czekolada - 27946 przepisów (strona:9/1864)

Cynamonowiec przekładany kremem z białej czekolady 191

dlaczego akurat krem ? W domu panuje przewaga osób które uwielbiają ciasta z krem. Zrobiłam mały eksperyment ciasto cynamonowe jest bardzo intensywne. Potrzebowałam czegoś delikatnego i pasującego. Spróbowałam z białą czekoladą . Rezultat jest taki, że ciasto rozpływa się w ustach  i smaki idealnie ze sobą współgrają .   Ciasto: 100 g zmielonych orzechów  230 g mąki pszennej  1 łyż(...)śmietanki kremówki 30 % ·          2 tabliczki białej czekolady ·          2 fixy do bitej śmietany ·          2 łyż cukru pudru   Czekoladę umieścić w rondelku połamaną na kostki, zalać śmietanką . Gotować do momentu rozpuszczenia czekolady. Pozostawić do ostygnięcia

Wypieki Uli
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 241

Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył ; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak. SKŁADNIKI:   300g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki  1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw(...)dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczki                          WYKONANIE: Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą .  Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła .  Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy

Gorący kąsek
Szwajcarska czekolada :) 199

Jeśli Szwajcaria kojarzy się z czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki(...)dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem

ladykitchen
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 175

Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru(...)wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej      Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy i zostawiamy w spokoju.       Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy

sama złodycz
Pikantna gorąca czekolada po aztecku 197

Połączenie gorzkiej czekolady oraz aromatycznych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu. Prawdopodobnie najstarszy znany przepis na gorącą czekoladę. Pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 4 porcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki do dekoracji(...)cynamon i gałka Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy.  Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się rozpuści. Podgrzewać minutę i zdjąć z ognia.  Dodać śmietankę i ponownie wymieszać.  Przelać do kubków, oprószyć cynamonem oraz gałką muszkatołową i podawać

wyzwania kuchenne
Mus czekoladowy z chili tylko na święto czekolady 132

Takie święto trzeba uczcić i bez czekolady nie wypada dzisiaj funkcjonować. Jak każdy wie, czekolada poprawia nastrój i daje solidnego kopa. Dlatego i u mnie dzisiaj coś czekoladowego. Tym razem i na pikantnie. Jesteście ciekawi? Zapraszam po przepis!  Składniki : * tabliczka mlecznej czekolady * 200 ml kremówki * jajko * cukier waniliowy  * szczypta chili * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Jajko ubić(...)cukrem nad kąpielą wodną na kogel mogel. Kremówkę ubić na sztywno, czekoladę rozpuścić i przyprawić chili. Kremówkę wymieszać z przestudzoną czekoladą i koglem. Przełożyć do pucharków i dowolnie ozdobić. U mnie posypka z orzechów, kakao i czekolady

Magiczne Życie Marty
Mazurek czekoladowy 536

ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę. Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów. Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem(...)razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej czekolady 80g czekolady deserowej 20g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% 2 łyżeczki masła do dekoracji 4 - 5 dużych truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: - mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól

Smakołyki Bereniki
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 266

minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie: 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 3 łyżki rumu Opcjonalnie: gorzka czekolada na dekorację kwaśny dżem, np. morelowy przyprawa do kawy i deserów KAMIS Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady, posiekanej 400 ml śmietany kremówki 36% Śmietankę kremówkę wlewamy(...)garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie zestawiamy z palnika i wrzucamy posiekana białą czekoladę i odstawiamy na chwilkę. następnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Schłodzoną mieszankę śmietanowo - czekoladową wyciągamy z lodówki i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby krem się nie zważył. Ubijamy podobnie

Blondynka Gotuje
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 232

Gruszka w czekoladzie chodziła za mną od dawna. Od krok od realizacji byłam wczoraj, ale ostatecznie gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi ( i też było intrygująco;) Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem(...)kalafiorze , zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zrobiłam sobie czekoladę! 225

