cytrynowa - 1500 przepisów (strona:61/100)

Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 215

będziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi i kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.   Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum

Karo in the Kitchen
Rosół z pak choi i kluseczkami 152

Kolejna zupka.Rosołek z dodatkiem kapusty pak choi.Zamiast makaronu domowe kluseczki , polecam. kilka skrzydełek kurczaka 1  marchew kawałek selera domowa vegeta 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz listek, ziele około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Skrzydełka umyć, przełożyć do garnka z wodą.Dodać pokrojoną marchewkę ,selera, przyprawy. Gotować  prawie do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing 144

rzodkiewki  garść orzechów laskowych  1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta  5-6 główek szparag zielonych  kilka plastrów ogórka zielonego  cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę

Mango Papaja
Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami 327

spodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja! Składniki: 4 pucharki: 40 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka  cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 30 dag owsianych maślanych ciasteczek 400 ml bitej śmietany 4 duże gałki lodów waniliowych 50g prażonych migdałów Melisa lub mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek

Wanilia i Kardamon
Spring rolls z awokado i krewetkami 187

ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Posypujemy czarnym sezamem, nakładamy nadzienie: krewetki, listki bazylii, sałatę, awokado, marchewkę, makaron ryżowy, szczypior, paprykę, paski skórki cytrynowej. Kolejność nakładania składników jest w zasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem. Zakładamy boki do środka i zawijamy

mojewypiekiinietylko
Lemoniada mocno cytrusowa – prosty przepis na zdrowe orzeźwienie 188

cieszyć się domową lemoniadą, bo zrobić ją może każdy. A jak przygotować taką domową lemoniadę? Wystarczy użyć świeżych owoców, wody i trochę dosłodzić całość, a później rozkoszować się orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowo-pomarańczowym smakiem. Moja lemoniada gościła na stole w pewne upalne popołudnie podczas baby shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko

Eat me! Fit me!
Bób z kaszą bulgur i soczewicą 102

osolonym wrzątku oddzielnie ugotowałem bulgur, bób i soczewicę, osączyłem. Bób obrałem ze skórki. Natkę pietruszki, miętę i dymkę drobno posiekałem. Wszystko wymieszałem z łyżką startej skórki i sokiem cytrynowym, uprażonymi orzeszkami pinii, oliwą, solą i pieprzem. Nałożyłem do szklanek. Udekorowałem miętą

R'n'G Kitchen
Szarlotka z kisielem 147

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (waga po obraniu) około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy

PatiGotuje
Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji 200

Kącik ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Koktajl owsiany z brzoskwiniami i czekoladą autorka: nutristrefa | blog: NutriStrefa Lemoniada cytrynowo-rumiankowa i akcja pomocy pszczołom autorka: Inspirowane naturą | blog: Inspirowane naturą

Quinoa Raz!
Cytrynowe muffinki z borówkami 143

Mięciutkie, wilgotne, pyszne muffinki z dużą ilością soczystych borówek i przyjemnym, lekko orzeźwiającym cytrynowym posmakiem. Idealny, prawdziwie letni dodatek do mrożonej kawy. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 0,5 szklanki (60 g) mąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (75 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (100 g) cukru 0,5 szklanki (125 ml) oleju 1/3 szklanki (80 ml) mleka 1 jajko

Fitsweet.me
Faszerowana cukinia pieczarkami z podwójnym serem 179

osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Życie zaczyna się w kuchni
TORT Z OWOCAMI 277

łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36%  MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę

Z Majeczką w kuchni
Herbatka ziołowa "joga". 146

bazylii tulsi 2 łyżki liści maliny 2 łyżki kwiatów nagietka 2 łyżki kwiatów chryzantemy chińskiej 2 łyżki kwiatów hibiskusa 2 łyżki sarsaparilli 1 łyżka zielonego kardamonu 1 łyżka trawy cytrynowej szczypta szafranu (opcjonalnie) Wykonanie: Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Umieścić w szczelnym pojemniku. Używać jednej łyżeczki mieszanki na filiżankę naparu. Zalewać wrzątkiem i parzyć 3 do 7 minut pod przykryciem. Można

zadanie-gotowanie
Orzeźwiające cytrynowe smoothie z kolendrą 344

Uwielbiam owocowe smoothie i koktajle, w szczególności w letnie gorące dni kiedy mój organizm potrzebuje jak najwięcej witamin. Dziś zapraszam Was na pyszne orzeźwiające cytrynowe smoothie z kolendrą . Minimalna ilość składników, chwila przygotowania, a efekt… dla mnie coś cudownego. Idealnie orzeźwia! Takie smoothie wspaniale sprawdzi się w ramach drugiego śniadania. Spróbujcie, bo warto. Kolendrę, jak i inne zielone zioła

Słodkie okruszki
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 155

sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry

Życie zaczyna się w kuchni