czekolada - 27946 przepisów (strona:7/1864)

Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 197

Dzień Czekolady jest najlepszą okazją, by opowiedzieć Wam o mojej ostatniej czekoladowej przygodzie. Fani na fb już od kilku dni wiedzieli, że byłam na warsztatach czekoladowych, dziś więc opowiem o tym, co się działo podczas tego słodkiego spotkania. Jeśli chodzi o studia kulinarne i wszelakie warsztaty, Lublin niestety nie ma zbytnio czym się pochwalić. A szkoda, przecież jest tu mnóstwo(...)m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła oferuje również warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka kilka rodzajów czekolady: deserowa, mleczna, biała, a także czekolady smakowe - truskawkowa, pomarańczowa i limonkowa, która wzbudziła najwięcej emocji. Zaczynamy! Najpierw trochę teorii o składnikach czekolady

Obiad gotowy
Gorąca czekolada z piankami marshmallow 157

chłodne, jesienne wieczory oprócz kubka gorącej herbaty z miodem i cytryną polecam gorącą czekoladę. Moją ulubioną z takich gotowych była pomarańczowa La Festa. Niestety od dawna nie mam jej w sprzedaży. Dziś podaję Wam przepis na czekoladę do przyrządzenia w domu. Dla dwóch osób. Z piankami lub bez. Pyszna i słodka, odpowiednio rozgrzewa. Składniki: 500 ml mleka 90 g gorzkiej(...)czekolady 90 g mlecznej czekolady pianki marshmallow   Wykonanie: Mleko podgrzać w rondelku, wrzucić do niego czekolady połamane na kostki.Podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę przelać do kubków, a na wierzchu ułożyć pianki

Pasja Smaku
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 175

Kolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem(...)tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce. Polecam też przepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl. cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cupcakes różane z białą czekoladą 166

Jedno z lepszych połączeń - róża i biała czekolada. Pasują do siebie idealnie. Babeczki są bardzo mięciutkie i długo pozostają świeże. Jak dla mnie wyjątkowe. Idealnie pasuje do nich krem z dodatkiem białej czekolady lub waniliowy. Polecam! Cupcakes różane z białą czekoladą Składniki na babeczki (około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego(...)łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej) Nadzienie (opcjonalnie): marmolada różana Przygotowanie: Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną ubijamy

Mania Gotowania
Tarta z białą czekoladą i frużeliną z czarnej porzeczki - przepyszna 289

mną tarta, ale nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie jakoś zainteresował albo zaskoczył, wiec wymyśliłam sama ;-) ciasto jest prze prze przepyszne, jedno z najlepszych jakie jadłam. Słodycz białej czekolady, cierpkość czarnej porzeczki i kremowy smak śmietany, a na dodatek jeszcze subtelny krem waniliowy...... ;-))) musicie go wypróbować, niebo w gębie, bardzo bardzo polecam ;-) czego potrzebujemy: ciasto(...)mąki 125g zimnego masła jajo (gdyby ciasto było za sypkie ewen. jeszcze jedno żółtko) łyżka cukru waniliowego szczypta soli   k r em waniliowy z białą czekoladą: 1,5 szkl mleka 2łyzki mąki ziemniaczanej cała czekolada biała 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru waniliowego (ewentualnie słodzik dla odchudzających się) 2 żółtka frużelina porzeczkowa: 1,5 szkl czarnej porzeczki kisiel wiśniowy

SMYKWKUCHNI
Tam, gdzie rządzi czekolada. 226

zdjęciami pochodzącymi z sieci podaję źródło. Wracając do manufaktury. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, wyczytać i sprawdzić, postaram się stworzyć krótki opis pachnącego słodką wonią czekolady miejsca. Pierwsza taka Manufaktura Czekolady powstała we Lwowie, w roku 2009, a obecnie istnieje w ośmiu innych miastach Ukrainy, a także pojawia się już w Polsce. Lwów bowiem, w XIX wieku obfitował(...)czekoladę. To właśnie z niego eksportowano ją do całej Europy, a ta zachwycała swoją niepowtarzalnością. Posiadała wyjątkowy, niespotykany smak, a to za sprawą procesu, jakim ją wytwarzano. Zgodnie z tradycją, wyrabiano ją według sekretnych receptur i wyłącznie ręcznie. Właśnie w tych malutkich, powstałych niedawno manufakturach, wszystkie słodkości robione są tylko i wyłącznie przy pomocy rąk zaangażowanych cukierników. Na zdjęciu powyżej

W kuchni Karmel-itki
PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. 184

Zapach czekolady roznosi się po kuchni. Bulgocze brązowa maź w miedzianym garnuszku. A gdzieś w oddali szeleści tajemnicza paczka słodkości. Co z tego będzie? Nie wie nikt. Ale zapewne coś dobrego. Inspiracja na przyjęcie w towarzystwie pianek marki JOJO. Zupełnie przypadkowy przepis, wymyślony na poczekaniu. I jednocześnie jeden z lepszych i przyjętych najbardziej pozytywnie przez młodocianych smakoszy. Szybko, łatwo(...)przyjemnie? Jak najbardziej. PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. /autorski; współpraca z JOJO ;/ opakowanie pianek JOJO Marshmallows 2 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 5 łyżek słodkiej śmietanki 12 % posypka cukrowa dodatkowo: małe plastikowe widelczyki po frytkach surowe ziemniaki Zagotowuję wodę w garnku. Czekoladę łamię na małe kawałki, wkładam najlepiej do miedzianej miski. Kiedy woda wrze, układam na garnku miskę

