wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.” Miranda Ingram “W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” Nigella Lawson Czekolada… Któż z nas jej nie kocha. Poprawia humor, wspaniale smakuje, jest idealna na prezent, wywołuje uśmiech na twarzy, doskonała by pokazać uczucie. Ale nie każda czekolada ma w sobie tą moc. Na sklepowych(...)półkach znajdziecie mnóstwo tabliczek „czekolady”. Skąd ten cudzysłów? Wystarczy spojrzeć na skład, by od razu zobaczyć, że nie mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą. A czym cechuje się prawdziwa czekolada? Gdzie znaleźć wyjątkowe tabliczki, które zachwycą smakiem, zapachem, jakością? Tabliczki tworzone z ogromną pasją przez prawdziwych miłośników czekolady? Odpowiedź jest jedna! W niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba Piątkowskiego
Słodkie okruszkikilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne(...)zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady. Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek
Chilli Czosnek i OliwaPotrójnie czekoladowy, bezglutenowy tort z malinową konfiturą to deser idealny na dziś bo właśnie 12 kwietnia wypada Światowy Dzień Czekolady a więc i u mnie nie mogło zabraknąć tego słodkiego przysmaku. :) Czekolada – królowa słodyczy Czekolada – ciemna, gorzka, aromatyczna, o głębokim smaku a także o tak długiej i bogatej historii jaką niewiele słodyczy może się poszczycić. Już Majowie(...)Aztekowie wiedzieli o tym, że nasiona kakaowca mają niezwykły wpływ na ludzki organizm. Z tych właściwości i my możemy korzystać do dzisiaj. Czekolada, uwielbiana za smak i aromat, ale także za właściwości energetyzujące i poprawiające nastrój zawiera cały wachlarz dobroczynnych substancji. Mówi się o niej, że jest jak narkotyk i faktem jest, że potrafi uzależnić jednak spożywana w kontrolowanych ilościach
Book of spellsMocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady. Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego. Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki: Masa serowa: 300 g zmielonego twarogu 100 g mascarpone(...)szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej duże jajko 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej 100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki likieru czekoladowego 2 łyzki cukru pudru łyżka kakao
Słodka StronaTarta z kremem z białej czekolady i granatem... Maślany, kruchy spód. Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą. Soczyste, czerwone ziarenka granatu. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej; 100 g zimnego masła; 80 g cukru pudru; 2 żółtka jaj; Szczypta soli. Krem: 400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 200 g białej czekolady; Owoc granatu. Sposób(...)czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasto wystudzić. Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry. W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić
Gospodyni MiejskaPrzepis, czy inspiracja? Co by to nie było w tym temacie będzie krótko i banalnie. Czekolada po stężeniu nie leżała dłużej niż godzinę, bo to pomysł i ulubiony smak mojego syna, więc ja zdążyłam zjeść tylko mały kawałek, ale to dobrze, przynajmniej ta czekolada w biodra mi nie poszła :) Pieczone orzechy świetnie wzbogaciły lekko gorzką czekoladę. Roboty kilka chwil(...)duże okazy. Smaku opisywać nie będę. Niezły chwyt, Blondynka pokazała czekoladkę, a tu taaaka reklama, he he. Chciałam o tym napisać to napisałam, proste :) A teraz wracam do czekolady, którą polecam! Składniki: 100 g mlecznej czekolady 90 g gorzkiej czekolady 2 małe garstki orzechów laskowych (ja użyłam Iglotex ) Wykonanie: Orzechy wyłożyłam na małą blaszkę i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego
Blondynka GotujeDługo zastanawiałam się jakie ciasto upiec z okazji Dnia Czekolady. Nie miałam ochoty na standardowe czekoladowe ciasto. Ponieważ już od jakiegoś czasu chodził za mną drink z Malibu, wpadłam na pomysł połączenia tych dwóch smaków. J Przepis na podobne ciasto znalazłam w moich zbiorach z przepisami, jednak odpowiednio je zmodyfikowałam. Wyszło naprawdę ekstremalnie czekoladowe. Nuta kokosowa jest bardzo wyczuwalna. Jeśli(...)ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady Składniki : · 70 g gorzkiej czekolady · 5o g kakao
