czekolada - 27946 przepisów (strona:2/1864)

Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. 184

wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.” Miranda Ingram “W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”  Nigella Lawson Czekolada… Któż z nas jej nie kocha. Poprawia humor, wspaniale smakuje, jest idealna na prezent, wywołuje uśmiech na twarzy, doskonała by pokazać uczucie. Ale nie każda czekolada ma w sobie tą moc. Na sklepowych(...)półkach znajdziecie mnóstwo tabliczek „czekolady”. Skąd ten cudzysłów? Wystarczy spojrzeć na skład, by od razu zobaczyć, że nie mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą. A czym cechuje się prawdziwa czekolada? Gdzie znaleźć wyjątkowe tabliczki, które zachwycą smakiem, zapachem, jakością? Tabliczki tworzone z ogromną pasją przez prawdziwych miłośników czekolady? Odpowiedź jest jedna! W niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba Piątkowskiego

Słodkie okruszki
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 148

kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam  financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i  beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne(...)zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 223

Potrójnie czekoladowy, bezglutenowy tort z malinową konfiturą to deser idealny na dziś bo właśnie 12 kwietnia wypada Światowy Dzień Czekolady a więc i u mnie nie mogło zabraknąć tego słodkiego przysmaku. :) Czekolada – królowa słodyczy Czekolada – ciemna, gorzka, aromatyczna, o głębokim smaku a także o tak długiej i bogatej historii jaką niewiele słodyczy może się poszczycić. Już Majowie(...)Aztekowie wiedzieli o tym, że nasiona kakaowca mają niezwykły wpływ na ludzki organizm. Z tych właściwości i my możemy korzystać do dzisiaj. Czekolada, uwielbiana za smak i aromat, ale także za właściwości energetyzujące i poprawiające nastrój zawiera cały wachlarz dobroczynnych substancji. Mówi się o niej, że jest jak narkotyk i faktem jest, że potrafi uzależnić jednak spożywana w kontrolowanych ilościach

Book of spells
Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 148

Mocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady. Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego.   Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki: Masa serowa: 300 g zmielonego twarogu 100 g mascarpone(...)szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej duże jajko 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao

Słodka Strona
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 260

Tarta z kremem z białej czekolady i granatem... Maślany, kruchy spód. Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą. Soczyste, czerwone ziarenka granatu. Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej; 100 g zimnego masła; 80 g cukru pudru; 2 żółtka jaj; Szczypta soli. Krem: 400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 200 g białej czekolady; Owoc granatu. Sposób(...)czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasto wystudzić. Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić

Gospodyni Miejska
Tafla czekolady z podpieczonymi orzechami laskowymi 263

Przepis, czy inspiracja? Co by to nie było w tym temacie będzie krótko i banalnie. Czekolada po stężeniu nie leżała dłużej niż godzinę, bo to pomysł i ulubiony smak mojego syna, więc ja zdążyłam zjeść tylko mały kawałek, ale to dobrze, przynajmniej ta czekolada w biodra mi nie poszła :) Pieczone orzechy świetnie wzbogaciły lekko gorzką czekoladę. Roboty kilka chwil(...)duże okazy. Smaku opisywać nie będę. Niezły chwyt, Blondynka pokazała czekoladkę, a tu taaaka reklama, he he. Chciałam o tym napisać to napisałam, proste :) A teraz wracam do czekolady, którą polecam! Składniki: 100 g mlecznej czekolady 90 g gorzkiej czekolady 2 małe garstki orzechów laskowych (ja użyłam Iglotex ) Wykonanie: Orzechy wyłożyłam na małą blaszkę i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 180

Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec z okazji Dnia Czekolady. Nie miałam ochoty na standardowe czekoladowe ciasto. Ponieważ już od jakiegoś czasu chodził za mną drink z Malibu, wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch smaków. J Przepis na podobne ciasto znalazłam w moich zbiorach z przepisami, jednak odpowiednio je zmodyfikowałam. Wyszło naprawdę ekstremalnie czekoladowe. Nuta kokosowa jest bardzo wyczuwalna. Jeśli(...)ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady       Składniki : ·        70 g gorzkiej czekolady ·        5o g kakao

Mania Gotowania
Czekoladki z mango i kawą – od serca 151

miękki i elastyczny – czekoladki zrobione w takiej foremce będą gładkie, błyszczące i łatwo wyjdą z formy, bez żadnych specjalnych zabiegów czy dodatkowego wysiłku, bez ich kruszenia czy łamania. Obie czekolady łamiemy w dłoniach na drobne fragmenty, obie umieszczamy w osobnych metalowych miseczkach. Będziemy rozpuszczać je nad parą. A teraz – po kolei. Na dno wybranych foremek wsypujemy po pół łyżeczki maczku(...)smaku soczystego owocu mango i po pół łyżeczki błyszczących, ciemnych płatków czekoladowych. Obie te dekoracje dobrze odznaczają się kolorem na jasnej, białej czekoladzie, nie rozpuszczają pod wpływem ciepła rozpuszczonej czekolady. Maczek z mango chyba zostanie jedną z moich ulubionych posypek –ma mnóstwo smaku, jest bardzo soczysty, świetnie imituje smak świeżego owocu. I ten słoneczny kolor! Najpierw rozpuszczamy nad parą białą

