kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna
Ostra na SłodkoZdarza się, że nie mamy czasu na przygotowanie wykwintnego ciasta. Szukamy przepisu na proste, smaczne ciasto. Ja proponuję ciasto cytrynowe. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru sok z 1,5 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masy
Pyszności Słodkościwstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.) Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować
Di gotujeszczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona na plastry zalegała na talerzyku w lodówce Ulubione przyprawy u mnie świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka ziół tajskich ( kolendra, kurkuma, imbir, trawa cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej dodać pokrojoną cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą
W garach u Gosimanny orkiszowej Mini pączki buraczane Ebelskivers z płatków jaglanych Donuty z kaszy kuskus i marchwi Donuty z ricotty Pączki z orzechami Donuty z buraków Dyniowe pączki z chilli Cytrynowe pączki żytnie Pełnoziarniste oponki Donuty z ciecierzycy Puszyste pączki jaglane Zielone donuty z bobu Aromatyczne pączki z masy makowej Pączki gryczane Pączki ryżowe Pączki z kaszy jaglanej Donuty z kaszy jaglanej
Poranek na słodkoCukinia żółta – 1 sztuka Kasza gryczana – 1 szklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory – 6 sztuk Tahini z siemienia lnianego (przepis tutaj ) – 3-4 łyżki Werbena cytrynowa – kilka listków Marchew – 1 sztuka Orzechy ziemne – ½ szklanki Świeży rozmaryn - 1 gałązka Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy
Kuchnia Bon Appetitszczupaka ( może być filet) duży pomidor ok. 50 dag pieczarek gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki
Proste Potrawykiedyś na przepis syropu z tej rośliny i niezwłocznie udałam się na działkę, gdzie razem z dziadkiem nazbierałam nawłociowy pęk z leśnego skraju. Syrop ma delikatny ziołowy smak przetrącony cytrynowym aromatem i świetnie komponuje się z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce
W Mojej Kuchni Lubiętruskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem
mojewypiekiinietylkoszkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia
Cukiernia Pychotkiopakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób przygotowania: Do wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej
Truskawkowa Fiestanaczyniu na warstwie cebuli. Zrobić to dosyć ciasno i w miarę pionowo. W okrągłym naczyniu w okręgi lub spirale, w prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw
zadanie-gotowaniemała cukinia 1 pomidor 1 cebula 2 skrzydełka kurczaka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy 3 szklanki wody Sposób przygotowania: Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy
Truskawkowa Fiestawtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami
Czary - gary w kuchni