy powstrzymają(...)się przed ich zjedzeniem. Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami i wiśniami Składniki na około 30 sztuk: · 200g mąki pszennej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2 łyżeczki sody · szczypta soli
Mania Gotowaniajest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych * 100 g suszonych moreli - w oryginale żurawina i figi * 100 g gorzkiej czekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam(...)sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania fruktozę. Do piany wsypałam zmielone orzechy, zmielone drobno morele, a na koniec wlałam roztopioną i przestudzoną czekoladę. W oryginale czekolada była starta na tarce, ale nie bardzo mi się chciało ścierać. Wymieszałam bardzo dokładnie z pianą, ale chyba przesadziłam z mieszaniem (albo to przez tę czekoladę stopioną, a nie startą), bo ciasto
Zdrowa Kuchnia Sowydałam całe opakowanie czyli 250 g 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki w czekoladzie kilka kostek stopionej gorzkiej czekolady do polania Zrobiłam w keksówce 12x22. Czekoladę i galaretki posiekałam dość(...)godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy:) Komentarze
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio przeglądając gazetę, natrafiłam na ten oto przepis. Głównie moją uwagę zwrócił wygląd ciasteczek, który od razu pobudził moją wyobraźnię. Połączenie pistacji i czekolady jest idealne, a ciasteczka rozpływają się w ustach!:) Składniki: -250g mąki orkiszowej(lub pszennej) -125g masła -70g ksylitolu(może być cukier) -szczypta soli -3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe) -100g łuskanych(...)pistacji -50g gorzkiej czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy
Smaczne Zdrowemąkę kokosową, nie zdążyłam jeszcze pomyśleć do czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis . Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym ksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki(...)ok.15 sztuk : - 160 ml mleka kokosowego - 2 łyżki cukru kokosowego ( dałam brzozowy- ksylitol) - 5 łyżek mąki kokosowej ( 100g) - 100g wiórków kokosowych - 75g mlecznej czekolady (dałam po ok.połowie gorzkiej i mlecznej słodzone ksylitolem, dla wegan) Czekoladę posiekać na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę , ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia
Smaczne Zdroweciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy(...)cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną. Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę
W kuchni Karmel-itkinieba, zakrywa białym prześcieradłem brudy codzienności. Jest tak czysto, tak niewinnie. Podchodzi do niej, łapiesz w pasie i ziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię(...)kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, dodając połamaną czekoladę. Musi się całkowicie rozpuścić. Dodaję rozrobione kakao, przyprawy korzenne. Kiedy wszystko się zagotuje, a czekolada roztopi, przecedzam przez sitko (aby pozbyć się zbędnych osadów i drobinek startego imbiru). Jeszcze raz podgrzewam, dodając trochę miodu. Można dolać mleka, aby rozcieńczyć. Najlepsza na gorąco, w miłym towarzystwie. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiMój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku . Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka(...)wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni Na polewę: 50 - 100 g czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni. Na małym ogniu w rondelku
Blondynka Gotuje