świętowanie końca roku szkolnego. Juuuhuuu!!! Do świętowania przydały by się jakieś smakołyki dlatego też wieczorową porą dnia wczorajszego upiekłam cudowne ciasteczka. Łączą w sobie zapach i smak skórki cytrynowej i mięty oraz masła. Od siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA. Skuście się
Dzieje kuchennej Wiewióryopcjonalnie!!) Wykonanie: Jajka, ogórki, rzodkiewki i awokado pokroić w drobną kosteczkę Szczypior wraz z cebulkami i koper drobno pokroić W dużej misie wymieszać kefir z bulionem wołowym, dodać sok cytrynowy i ocet a następnie dodać wszystkie pokrojone składniki Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem Schłodzić w lodówce przed podaniem a najlepiej odstawić na noc do lodówki. Mi najbardziej
Sztuka gotowania w/g Samirydwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy) Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie
AleTorcikpięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy! Składniki: 1 kg mielonego twarogu śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki
kgwjanczewopyszna i zdrowa przekąska, a warstwowe przełożenie dodaje jej niesamowitego uroku. Dzieci na pewno będą zachwycone tymi kolorowymi, owocowymi lodami w zdrowszej wersji! Do tego pyszny sos miodowo- cytrynowy i można rozłożyć się ze wszystkim na zielonej trawie w owocowej rozkoszy :) Owocowy deser z mrożonego jogurtu Potrzebujesz: 500g truskawek 2 banany 250g borówki amerykańskiej 16 łyżek naturalnego jogurtu greckiego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaduże jabłka masa: 1 budyń waniliowy sok z ananasów z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka
Bon appetit mon amiepomidorkami cherry i szczypiorem z dymki to znakomita propozycja na idealną przekąskę do pracy, na kolację, może również stanowić szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Pysznego smaku dopełni sos musztardowo- cytrynowy, który idealnie będzie komponował się z sałatką. składniki na 2 porcje opakowanie rukoli 4 jajka ugotowane na twardo 10-12 pomidorków cherry słoik suszonych pomidorów w oleju pęczek
Smakowite Daniałyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 kg truskawek paczka biszkoptów np. okrągłych Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 900 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Przygotowanie: Galaretka - Dzień przed
Ciastka - domowe słodkościbędziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi i kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum
Karo in the KitchenKolejna zupka.Rosołek z dodatkiem kapusty pak choi.Zamiast makaronu domowe kluseczki , polecam. kilka skrzydełek kurczaka 1 marchew kawałek selera domowa vegeta 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz listek, ziele około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Skrzydełka umyć, przełożyć do garnka z wodą.Dodać pokrojoną marchewkę ,selera, przyprawy. Gotować prawie do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenierzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę
Mango Papajaspodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja! Składniki: 4 pucharki: 40 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 30 dag owsianych maślanych ciasteczek 400 ml bitej śmietany 4 duże gałki lodów waniliowych 50g prażonych migdałów Melisa lub mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek
Wanilia i Kardamonryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Posypujemy czarnym sezamem, nakładamy nadzienie: krewetki, listki bazylii, sałatę, awokado, marchewkę, makaron ryżowy, szczypior, paprykę, paski skórki cytrynowej. Kolejność nakładania składników jest w zasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem. Zakładamy boki do środka i zawijamy
mojewypiekiinietylkocieszyć się domową lemoniadą, bo zrobić ją może każdy. A jak przygotować taką domową lemoniadę? Wystarczy użyć świeżych owoców, wody i trochę dosłodzić całość, a później rozkoszować się orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowo-pomarańczowym smakiem. Moja lemoniada gościła na stole w pewne upalne popołudnie podczas baby shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko
Eat me! Fit me!osolonym wrzątku oddzielnie ugotowałem bulgur, bób i soczewicę, osączyłem. Bób obrałem ze skórki. Natkę pietruszki, miętę i dymkę drobno posiekałem. Wszystko wymieszałem z łyżką startej skórki i sokiem cytrynowym, uprażonymi orzeszkami pinii, oliwą, solą i pieprzem. Nałożyłem do szklanek. Udekorowałem miętą
R'n'G Kitchen