Zrobiłam sobie swoją własną czekoladę. A to dzięki warsztatom w Chocolate story, nowym punkcie Manufaktury Czekolady mieszczącym się przy Marszałkowskiej 9/15 w Warszawie. Jest to przepiękne miejsce! Bardzo klimatyczne i urządzone ze smakiem, gratuluję gustu! Zaraz po dotarciu na miejsce, wysłuchaliśmy całej historii powstania Manufaktury Czekolady oraz dowiedzieliśmy się z jakich surowców jest wyrabiana i jak wygląda proces produkcyjny. Założycielami(...)Manufaktury Czekolady są Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski. Koledzy ze szkolnych lat, obydwaj z wykształcenia są informatykami., a połączyła ich chęć założenia wspólnego biznesu. Ten pomysł wymagał od nich dużo odwagi, aby porzucić ustabilizowane życie na wysokich stanowiskach w korporacjach na rzecz realizowania ryzykownego planu. Cel był jeden: zaskoczyć ludzi smakiem naturalnej czekolady. Polacy mają coraz większą świadomość jakości jedzenia

karmelowy
Domowa bombonierka / pralinki pomarańczowo- czekoladowe 203

smaku są łudząco podobne do dobrych pomarańczowo- czekoladowych pralinek, które możemy dostać w sklepach. Są pyszne, zachęcam do zrobienia :)  SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego(...)masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Mleczną/ gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz sokiem i skórką otartą ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę

DefinicjaSmaku
Muffiny z czekoladą Milka 225

Muffiny z czekoladą Milka I od razu sprostowanie :) nie robię ich z Milką, tylko z tym co akurat mam pod ręką - dziś była to jedna tabliczka gorzkiej i jedna tabliczka czekolady z okienkiem.  Przepis wzięty ze strony Milki wieki temu i sprawdzony wielokrotnie. Muffiny zawsze wychodzą pyszne. Jest tylko jeden haczyk ;) gdy chciałam podać tu przepis okazało się(...)przepisy na muffinki są zawsze tak banalne, to nie daję tłumaczenia.  Jeśli zaś chodzi o smak muffinków to jest on niebanalny, zwłaszcza gdy są jeszcze ciepłe i czekolada jest w wersji półpłynnej. Mniammmm. P.S. Przepis po polsku: Idealna ilość na blache do muffinek z Ikea: Potrzebne będą: 125 g masła 100 g cukru 2 jajka 250 g mąki pszennej

Z butelką mleczka w tle
Proste Ciasteczka z Czekoladą 176

Klasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami. Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek) 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy(...)jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia  ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) niewielka ilość masła (opcjonalnie) dowolna posypka Proste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy

Słodka Strona
Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą 183

Klasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku.     Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa(...)budyniu waniliowego (połowa opakowania) 200 ml mleka 4 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta

Słodka Strona
ENERGY BAR – THE WALKING DEAD – domowy baton musli z czekoladą 292

sympatię współbohaterów (jeśli nie daliście jednego Clementine, wstydźcie się , serio :D). Jeśli chodzi o interpretację tego batona, nie mieliśmy z tym problemu – wybraliśmy przepyszny domowy baton musli oblany czekoladą, który ma w sobie mnóstwo pełnoartościowych kalorii (takie istnieją, zaufajcie nam :D). Przygotowanie – proste, szybkie i bez użycia piekarnika. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 377 kcal | 6 g białka(...)batony nie będą się rozsypywać. Kiedy będziecie już zadowoleni z ukształtowania Waszej masy, włóżcie ją razem z pudełkiem do lodówki na ok. 1,5 h. 6. KROJENIE + CZEKOLADA – opcjonalnie (1 min + 5 min) Po schłodzeniu wyciągamy taflę masy z pudełka (jeśli ciężko wychodzi z formy, opukajcie ręką dno i pomóżcie sobie drewnianą łopatką) i kroimy ostrym nożem w pożądany

Nerds Kitchen