Mania Gotowaniamiękki i elastyczny – czekoladki zrobione w takiej foremce będą gładkie, błyszczące i łatwo wyjdą z formy, bez żadnych specjalnych zabiegów czy dodatkowego wysiłku, bez ich kruszenia czy łamania. Obie czekolady łamiemy w dłoniach na drobne fragmenty, obie umieszczamy w osobnych metalowych miseczkach. Będziemy rozpuszczać je nad parą. A teraz – po kolei. Na dno wybranych foremek wsypujemy po pół łyżeczki maczku(...)smaku soczystego owocu mango i po pół łyżeczki błyszczących, ciemnych płatków czekoladowych. Obie te dekoracje dobrze odznaczają się kolorem na jasnej, białej czekoladzie, nie rozpuszczają pod wpływem ciepła rozpuszczonej czekolady. Maczek z mango chyba zostanie jedną z moich ulubionych posypek –ma mnóstwo smaku, jest bardzo soczysty, świetnie imituje smak świeżego owocu. I ten słoneczny kolor! Najpierw rozpuszczamy nad parą białą
Karo in the KitchenCzekolada! Cudowna barwa, kuszący smak i zapach. Nieoceniona, kiedy potrzebujemy otuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły(...)kolejny przekonał, że horyzonty kulinarnych eksperymentów sięgają jeszcze dalej niż myślałam. Niespodzianką są więc smaki pralinek. Z karmelem i chrupiącym bekonem. Z curry. Z czekoladą i czerwonym winem. Z malinami i różowym pieprzem. Z kandyzowaną pigwą i Grand Marnier. Pełne ich pudełko trafiło w ręce, które chciałam obdarować czymś wyjątkowym. Niespodzianką okazał się też wygląd części pralinek
KUCHARNIATarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie. Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi(...)orzechami laskowymi, ale również inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę
Smakołyki BerenikiJeśli chcecie zrobić czekoladkę doskonałą, czyli błyszczącą która rozpuszcza się w ustach a nie w dłoni, cudownie "strzela" przy łamaniu -to powinniście nauczyć się temperowania czekolady. Tempering – jeden z elementów procesu produkcji czekolady, polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości. Brzmi skomplikowanie ale jest proste(...)Mnie wciągnęło tak bardzo, że nim się obejrzałam Pan mąż wrócił z pracy i zamiast obiadu dostał czekoladki idealne. Przedstawię Wam najprościej jak potrafię- krok po kroku jak temperuje czekoladę domowym zaciszu. Kilka ważny szczegółów: * Będziesz potrzebował termometru cukierniczego lub termometru elektronicznego do żywności. * Do czekolady nie może dostać się ani gram wody ( nawet pary wodnej) bo zrobi się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty
moj przepis naCzekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód(...)Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka czekolada po przerobieniu jej na plastyczną wersję była najtwardsza, białą trzeba było dodatkowo schłodzić, żeby łatwiej wyciągnąć ją z folii. Składniki: 50 g czekolady 23 g miodu +przezroczysta folia kuchenna, waga Rozpuszczamy czekoladę
Ciastkozercychrupkę, nie wyobrażam sobie już piec tortów bez chrupki. Jeśli chcesz by w środku Twojego tortu znalazła się delikatnie chrupiąca struktura, spróbuj koniecznie poniższego przepisu na chrupkę z mleczną czekoladą, orzechami laskowymi i francuską prażynką. Chrupkę możesz przygotować wcześniej przed etapem składania tortu, wylać ją na papier do pieczenia i odstawić do stężenia w lodówce. Tak przygotowany blat chrupki włóż(...)biszkoptu. Chrupka musi mieć też nieco mniejszą średnicę niż sam tort, najlepiej by była mniejsza o 1-1,5 centymetra niż sam biszkopt. Do przygotowania chrupki użyłam mlecznej czekolady Milka, podane proporcje są dostosowane do tej właśnie czekolady. Inne rodzaje czekolad mają inny skład i właściwości, przez co chrupka wyjść być zbyt twarda i ciężko się kroić w torcie
ProstePesto.plKultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT . Ciasto na herbatnikach z czekoladą, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie(...)preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g maślanych herbatników Leibniz 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 250 g mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark 1 tabliczka białej czekolady Milka 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj formę
ProstePesto.plPrzychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym prezentem. Już same opakowania wskazują na produkt z wyższej półki i zaintryguje każdego kto lubi delektować się czekoladą. Tak jak my 😃💛 z maltitolem z cukrem trzcinowym Nazwa: czekolada gorzka 90% / 85% / z kokosem(...)jagodami goji i acai Firma: Torras Skład: czekolada gorzka 90% - miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier trzcinowy*, odtłuszczone kakao w proszku*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. czekolada gorzka 85% - miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitol, odtłuszczone kakao w proszku, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat waniliowy. gorzka z kokosem – substancja słodząca (maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, rozdrobniony orzech kokosowy 8%, inulina
Candy Pandas