czekolada - 27946 przepisów (strona:15/1864)

Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 125

godzin zjawi się moja przyjaciółka, którą z ogromną przyjemnością nakarmię! Włączam swoją ulubioną muzykę, zaparzam dzbanek jesiennej w smaku herbaty i szukam, wodząc oczami po produktach, jakiegoś pomysłu. Mam czekoladę! Wyczaruję pyszną czekoladę na gorąco. Z dodatkiem kokosu i cynamonu. W jesienny wieczór to balsam dla duszy! I takim balsamem była! Sobota rano. Jasne światło dnia wpada przez okna(...)sprawia, że chce mi się wstać i zrobić coś dobrego. Mamo, jeszcze jedną taką czekoladę! Ona jest pychotna! Po chwili w kuchni zaczynają roznosić się cudowne, jesienne zapachy. Po małym śniadaniu raczymy się filiżanką rozgrzewającej, gęstej czekolady. Ciepłe słońce październikowe sprawia, że przenosimy sie na balkon i tutaj delektujemy sie naszym niebiańskim w smaku napojem. Ubieramy się ciepło i jeszcze

Raj dla Podniebienia
Czekoladki kokosowe 189

Kolejna propozycja czekoladek. Tym razem dla wielbicieli kokosowych smaków.  Czekoladki smakują jak bounty w gorzkiej czekoladzie.  Uwodzą smakiem i kształtem. Może zrobicie prezent dla ukochanej lub ukochanego? Proste w przygotowaniu. Możecie użyć do zrobienia ich temperowanej czekolady (przepis znajdziecie TU ), lub rozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe. Można z masy kokosowej zrobić kulki(...)oblać czekoladą, albo rozłożyć kokos do wyłożonej papierem do pieczenia foremki od ciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek.   300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki 25 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe lody o smaku sernika (z jogurtem i białą czekoladą) bez maszyny 118

Lody z jogurtem? O tak! Te, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i białej czekolady, smakują jak sernik. Są przyjemnie aksamitne w swojej konsystencji mimo iż zostały przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Przygotujcie je i przekonajcie się sami! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (ja używam 1.5%, ale można użyć bardziej tłuste) – ok 300 g jogurtu greckiego(...)kubek śmietany kremówki – 3 żółtka – 2 tabliczki białej czekolady – cukier waniliowy – 1/2 szklanki cukru Mleko zagotować z cukrem waniliowym i po chwili zestawić z kuchenki. Żółtka oddzielić od białek i ubić z 1/2 szklanki cukru, aż całość będzie jasna i puszysta. Czekoladę rozpuścić w śmietanie – w tym celu podgrzać oba składniki na małym ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Torcik musowy z owocami 208

cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę(...)połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę do połowy w lodowatej wodzie. Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną lub sztywną pianę, trzeba bardzo uważać bo śmietanę szybko można przebić. Do czekolady dodać 2-3 łyżki

moj przepis na
Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą 175

Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty - syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków , zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia. Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta(...)zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 36% 5 0 ml syropu z kwiatów czarnego bzu sok z połowy limonki 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżeczka agar-agar  Dodatkowo 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 197

pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy(...)porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki) 280 g cukru 80 ml kremówki 3 łyżki świeżo parzonej kawy 10 g gorzkiej czekolady Goplana 20 ml wina czerwonego pół słodkiego 30 g masła łyżeczka soli 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch  30 g czekolady złoty orzech

KreatywnePiny
Pijane, smażone banany w czekoladzie 179

porcje:  2 banany  3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą)  4 łyżki rumu  sok z 1 cytryny  1 tabliczka gorzkiej czekolady  3 łyżki śmietanki kremówki  2 łyżki masła  Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany(...)skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany.  cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu.  smażone banany w czekoladzie

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa czekolada na gorąco 214

znakomity przepis na domową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd:  Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory. Składniki: szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego) 1/2 szklanki cukru pudru szklanka kakao 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Obie czekolady zemleć blenderem. Składniki dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 168

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych. Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :) Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :) Przekonajcie się sami :) * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 2 szklanki(...)czekolada gorzka- 120 g* * miód- 2 łyżki * masło orzechowe- 2 łyżki * orzechy laskowe- do ozdoby Kaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować. Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić. Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej

Kraina Miodem Płynąca
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 337

Składniki: 600 g twarogu 300 g białej czekolady 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml) 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników 70 g masła Dzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce. Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1) , przełożyć do miski(...)założyć obręcz, pozostawiając końce folii na zewnątrz tortownicy. Wyłożyć herbatniki i dociskając ręką, wyrównać na całej powierzchni (fot.2) . Wstawić do lodówki.  Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3) . Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.  Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę

Świat Ciasta
Muffinki z bananami i czekoladą 172

Pyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na przyjęciach urodzinowych zwłaszcza dla dzieci oraz na wyjazdach czy piknikach. Składniki mokre: 4 banany 4 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru(...)łyżki kakao   łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 tabliczki czekolady mlecznej Sposób przyrządzenia: Wszystkie mokre składniki blendujemy, zaś suche przesypujemy do miski. Do składników suchych przekładamy rozdrobnioną na małe kawałeczki czekoladę, mieszamy,  a następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy. Wskazówki: Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych

upichcic
Ciasto z gorzką czekoladą a'la brownie 211

Przepyszne, znane na cały świat, ciasto czekoladowe, choć mimo gorzkiej czekolady dość słodkie, ale rozpływające się w ustach. Jednym słowem obłędne, najlepiej smakuje z mocnym espresso ;) Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła zawartość tłuszczu 83% 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek Sposób przyrządzenia: Kostkę masła roztapiamy i rozpuszczamy w nim 2 tabliczki czekolady. Studzimy. Jajka(...)miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach

upichcic
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 286

Pyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego . Zapraszam do pieczenia!  Składniki na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę): 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki masła orzechowego 2 łyżki masła niesolonego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru trzcinowego dark(...)muscovado 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 tabliczka mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski i odstawiamy na bok. Czekoladę drobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki

My Culinary Art
Muffinki z budyniem i czekoladą 176

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 150 g masła lub margaryny 160 g cukru 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo : 400 ml. mleka budyń czekoladowy lub śmietankowy czekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę) Przygotowanie: Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić. Masło stopić(...)masło roztopione z cukrem.  Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane). Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta. Piec 30 min w 180 st. C. * Przepis znaleziony w internecie Smacznego

charlotte gotuje
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 392

blaszkę): 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 85 g cukru trzcinowego 50 g orzechów 125 g białej czekolady szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN CZAS PIECZENIA: 12 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy(...)misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy

My Culinary Art