Karo in the Kitchen
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 153

Czekolada! Cudowna barwa, kuszący smak i zapach. Nieoceniona, kiedy potrzebujemy otuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły(...)kolejny przekonał, że horyzonty kulinarnych eksperymentów sięgają jeszcze dalej niż myślałam.  Niespodzianką są więc smaki pralinek.  Z karmelem i chrupiącym bekonem.  Z curry. Z czekoladą i czerwonym winem. Z malinami i różowym pieprzem. Z kandyzowaną pigwą i Grand Marnier. Pełne ich pudełko trafiło w ręce, które chciałam obdarować czymś wyjątkowym. Niespodzianką okazał się też wygląd części pralinek

KUCHARNIA
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 227

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie. Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)orzechami laskowymi, ale również inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę

Smakołyki Bereniki
Czekoladka doskonała- tempering 170

Jeśli chcecie zrobić czekoladkę doskonałą, czyli błyszczącą która rozpuszcza się w ustach a nie w dłoni, cudownie "strzela" przy łamaniu -to powinniście nauczyć się temperowania czekolady.  Tempering  – jeden z elementów procesu produkcji czekolady, polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości. Brzmi skomplikowanie ale jest proste(...)Mnie wciągnęło tak bardzo, że nim się obejrzałam Pan mąż wrócił z pracy i zamiast obiadu dostał czekoladki idealne. Przedstawię Wam najprościej jak potrafię- krok po kroku jak temperuje czekoladę domowym zaciszu. Kilka ważny szczegółów:  * Będziesz potrzebował termometru cukierniczego lub termometru elektronicznego do żywności. * Do czekolady nie może dostać się ani gram wody ( nawet pary wodnej) bo zrobi się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Delikatny tort musowy 233

mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty

moj przepis na
Czekolada plastyczna - zrób to sam 442

Czekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód(...)Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka czekolada po przerobieniu jej na plastyczną wersję była najtwardsza, białą trzeba było dodatkowo schłodzić, żeby łatwiej wyciągnąć ją z folii. Składniki: 50 g czekolady 23 g miodu +przezroczysta folia kuchenna, waga Rozpuszczamy czekoladę

Ciastkozercy
Czekoladowo – orzechowa chrupka do tortu 41

chrupkę, nie wyobrażam sobie już piec tortów bez chrupki. Jeśli chcesz by w środku Twojego tortu znalazła się delikatnie chrupiąca struktura, spróbuj koniecznie poniższego przepisu na chrupkę z mleczną czekoladą, orzechami laskowymi i francuską prażynką. Chrupkę możesz przygotować wcześniej przed etapem składania tortu, wylać ją na papier do pieczenia i odstawić do stężenia w lodówce. Tak przygotowany blat chrupki włóż(...)biszkoptu. Chrupka musi mieć też nieco mniejszą średnicę niż sam tort, najlepiej by była mniejsza o 1-1,5 centymetra niż sam biszkopt. Do przygotowania chrupki użyłam mlecznej czekolady Milka, podane proporcje są dostosowane do tej właśnie czekolady. Inne rodzaje czekolad mają inny skład i właściwości, przez co chrupka wyjść być zbyt twarda i ciężko się kroić w torcie

ProstePesto.pl
Kinder Country kultowe ciasto bez pieczenia 79

Kultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT . Ciasto na herbatnikach z czekoladą, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie(...)preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g maślanych herbatników Leibniz 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 250 g mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark 1 tabliczka białej czekolady Milka 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj formę

ProstePesto.pl
Czekolady Torras 90%, 85%, z kokosem, z jagodami goji i acai 142

Przychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy  Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym prezentem. Już same opakowania wskazują na produkt z wyższej półki i zaintryguje każdego kto lubi delektować się czekoladą. Tak jak my 😃💛 z maltitolem z cukrem trzcinowym Nazwa: czekolada gorzka 90% / 85% / z kokosem(...)jagodami goji i acai Firma: Torras   Skład: czekolada gorzka 90% - miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier trzcinowy*, odtłuszczone kakao w proszku*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. czekolada gorzka 85% -   miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitol, odtłuszczone kakao w proszku, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat waniliowy. gorzka z kokosem – substancja słodząca (maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, rozdrobniony orzech kokosowy 8%, inulina

Candy Pandas