W kuchni Karmel-itki
GORĄCA CZEKOLADA Z RUMEM Z PIANKAMI. 200

zwariowani. Śmieją się po chwili do rozpuku, nie zważając, że dzieci mogą się obudzić. Chcą poczuć ten młodzieńczy stan i serwują sobie dziecięcy rarytas, w doroślejszej wersji. GORĄCA CZEKOLADA Z RUMEM I PIANKAMI. / współpraca z JOJO ;/ 2-3 porcje 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao 500 ml mleka 50 ml rumu opakowanie pianek JOJO(...)szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, rozpuszczając w nim połamaną czekoladę. Kiedy mleko z roztopioną czekoladą zaczyna wrzeć, dolewam kakao rozrobione w mleku. Zmniejszam płomień i gotuję 2 minuty, ciągle mieszając. Jeśli jest czekolada dla Was zbyt gęsta, dodajcie mleka, najlepiej letniego, by się nie zważyło (świeże mleko niepasteryzowane czasem robi takie psikusy). Na dno szklanek wlewam połowę

W kuchni Karmel-itki
Tort z owocami i białą czekoladą 100

Tort z owocami i białą czekoladą to pięknie się prezentujący i pyszny w smaku tort , który polecam robić w okresie wiosennym oraz letnim. Podstawą tortu jest lekki biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Do kremu dodawane są owoce, w tym przypadku maliny oraz borówki, chociaż każde inne miękkie owoce sprawdzają się w tym kremie równie(...)dobrze. Wierzch tortu pokryty jest kremem z mascarpone, masła i białej czekolady. Górę tortu udekorowałam kwitami jadalnymi, malinami i kremem. Ten tort jest idealny jako tort urodzinowy bądź przygotowany na każdą inną okazję taką jak chociażby imieniny. Minusem jest to, iż tort ten jest dość pracochłonny, jednak pracę nad nim można sobie rozłożyć na kilka dni. Zapraszam po przepis

MeCooks
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą 123

Walentynkowy deser z okazji święta zakochanych. Och jak romantycznie prezentuje się czerwień truskawek w połączeniu z biszkoptami i białą czekoladą. Deser à la tiramisu (gdyż nie zawiera żółtek, tylko mascarpone ze ubitą śmietanką) to rozkosz dla kubków smakowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia(...)Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 pucharki Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 270 kcal Truskawkowe tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie, musem truskawkowym i białą czekoladą. Romantyczny deser na Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mascarpone prosto z lodówki 200 ml śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady Milka 200 g biszkoptów

ProstePesto.pl
Słodycze na prezent – dlaczego warto inwestować w jakość? 188

rozpoznać czekoladę o wysokiej jakości? Liczba mistrzów czekoladowych stale rośnie na całym świecie, stąd słodycze na prezent są niemalże w każdym przypadku trafionym pomysłem. Już ustaliliśmy, że lepiej jest postawić na te wyróżniające się wysoką jakością, ale czy łatwo jest je zidentyfikować? Jakie kryterium jakości należy sprawdzić? Aby znaleźć odpowiedzi na to pytanie, przygotowaliśmy krótki przewodnik na podstawie czekolady, która(...)jest najczęściej wybieraną na prezent słodkością. #1 Zapach Czekolada jest bardzo aromatycznym produktem. Im silniejszy i bardziej intensywny zapach, tym lepiej. #2 Wygląd Czekolada musi być błyszcząca. Jeśli powierzchnia czekolady zmienia kolor na biały i matowy, oznacza to złą konserwację czekolady i niską jakość. W przypadku czekolady mlecznej kolor nie powinien być ani zbyt jasny ani zbyt ciemny. W przypadku

Słodkie okruszki
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 265

Kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego lub nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż(...)minut przygotujemy ciasteczka do pieczenia, a potem jeszcze 20-25 minut pieczenia i gotowe. Doskonałe jeszcze ciepłe, kiedy ta czekolada się przyjemnie rozpływa, ale też gdy ostygną. Idealne i tylko 2 składniki! Polecam, choć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie

Kolorowy Przepisownik
Tort podwójnie czekoladowy. 186

macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy:  na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%)       Śmietanę podgrzewamy(...)niemal do wrzenia (do 80 stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Czekolada plastyczna 137

Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę(...)żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić. Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać. Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść. Różyczki z czekolady plastycznej Czekoladę cienko rozwałkować

Mama Gotuje
Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami 198

Klasyczny krem śmietanowy z białą czekoladą i poziomkami. Niezwykle prosty w przygotowaniu, delikatny, aksamitny i przepyszny...  bo jaki deser z dodatkiem poziomek mógłby takim nie być. Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Składniki: (ok. 6 porcji) 150 g poziomek + ok. 50 g na dekoracje 450 ml śmietanki 30% + 150 ml na dekorację 150 g białej czekolady(...)dekoracje Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Sposób przygotowania: 450 ml śmietanki podgrzewamy, a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Całkowicie studzimy i umieszczamy w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy poziomki i chwilę miksujemy do otrzymania gładkiej masy.  Krem przekładamy do pucharków

Słodka Strona